21/05/2023 24/05/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός μετέβη την Κυριακή του Τυφλού 21 Μαΐου 2023, ημέρα που η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο χωριό Δόξα, του τέως Δήμου Μεταξάδων, όπου ιερούργησε στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσε ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Αλ-αζράι, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής...
21 Μαΐου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2023 - 1:08

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου για το Ευαγγέλιο της Κυριακής του Τυφλού και τον Μέγα Κωνσταντίνο

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου για το Ευαγγέλιο της Κυριακής του Τυφλού και τον Μέγα Κωνσταντίνο

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός μετέβη την Κυριακή του Τυφλού 21 Μαΐου 2023, ημέρα που η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο χωριό Δόξα, του τέως Δήμου Μεταξάδων, όπου ιερούργησε στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσε ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Αλ-αζράι, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και την ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου στο πολυπληθές εκκλησίασμα και στον ακριτικό λαό του Βορείου Έβρου.

Ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας την ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του τυφλού, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Σήμερα ο Χριστός ως Πλάστης και Δημιουργός αναπλάθει τον άνθρωπο. Ως Νομοθέτης και Παντοδύναμος υπερβαίνει την τυπικότητα των κανόνων και εκπληρώνει το νόημα και το σκοπό τους. Ως Πατέρας και Φιλάνθρωπος δείχνει συνεχώς αγάπη και μέριμνα για τα παιδιά Του. Από εμάς, που δεχόμεθα τις ευεργεσίες Του, περιμένει να Τον ομολογήσουμε. Θέλει να μιλάμε για Εκείνον στους συνανθρώπους μας, να καταθέτουμε την εμπειρία μας ως απάντηση στα μεγάλα ερωτήματα των άλλων. Να μοιραζόμεθα τη δική μας εμπειρία μ’ όλους εκείνους οι οποίοι αναζητούν μία σταγόνα ουρανού στην αφόρητη και λασπώδη καθημερινότητά τους…

Προσεγγίζοντες το πρόσωπο του θεραπευμένου τυφλού μπορούμε να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα ομολογήσουμε κι εμείς το Χριστό στην αντίχριστη εποχή μας. Η ομολογία του Χριστού δεν είναι απλώς καθήκον και υποχρέωση. Είναι αφόρητη ανάγκη και αυθόρμητη ενέργεια, που πηγάζει μέσα από μία καρδιά η οποία ξεχειλίζει από ευγνωμοσύνη για το μεγάλο Ευεργέτη των ανθρώπων. Ο Κύριος εκτιμά ιδιαίτερα αυτή τη φιλοτιμία και γι’ αυτό λέγει: «πας όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του πατρός μου του εν ουρανοίς». Όποιος ομολογεί το Χριστό θα έχει την συνηγορία του Κυρίου ενώπιον του Θεού Πατρός, αρκεί αυτή η ομολογία να γίνεται ταπεινά και με διάκριση…

Στη δυσώδη εποχή μας, όπου επικρατεί μία πρωτόγνωρη ολική πνευματική τύφλωση, υπάρχει ανάγκη από φως. Είναι επείγον σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, να δώσει κάθε πιστός στους σκοτισμένους διπλανούς του το φως που φέρει μέσα του. Δεν έχει σημασία αν το φως αυτό είναι μικρό ή μεγάλο. Αρκεί να είναι αληθινό και να είναι το φως του Χριστού. Αυτό το φως θα θεραπεύσει και θα παρηγορήσει όσους το χρησιμοποιήσουν. Επιπλέον όλους μαζί θα μας οδηγήσει στη χαρά της αναστάσιμης ζωής και της παντοτινής σωτηρίας».


Τέλος, αφορμώμενος από την πολύπλευρη και ουσιαστική προσφορά των τιμωμένων Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης για την ορθοδοξία και τον πολιτισμό, τόνισε·

«Ο Μέγας Κωνσταντίνος με το Διάταγμα των Μεδιολάνων αφ’ ενός κατέρριψε το βήλο του σκότους και απεκάλυψε το Φως, που είναι ο Χριστός, για να αναπλάσει με αυτό και να φωτίσει όλο τον κόσμο και με την προβολή του «εν τούτω νίκα» αφʼ ετέρου έγινε καθρέπτης πορείας και επιλογής για κάθε ηγέτη, καθρέπτης χριστιανικής εξουσίας. Έχοντας εφόδιο το Σημείο του Σταυρού κατήργησε τις διακρίσεις και διακήρυξε τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία μέχρι σήμερα γίνεται τόση συζήτηση…».

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο πρώην Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δόξας.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των προκατόχων του μακαριστών Μητροπολιτών Διδυμοτείχου Κωσταντίνου Βαφείδη (1896-1899) και Κωνσταντίνου Πούλου (1957-1974).

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων