26/03/2024 26/03/2024 Με ευλάβεια αλλά και εθνική ευαισθησία εορτάστηκε και φέτος στον ακριτικό ‘Εβρο ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί η γαλανόλευκη κυμάτιζε υπερήφανα στα σπίτια και στα δημόσια καταστήματα. Στρατός, μαθητές και σύλλογοι από μέρες ετοιμάσθηκαν για τη συμμετοχή τους στο εορτασμό και τις παρελάσεις στις πόλεις...
26 Μαρτίου, 2024 - 17:32
Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2024 - 17:48

Ο διπλός εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Διαδώστε:
Ο διπλός εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Με ευλάβεια αλλά και εθνική ευαισθησία εορτάστηκε και φέτος στον ακριτικό ‘Εβρο ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί η γαλανόλευκη κυμάτιζε υπερήφανα στα σπίτια και στα δημόσια καταστήματα. Στρατός, μαθητές και σύλλογοι από μέρες ετοιμάσθηκαν για τη συμμετοχή τους στο εορτασμό και τις παρελάσεις στις πόλεις και τις κωμοπόλεις.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας στο Διδυμότειχο και στη συνέχεια προέστη της Δοξολογίας για την εθνική εορτή.

Σχολιάζοντας το νόημα της ημέρας ο Σεβασμιώτατος τόνισε:

«Ελευθερία! Είναι η λέξη που περικλείει το νόημα της σημερινής διπλής εθνικής και θρησκευτικής εορτής. Ελευθερία! “απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά”. Αυτή ήταν το ιδανικό και το κίνητρο που εμψύχωσε τους Ήρωες του 1821. Αυτή ήταν το όνειρο και ο σκοπός των γενναίων εκείνων αγωνιστών. Αυτή τους οδήγησε σε θυσίες γόνιμες και αποτελεσματικές για μεγαλειώδεις εποποιίες.

»Αλλά η “ἐλευθερία, ᾗ Χριστός ἡμᾶς ἠλευθέρωσε” (Γαλ. 5,1) είναι και το θέμα της σημερινής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ουράνιο μήνυμα που αναγγέλλει την έλευση του Λυτρωτού και Ελευθερωτού των ανθρώπων από την πνευματική σκλαβιά της αμαρτίας και των συνεπειών της. Και στις δύο περιπτώσεις η ελευθερία όμως δεν κατακτιέται χωρίς αγώνες και θυσίες. Η πνευματική ελευθερία και η ανάσταση προϋποθέτει τον σταυρό και τη θυσία του Γολγοθά. Ομοίως και η εθνική ανάσταση, η ελευθερία του Γένους, προϋποθέτει και αυτή θυσίες και αγώνες… Αν θέλουμε να είμεθα ελεύθεροι πρέπει να μάθουμε να θυσιάζουμε τα πρόσκαιρα και εφήμερα και να αγωνιζόμεθα για τις διαχρονικές και αιώνες αξίες της Πίστης και της Πατρίδας…

»Η ιστορία του έθνους μας και της ανθρωπότητας γενικότερα έχει σελίδες δόξης και μεγαλείου αλλά και σελίδες μαύρες και θλιβερές. Τις πρώτες τις έγραψαν οι γενναίοι με τον ιδρώτα τους, τις δεύτερες οι ανθρώπινες αδυναμίες και κακίες. Αν θέλουμε πραγματικά και μόνιμα να είμεθα ελεύθεροι ας φροντίσουμε με θυσίες και αγώνες πνευματικούς να μη μας υποδουλώσει καμμιά αδυναμία…»

Ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και η παρέλαση της μαθητιώσης νεολαίας, του Στρατού και των δοκίμων της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας, Υποστράτηγος Ιω. Κωστούλας και ο Υποδιοικητής της Χρ. Βασιλειάδης, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Νικ. Λέκκας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κων. Βενετίδης, ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Διδυμοτείχου, αντιπροσωπείες των σχολικών μονάδων της πόλης με τις σημαίες τους, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Το απόγευμα της αυτής ημέρας τα Κατηχητικά Σχολεία της Χριστιανικής Εστίας Ορεστιάδος παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τη θεατρική παράσταση “Η πολιορκία του Μεσολογγίου”.

Την επετειακή εκδήλωση με συγκίνηση και θαυμασμό παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως και πλήθος κόσμου, που έσπευσε να χειροκροτήσει την φιλότιμη προσπάθεια των πολλά υποσχόμενων για το μέλλον νέων της Ορεστιάδος.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων