26/03/2023 26/03/2023 Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Σαγήνης Ορεστιάδος ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, 26η Μαρτίου 2023, όπου αφορμώμενος από το λόγο του Κυρίου προς τον πατέρα του ταλαιπωρημένου από το δαιμόνιο νέου της ευαγγελικής περικοπής «πάντα δυνατά τῷ πιστεύοντι» τόνισε: «Όλα είναι δυνατά για τον...
26 Μαρτίου, 2023 - 16:28
Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2023 - 16:17

O Μητροπολίτης Διδυμοτείχου μιλάει για τον διπλό χαρακτήρα της πίστης

Διαδώστε:
O Μητροπολίτης Διδυμοτείχου μιλάει για τον διπλό χαρακτήρα της πίστης

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Σαγήνης Ορεστιάδος ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, 26η Μαρτίου 2023, όπου αφορμώμενος από το λόγο του Κυρίου προς τον πατέρα του ταλαιπωρημένου από το δαιμόνιο νέου της ευαγγελικής περικοπής «πάντα δυνατά τῷ πιστεύοντι» τόνισε:

«Όλα είναι δυνατά για τον άνθρωπο που επενδύει την ελπίδα και την εμπιστοσύνη του στον Θεό. Η πίστη έχει διπλό χαρακτήρα. Πρώτον, είναι πνευματική διεργασία. Είναι η εσωτερική πεποίθηση πως ο Θεός υπάρχει, είναι παρών, είναι ζωντανό πρόσωπο, είναι Πατέρας που αγαπά και κάνει το καλύτερο για τα παιδιά Του. Είναι η εσωτερική σιγουριά πως ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, που προσφέρει το Σώμα και το Αίμα Του, για να ενωθεί με τον άνθρωπο και να τον καταστήσει κατά Χάριν θεό. Δεύτερον, είναι εξωτερικός τρόπος ζωής και συμπεριφοράς. Η πίστη έχει γνησιότητα και ακεραιότητα όταν μεταφράζεται στη καθημερινότητα σε έργα αγάπης, προσφοράς, θυσίας και ευλάβειας. Η πίστη χωρίς έργα είναι ψέμα, υποκρισία, προσποίηση, ιδεολόγημα, βόλεμα. Η πίστη χωρίς έργα είναι δυσφήμιση του Θεού, είναι μία απάτη που ξεγελάει τον άνθρωπο, ένα ψυχολογικό καταφύγιο, που δεν λύνει τα προβλήματα αλλά μόνον τα επικαλύπτει και τα συντηρεί αθεράπευτα…

Η εποχή μας είναι εποχή ραστώνης και καλοπέρασης. Με μία μικρή προσπάθεια περιμένει ο καθένας να κερδίσει τα πάντα. Νομίζουμε πως με την απραξία μας θα φθάσουμε κοντά στον Θεό, χωρίς έργα, χωρίς κόπο, χωρίς επίγνωση. Με την αναβολή του αγώνα, όμως, ποτέ δεν κερδίζονται τα μετάλλια. Δεν γίνεται να στεφανωθούμε με το στεφάνι της νίκης, εάν δεν αθληθούμε νόμιμα. Εμείς νομίζουμε πως η πίστη είναι μία μέθοδος για να λύνουμε τα προβλήματα της ζωής μας. Η πίστη, όμως, είναι η ίδια η ζωή μας. Εάν το καταλάβουμε αυτό, τότε θα διαπιστώσουμε ότι τα προβλήματα της ζωής δεν είναι συμφορές αλλά είναι ευκαιρίες, για να αυξάνουμε την πίστη και να προσεγγίζουμε περισσότερο τον Θεό».

Στα πλαίσια της επίσκεψης του στην ενορία Προφήτου Ηλιού Σαγήνης Ορεστιάδος ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον ευλαβέστατο κ. Πέτρο Παρασκευόπουλο, ο οποίος επί σειρά ετών διακονεί στο ιερό αναλόγιο του Ναού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων