08/09/2022 08/09/2022  Στην Ιερά Μονή Δαδιάς, το μοναστήρι που σώθηκε από θαύμα της Παναγίας κατά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά γιορτάσθηκε το Γενέθλιο της Θεοτόκου. Εκατοντάδες πιστών, κλήρος και λαός προσευχήθηκαν στην εικόνα της Παναγίας της Δαδιάς και Την ευχαρίστησαν για την προστασία που παρέχει σε όλους τους ακρίτες. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχε, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Μητροπολίτου...
08 Σεπτεμβρίου, 2022 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 08/09/2022 - 18:18

Σουφλί: Το Γενέσιο της Θεοτόκου στην πυρόπληκτη Μονή Δαδιάς που σώθηκε από θαύμα (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Σουφλί: Το Γενέσιο της Θεοτόκου στην πυρόπληκτη Μονή Δαδιάς που σώθηκε από θαύμα (ΦΩΤΟ)

 Στην Ιερά Μονή Δαδιάς, το μοναστήρι που σώθηκε από θαύμα της Παναγίας κατά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά γιορτάσθηκε το Γενέθλιο της Θεοτόκου. Εκατοντάδες πιστών, κλήρος και λαός προσευχήθηκαν στην εικόνα της Παναγίας της Δαδιάς και Την ευχαρίστησαν για την προστασία που παρέχει σε όλους τους ακρίτες.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχε, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, ο  Μητροπολίτης Στρωμνίτσης κ. Ναούμ, Ιεράρχης της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η μετά της οποίας Ευχαριστιακή κοινωνία αποκατεστάθη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο προ ολίγων μηνών.

Την παραμονή της Θεομητορικής Εορτής ετελέσθηο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του φιλοξενουμένου Αρχιερέως, και στη συνέχεια ευλογήθηκαν οι άρτοι. Ο οικείος ιεράρχης κ. Δαμασκηνός στο λόγο του είπε: «Το κυρίαρχο στοιχείο της σημερινής εορτής είναι αυτό της χαράς για την πνευματική αναγέννηση και την ανάπλαση όλων των ανθρώπων, που προμηνύει η Γέννηση της Θεοτόκου. «Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ». Αυτό γίνεται γιατί από την Παναγία γεννήθηκε ο Χριστός, που είναι ο Ήλιος της δικαιοσύνης, και φωτίζει όλο τον κόσμο. Εκτός από τον ήλιο που καθημερινά ανατέλλει και αποκτάμε τη δυνατότητα να βλέπουμε και να χαιρόμεθα την κτίση, υπάρχει και ο πνευματικός Ήλιος, ο Χριστός, και έχουμε την δυνατότητα δι’ Αυτού να προσβλέπουμε την άκτιστη δόξα της Αιωνιότητας.

»Η Παναγία είναι η χαρά όλης της κτίσεως γιατί είναι το καλύτερο δώρο, που προσφέρθηκε στο Θεό. Ένα τροπάριο των Χριστουγέννων το διατυπώνει αυτό εκφραστικά. Γράφεται εκεί ότι οι άγγελοι προσέφεραν τον ύμνο, οι ουρανοί το αστέρι, οι μάγοι τα δώρα, οι ποιμένες το θαύμα, η γη το σπήλαιο, η έρημος την φάτνη, εμείς, όμως, προσφέρουμε «Μητέρα παρθένον»…

»Όμως, η χαρά συνδέεται και με τον πόνο. Τον πόνο που προηγήθηκε της Γεννήσεως της Θεοτόκου, αφού οι γονείς της ήταν άτεκνοι και η μητέρα της στείρα· η κυοφορία της Θεοπρομήτορος είχε τα γνωστά στην περίπτωση αυτή προβλήματα· ο τοκετός έγινε με πόνο, λόγω της πτώσεως της Εύας, αλλά και η ανατροφή του τέκνου των Ιωακείμ και Άννης είχε τα δικά του προβλήματα, που συνδέονται με την διαρκή θυσία των γονέων.

»Έτσι, η Γέννηση της Θεοτόκου είναι γεγονός χαράς, αλλά αυτή η χαρά συνδέεται με τον πόνο. Δεν υπάρχει χαρά χωρίς πόνο και δεν υπάρχει πόνος χωρίς χαρά. Μια χαρά χωρίς πόνο είναι συναισθηματική και φευγαλέα, και ένας πόνος χωρίς την χαρά είναι απελπισία και απόγνωση».

Ανήμερα της Θεομητορικής Εορτής μετά το Συλλείτουργο, κατά το οποίο μίλησε επίκαιρα ο Αρχιμ. Συμεών Συναδινός, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, λιτανεύθηκε γύρω του Καθολικού της Μονής η εφέστιος εικόνα της Παναγίας της Δαδιάς και τελέσθηκε ο Αγιασμός στην Φιάλη της Μονής.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Θεόφιλο Βασιλάκο και την περί αυτόν αδελφότητα, τόσο για την οργάνωση της πανηγύρεως, όσο και για το ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο της Μονής.

Κατά την επακολουθήσασα δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Μονής παρουσιάσθηκε η ιστορική εργασία του εκ Δαδιάς Δημοσθένη Γκαμπράνη, υπό τον τίτλο «Η Μονή της Δαδιάς –  Το Παλλάδιον του Έβρου».

Στις ιερές ακολουθίες προσήλθαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Διοικητής της ΧΙΙ Μεραρχίας Υποστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος, ο Διοικητής της 7ης Ταξιαρχίας Ιωάννης Παπουτσάκης,  ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου Αστυνόμος Α΄ Χαράλαμπος Βομβέλης και άλλοι επίσημοι.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων