07/03/2024 07/03/2024 Στην Ορεστιάδα εγκαινιάστηκε η νέα πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος – ΟΜΣΙΕ για την επικαιροποίηση του Δελτίου της Ψαλτικής Τέχνης στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην ίδια πόλη του Ακριτικού Έβρου, απ’ όπου το 2017, πριν από επτά χρόνια, είχε ξεκίνησε και η μεγάλη προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της βυζαντινής μουσικής,...
07 Μαρτίου, 2024 - 11:27

Στην Ορεστιάδα εγκαινιάστηκε η νέα πρωτοβουλία της ΟΜΣΙΕ

Διαδώστε:
Στην Ορεστιάδα εγκαινιάστηκε η νέα πρωτοβουλία της ΟΜΣΙΕ

Στην Ορεστιάδα εγκαινιάστηκε η νέα πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος – ΟΜΣΙΕ για την επικαιροποίηση του Δελτίου της Ψαλτικής Τέχνης στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στην ίδια πόλη του Ακριτικού Έβρου, απ’ όπου το 2017, πριν από επτά χρόνια, είχε ξεκίνησε και η μεγάλη προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της βυζαντινής μουσικής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η Διακυβερνητική Συνέλευση της UNESCO να την συμπεριλάβει στον περίοπτο Διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου, από την Ιερά Μητρόπολη Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου και τον τοπικό Σύλλογο Ιεροψαλτών «Θρασύβουλος Στανίτσας», ο Πρόεδρος της ΟΜΣΙΕ κ. Κωνσταντίνος Πολίτης και ο Ειδικός Γραμματέας και Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου, κ. Μαργαρίτης Αστεριάδης παρουσίασαν την πορεία της Ψαλτικής Κοινότητας κατά τα τελευταία χρόνια καθώς και τις σχετικές πρωτοβουλίες της ΟΜΣΙΕ, που αποσκοπούν στην προοπτική διαφύλαξης και ανάδειξης της ψαλτικής κληρονομιάς, ώστε κάθε εμπλεκόμενος φορέας της κοινότητας, να μπορεί να συμμετέχει, ακολουθώντας σύγχρονες καλές πρακτικές, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος Αστεριάδης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, η κ. Ελένη Σπυράκη από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών φορέων και πλήθος ιεροψαλτών.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, η τακτική επικαιροποίηση του Εθνικού Ευρετηρίου, κάθε δέκα χρόνια, αποτελεί σημαντική πρόνοια του Υπουργείου Πολιτισμού και της αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και φέτος ανατέθηκε στην ΟΜΣΙΕ, προκειμένου εκτός της ωρίμανσης του περιεχομένου του Δελτίου να δημιουργηθεί για πρώτη φορά ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, το οποίο θα οργανώνεται πλέον μέσα από την Ηλεκτρονική Πύλη της ΟΜΣΙΕ my.omsie.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων