28/12/2022 28/12/2022 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος ιερούργησε, επί τη μνήμη του αγίου Στεφάνου, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Σταύρου Χριστοδούλου, πατέρα του Πρωτοπρ. Θεμιστοκλέους Χριστοδούλου, κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και εξ Ορεστιάδος καταγομένου. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα περί του τιμωμένου αγίου,...
28 Δεκεμβρίου, 2022 - 15:45
Τελευταία ενημέρωση: 28/12/2022 - 15:48

Σαρανταήμερο μνημόσυνο από τον Διδυμοτείχου για τον πατέρα του ιερέα Θεμιστοκλή Χριστοδούλου (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Σαρανταήμερο μνημόσυνο από τον Διδυμοτείχου για τον πατέρα του ιερέα Θεμιστοκλή Χριστοδούλου (ΦΩΤΟ)

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος ιερούργησε, επί τη μνήμη του αγίου Στεφάνου, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Σταύρου Χριστοδούλου, πατέρα του Πρωτοπρ. Θεμιστοκλέους Χριστοδούλου, κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και εξ Ορεστιάδος καταγομένου.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα περί του τιμωμένου αγίου, του πρώτου «ἐν διακόνοις» και πρώτου «ἐν μάρτυσι», των πρώτων μετά Χριστόν χρόνων, επικεντρώνοντας τον λόγο του σε τρία βασικά σημεία της προσωπικότητος του αγίου. Πρώτον, ότι ο Αρχιδιάκονος Στέφανος επελέγη από τους Αποστόλους ως ανήρ «πλήρης πίστεως καὶ Πνεύματος Ἁγίου», επειδή στην Εκκλησία για τα οποιαδήποτε αξιώματα πρέπει να επιλέγονται πρόσωπα πίστεως, που χαριτώνονται από το Πανάγιο Πνεύμα. Δεύτερον, ότι ο άγιος Στέφανος «ὑπάρχων δὲ πλήρης Πνεύματος ῾Αγίου, ἀτενίσας εἰς τὸν οὐρανὸν εἶδε δόξαν Θεοῦ καὶ ᾿Ιησοῦν ἑστῶτα ἐκ δεξιῶν τοῦ Θεοῦ» (Πρ.7 55-56), είχε εμπειρία της δόξας του Θεού με μεταμορφωμένες από την Χάρη του Αγίου Πνεύματος αισθήσεις, και τρίτον, ότι ο άγιος προσευχήθηκε για τους διώκτες του «θεὶς δὲ τὰ γόνατα ἔκραξε φωνῇ μεγάλῃ· Κύριε, μὴ στήσῃς αὐτοῖς τὴν ἁμαρτίαν ταύτην» (Πρ. 7, 60), σημειώνοντας ότι η συγχωρητικότητα είναι βασικό στοιχείο της θεοκοινωνίας και της πνευματικότητος των χριστιανών.

Αφ’ εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος, επί τοις ονομαστηρίοις του Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου ταξίδεψε στην πόλη της Καβάλας, όπου στην Ιερά Μονή του Αγίου Σίλα εψάλη ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου, ο οποίος και μίλησε διδακτικώτατα περί του αγίου, του οποίου το όνομα επαξίως φέρει.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων