28/05/2023 28/05/2023 Με την προσήκουσα τιμή η πόλη του Διδυμοτείχου εόρτασε την Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, την 103η επέτειο της απελευθερώσεώς της από τον Οθωμανικό ζυγό, ο οποίος διήρκεσε από το 1361 έως το 1920, οπότε ο Ελληνικός Στρατός ενσωμάτωσε την περιοχή του Έβρου στον εθνικό κορμό. Από ετών, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και...
28 Μαΐου, 2023 - 18:18
Τελευταία ενημέρωση: 28/05/2023 - 18:35

Τα «ελευθέρια» του Διδυμοτείχου

Διαδώστε:
Τα «ελευθέρια» του Διδυμοτείχου

Με την προσήκουσα τιμή η πόλη του Διδυμοτείχου εόρτασε την Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, την 103η επέτειο της απελευθερώσεώς της από τον Οθωμανικό ζυγό, ο οποίος διήρκεσε από το 1361 έως το 1920, οπότε ο Ελληνικός Στρατός ενσωμάτωσε την περιοχή του Έβρου στον εθνικό κορμό.

Από ετών, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού και με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου, έχει καθιερωθεί «ἐπί τοῖς ἐλευθερίοις τῆς πόλεως του Διδυμοτείχου» να τιμάται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό  η μνήμη «πάντων τῶν ἐν Διδυμοτείχῳ ἀσκήσει καί ἀθλησει διαλαμψάντων ἁγίων», μεταξύ των οποίων, οι καταγόμενοι από αυτό ο ελεήμων Αυτοκράτορας της Νικαίας Ιωάννης Βατάτζης και η Αγία Θεοδώρα Βασίλισσα της Άρτας, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και οι μαθητές του Επίσκοπος Ιλαρίων και Γαβριήλ, Ηγούμενος της εν Διδυμοτείχῳ Μονής Σωτήρος Παντοκράτορος,  οι Οσιομάρτυρες Ιάκωβος ο νέος και σύναθλοι αυτού Ιάκωβος και Διονύσιος, ο Ιερομάρτυς Κύριλλος ο ΣΤ΄ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο Όσιος Ιωάννης ο Σπηλαιώτης, ο Ιερομάρτυς Παρθένιος Παρθενιάδης και άλλοι πολλοί.

Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Παναγίας Ελευθερωτρίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως, στην οποία προήλθαν εκκλησιασθέντες  ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Δελησταμάτης, ο εντεταλμένος επί θεμάτων Τουρισμού  Περιφερειακός Σύμβουλος Αθανάσιος Τσώνης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Καραμανίδης, οι Διοικητές της 3ης και 30ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχοι Θωμάς Γερασίμου και Ιωάννης Ματθαίου αντιστοίχως, ο Διοικητής του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Πέτρος Σκουφάκης, η Διοικητής της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου Αστυνόμος Α΄ Αναστασία Πουρναρά, ο Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, αντιπροσωπείες σχολείων με τις σημαίες τους και πλήθος πιστών.

Μετά την Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η καθιερωμένη Δοξολογία, η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον της πόλεως από τους επισήμους.

Ο Σεβασμιώτατος σε σύντομο σχόλιο του τόνισε ότι: « Ο τόπος επί του οποίου ιστάμεθα είναι τόπος ιερός, γιατί είναι ποτισμένος με το αίμα των μαρτύρων της Πίστεως και των ηρώων του Γένους, με τα δάκρυα των οσίων και των δικαίων και με τον τίμιο ιδρώτα των αγωνιστών της ζωής. Εμείς οι σύγχρονοι κάτοικοι αυτής της πόλης οφείλουμε να διατηρήσουμε  στο θησαυροφυλάκιο της καρδιάς μας τις αξίες των προγόνων μας και να αγωνισθούμε με κάθε θυσία για την πρόοδο, την ευημερία και την ακεραιότητα αυτής της Πατρίδας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων