25/06/2023 25/06/2023 Με την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδος, το 1923 με την Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία με την ανταλλαγή των πληθυσμών δημιούργησε νέα δεδομένα, την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου, εορτάσθηκε το γεγονός με σειρά εκδηλώσεων, υπό τον τίτλο «Ορέστεια». Με την ευκαιρία αυτή η τοπική Εκκλησία την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου τιμά την...
25 Ιουνίου, 2023 - 21:21
Τελευταία ενημέρωση: 25/06/2023 - 21:31

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδος

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδος

Με την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδος, το 1923 με την Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία με την ανταλλαγή των πληθυσμών δημιούργησε νέα δεδομένα, την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου, εορτάσθηκε το γεγονός με σειρά εκδηλώσεων, υπό τον τίτλο «Ορέστεια».

Με την ευκαιρία αυτή η τοπική Εκκλησία την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου τιμά την μνήμη «πάντων τῶν ἐν Ἀδριανουπόλει ἀσκήσει καί ἀθλήσει διαλαμψάντων ἁγίων», διενθυμουμένη ότι το αίμα των μαρτύρων, τα δάκρυα των οσίων της εις Χριστόν πίστεως και ο τίμιος ιδρώτας των δικαίων επότισαν την γη των προγόνων της. Δυστυχώς η σύμπτωση της ημέρας του εορτασμού με τις βουλευτικές εκλογές φέτος δεν επέτρεψε για λόγους αντικειμενικούς να τιμηθεί το γεγονός με την δέουσα μεγαλοπρέπεια.

Κορυφαίο λατρευτικό γεγονός του εορτασμού ήταν, όπως κάθε χρόνο, η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων της Ορεστιάδος και η Δοξολογία για την ίδρυση της πόλεως και την συμπλήρωση 100 χρονών προόδου και ευημερίας της.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θεμελιωτών και ιδρυτών της πόλεως και η κατάθεση στεφάνων προ του παρακειμένου ανδριάντος του μακαριστού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κυρού Πολυκάρπου Βαρβάκη, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εγκατάσταση των προσφύγων στην Ορεστιάδα και στην θεμελίωση της.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος συμπαραστατούμενος υπό του επιχώριου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος σε δήλωσή του σχετική με το γεγονός τόνισε:

«Η φετινή επέτειος είναι μία επέτειος μνήμης και ευθύνης. Μνήμης και τιμής για όλους εκείνους που στα δίσεκτα εκείνα χρόνια άντεξαν την προσφυγιά και μέσα από τον χαλασμό και την λάσπη δημιούργησαν την καινούργια τους πατρίδα και πρόκοψαν οικοδομώντας το μέλλον των παιδιών τους και των επομένων γενεών. Αλλά και ευθύνης δικής μας για την ακεραιότητα, την πρόοδο και την ευημερία αυτού του τόπου, για την προκοπή του οποίου κόπιασαν και μόχθησαν έκείνοι, διαφυλάσσοντας με πολύ αγώνα στο αρτοφοριο της καρδιάς τους την Πίστη τους και την αγάπη τους για την Πατρίδα και τις διαχρονικές αξίες του Γένους μας.

Η γνώση της ιστορίας για την επιβίωση της εθνικής μας ιδιοπροσωπίας είναι ιδιαίτερα επιτακτική ανάγκη στην ακριτική περιοχή της Θράκης. Η τοπική Εκκλησία εδώ, ανάμεσα στις προτεραιότητές της, εκτός από την κύρια ποιμαντική της διακονία, έχει καθήκον και υποχρέωση να συμβάλει στην ανάδειξη της ιστορικότητος και της ταυτότητος του τόπου και του πιστού λαού της».

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Θωμάς Γερασίμου, ο Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, αντιπροσωπείες πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

 

                  

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων