16/07/2019 16/07/2019 «Οι άγιοι Πατέρες, την μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα, είχαν προηγουμένως Χριστοποιηθεί και ο λόγος τους δεν ήταν απλώς ανθρώπινος, αλλά κατά Χάρι Θεανθρώπινος. Διά του λόγου τους, που εφωτίζετο από τη Χάρη του Θεού, εκπορευόταν η αποκεκαλυμένη Αλήθεια. Απεδείχθησαν «πάγχρυσα στόματα του λόγου». Δεν έκαναν ανόητες συζητήσεις, δεν διακρίνονταν για μάχες νομικές. Στις Οικουμενικές...
16 Ιουλίου, 2019 - 9:24

“Οι Πατέρες διατυπώνουν την Παράδοση με τους λόγους κάθε εποχής”

Διαδώστε:
“Οι Πατέρες διατυπώνουν την Παράδοση με τους λόγους κάθε εποχής”

«Οι άγιοι Πατέρες, την μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα, είχαν προηγουμένως Χριστοποιηθεί και ο λόγος τους δεν ήταν απλώς ανθρώπινος, αλλά κατά Χάρι Θεανθρώπινος. Διά του λόγου τους, που εφωτίζετο από τη Χάρη του Θεού, εκπορευόταν η αποκεκαλυμένη Αλήθεια. Απεδείχθησαν «πάγχρυσα στόματα του λόγου». Δεν έκαναν ανόητες συζητήσεις, δεν διακρίνονταν για μάχες νομικές. Στις Οικουμενικές Συνόδους μίλησαν επειδή υπήρχε ανάγκη να διατυπωθεί η αλήθεια και να εκφρασθεί η εμπειρία της Εκκλησίας. Οι Σύνοδοι δεν ήταν συνέδρια συζητούντων μελών και συνέδρια διαμάχης, αλλά «θεία παρεμβολή παρατάξεως Κυρίου». Οι άγιοι Πατέρες «εν Συνόδω» διέσωσαν την αλήθεια περί του Θεού και περί του ανθρώπου. Όταν δογμάτισαν ότι οι δύο φύσεις του Χριστού είναι ενωμένες «ασυγχύτως, αχωρίστως καί αδιαιρέτως», το έκαναν για να διασώσουν και την αλήθεια περί του Θεανθρώπου Χριστού και την αλήθεια περί της σωτηρίας του ανθρώπου. Αυτό είναι το μεγάλο έργο των θεοφόρων Πατέρων που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πάντοτε υπάρχουν Πατέρες, όπως και σήμερα, οι οποίοι όταν βλέπουν ότι αλλοιώνεται η αλήθεια μπορούν να την εκφράζουν και να την διασώζουν με νέους όρους και νέους λόγους, ανάλογα με τη νέα αίρεση που κάθε φορά εμφανίζεται. Έτσι εξηγείται γιατί πολλοί χαρακτήρισαν το Μεγάλο Αθανάσιο καινοτόμο ή τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά μοντέρνο θεολόγο. Διότι οι Πατέρες διατυπώνουν την Παράδοση και την Αποκάλυψη με τους λόγους κάθε εποχής…» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, κηρύττων τον θείο λόγο επί τη εορτή τον Θεοφόρων Πατέρων της Δ´ Οικουμενικής Συνόδου, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Παρασκευής Ασημενίου, όπου ιερούργησε, την Κυριακή 14 του μηνός Ιουλίου ε.ε.

Με την ευκαιρία ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον εφημέριο της ενορίας π. Θεόδωρο Χριστογιάννη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την φιλότιμη προσπάθειά τους για την αναβάθμιση της ενοριακής ζωής και τον εξωραϊσμό του Ναού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων