08/01/2024 08/01/2024 Στον απόηχο της εορτής των Θεοφανείων, την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε την παραμεθόρια ενορία της Πτελέας, του τέως Δήμου Τριγώνου, και ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου. Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα «Ἐγένετο Ἰωάννης…κηρύσσων βάπτισμα μετάνοιας εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν», μεταξύ...
08 Ιανουαρίου, 2024 - 11:05
Τελευταία ενημέρωση: 08/01/2024 - 11:09

Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: “Μετάνοια σημαίνει ανανέωση του βαπτίσματος και υπόσχεση στο Θεό για καινούργιο ξεκίνημα”

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: “Μετάνοια σημαίνει ανανέωση του βαπτίσματος και υπόσχεση στο Θεό για καινούργιο ξεκίνημα”

Στον απόηχο της εορτής των Θεοφανείων, την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε την παραμεθόρια ενορία της Πτελέας, του τέως Δήμου Τριγώνου, και ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα «Ἐγένετο Ἰωάννης…κηρύσσων βάπτισμα μετάνοιας εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν», μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το κήρυγμα του Προδρόμου και Βαπτιστού είναι κήρυγμα μετανοίας και στόχευε στην συνειδητοποίηση της ενοχής και την εξαγόρευση της αμαρτίας. Ο λόγος του αγγέλου της ερήμου είναι ο ίδιος ο λόγος της Εκκλησίας, που βοηθεί τον άνθρωπο ν’ αναγνωρίσει στο πρόσωπο του Χριστού τον Μεσσία, μέσα στην ξερή και άνυδρη έρημο του παρόντος κόσμου, και εν μετανοία να Τον συναντήσει. Η μετάνοια θεωρείται η αρχή και το τέλος της ʺἐν Χριστῷ ζωῆςʺ. Μετάνοια σημαίνει ανανέωση του βαπτίσματος και υπόσχεση στο Θεό για καινούργιο ξεκίνημα. Μετάνοια σημαίνει ταπείνωση. Στην ζωή κάθε πιστού η μετάνοια είναι μόνιμη προσπάθεια και συνεχώς επαναλαμβανομένη. Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάθε Ευχαριστιακή λατρευτική μας Σύναξη ζητάμε από τον Κύριο να πορευθούμε τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής μας ʺἐν εἰρήνῃ και μετανοίᾳʺ…

»Αφού η μετάνοια είναι αρχή και τέλος της κα­τά Χριστον πολιτείας, και αφού είναι σκοπός αυτης της ζωής, είναι επόμενο όλα να παίρνουν αξία ή απαξία από αυτήν. Και αυτή ακόμη ʺἡ πίστις ὠφελεῖ, ἐάν κατά συνείδησιν πολι­τεύεται τις καί ἀνακαθαίρει ἑαυτον δι’ ἐξομολογήσεως καί μετανοίαςʺ.

»Διανύοντας, αδελφοί, τις πρώτες μέρες ενός καινούργιου χρόνου, ας αφουγκρασθούμε το σιωπηλό μα τόσο δυνατό μήνυμα της ερήμου, μέσα στην ʺέρημοʺ του σημερινοῦ κό­σμου· ας ακούσουμε την ʺφωνή βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ…ʺ και ας προετοιμάσουμε όλοι μας ʺτήν ὁδόν Κυ­ρίουʺ, για να εξανθήσει η έρημος που ζούμε, η σύγχρονη δηλαδή κοινωνία, βιώνοντας ο καθένας μας το βαθύτερο και πολυδύναμο νόημα της ʺἐν Χριστῷʺ μετανοίας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων