03/04/2023 03/04/2023 Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Οινόης Ορεστιάδος, όπου κηρύττων τον θείο λόγο ανέπτυξε το θέμα: «ἰδού άναβαίνομεν εἰς Ἱεροσόλυμα», την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών. «Κάθε ανάβαση επίγεια και κοσμική στην πραγματικότητα είναι κατάβαση και καταποντισμός. Η μόνη αληθινή άνοδος είναι η ανάβαση προς την πνευματική...
03 Απριλίου, 2023 - 9:28
Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2023 - 9:27

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου για την ανάβαση προς την πνευματική Ιερουσαλήμ

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου για την ανάβαση προς την πνευματική Ιερουσαλήμ

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Οινόης Ορεστιάδος, όπου κηρύττων τον θείο λόγο ανέπτυξε το θέμα: «ἰδού άναβαίνομεν εἰς Ἱεροσόλυμα», την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών.

«Κάθε ανάβαση επίγεια και κοσμική στην πραγματικότητα είναι κατάβαση και καταποντισμός. Η μόνη αληθινή άνοδος είναι η ανάβαση προς την πνευματική Ιερουσαλήμ», είπε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος.

Συγκεκριμένα, τόνισε:

«Η ζωή του ανθρώπου από την ημέρα της γέννησής του μέχρι την έσχατη αναπνοή του είναι ένας ανήφορος γεμάτος εφήμερους στόχους και γι’ αυτό είναι ανήφορος γεμάτος άγχος. Κάθε φορά που επιτυγχάνουμε έναν εφήμερο στόχο τότε συνειδητοποιούμε τη ματαιότητα του πράγματος. Και τούτο διότι στην ανοδική μας πορεία προς τον Θεό πλανηθήκαμε από το ψεύδος του διαβόλου και λοξοδρομήσαμε. Έτσι η άνοδος μετατράπηκε σε κάθοδο και μάλιστα με ορμητική ολισθηρότητα, δηλαδή σε πτώση. Μετά την απώλεια της κοινωνίας με τον Θεό η άνοδος από αντικειμενικό γεγονός και αληθινή εμπειρία έγινε ψευδαίσθηση και επιθυμία…

»Σ’ αυτό το δράμα βρήκε την ανθρωπότητα ο Λυτρωτής. Ήλθε ανάμεσά μας και μετέτρεψε την περιπέτεια της ύπαρξής μας σε ελπίδα. Φύτεψε την ελπίδα της επιστροφής στον Πατέρα. Άνοιξε τον δρόμο για την ευλογημένη ανάβαση στον ουρανό. Μας έδωσε το σύνθημα πως δεν είναι εδώ η μόνιμη πατρίδα μας. Η πατρίδα που νοσταλγούμε και στην οποία καλούμεθα να ανεβούμε είναι η Άνω Ιερουσαλήμ. Σήμερα, λοιπόν, καθώς ακούσαμε από το Θεανδρικό στόμα του Σωτήρα «ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα», για να μάθουμε ότι ο Χριστός με την επικείμενη θυσία Του ανανεώνει τον στόχο και τον σκοπό της ζωής μας. Κάθε ανάβαση επίγεια και κοσμική στην πραγματικότητα είναι κατάβαση και καταποντισμός. Η μόνη αληθινή άνοδος είναι η ανάβαση προς την πνευματική Ιερουσαλήμ.

»Εν όψει των υπερφυών γεγονότων, που θα μας αξιώσει ο Κύριος να βιώσουμε σε μία εβδομάδα, καλούμεθα να προετοιμαστούμε, για να τα εορτάσουμε υπαρξιακά, αυθεντικά, εσωτερικά και αληθινά. Μην προσέλθουμε στο Θείο Πάθος και στη ζωηφόρο Ανάσταση επετειακά. Δεν είναι απλώς μία εορτή στη διάρκεια της ροής του έτους. Το Πάθος και η Ανάσταση του Χριστού είναι αυτή η ίδια η ζωή μας. Είναι η δικαίωση, η λύτρωση από την αμαρτία και η σωτηρία. Για μας ο Κύριος θα Σταυρωθή, θα εξευτελισθεί, θα ταφεί και θα θριαμβεύσει επί του θανάτου. Για μας θα ξεγυμνωθεί μπροστά στα αχόρταγα βλέμματα των εχθρών Του. Για να μας θα ποτίσει την Εκκλησία με τους κρουνούς της πλευράς Του. Για μας θα μείνει μόνος και σιωπηλός. Για να μη βιώσουμε ποτέ εμείς την τραγικότητα της μοναξιάς, αλλά για να απολαμβάνουμε πάντοτε τη χαρά της κοινωνίας».

Την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Οινόης Ορεστιάδος παρακολούθησε ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Θωμάς Γερασίμου και ικανό εκκλησίασμα.

Το απόγευμα της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Σουφλίου, όπου με θέμα: «Ζωή θεμελιωμένη στην πίστη» μίλησε ο εκ των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως Πρωτοπρ. Θεοφάνης Κούρτης. Παρέστησαν ο Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Αθανάσιος Κοντός, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Δελησταμάτης και ο Αντιδήμαρχος Θεόδωρος Τσιαμίτας. Με την ευκαιρία αυτή ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον νεαρό Σουφλιώτη Ιωάννη Τζιαμπάζη.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων