22/05/2022 22/05/2022 Η μνήμη των Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης συγκέντρωσε τα πλήθη των πιστών στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς της ακριτικής μας επαρχίας· στη Νέα Βύσσα, στη Δόξα, στον Πεντάλοφο, στη Μάνδρα, στους Ασβεστάδες, στο Ρήγιο, στην Κάτω Σαγήνη, στο Βάλτο, στους Μεταξάδες και σε άλλα χωριά, όπου υπάρχουν Παρεκκλήσια τιμώμενα επ’ ονόματι των αγίων....
22 Μαΐου, 2022 - 13:35
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2022 - 13:32

Θεού δύναμις και Θεού σοφία

Διαδώστε:
Θεού δύναμις και Θεού σοφία

Η μνήμη των Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης συγκέντρωσε τα πλήθη των πιστών στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς της ακριτικής μας επαρχίας· στη Νέα Βύσσα, στη Δόξα, στον Πεντάλοφο, στη Μάνδρα, στους Ασβεστάδες, στο Ρήγιο, στην Κάτω Σαγήνη, στο Βάλτο, στους Μεταξάδες και σε άλλα χωριά, όπου υπάρχουν Παρεκκλήσια τιμώμενα επ’ ονόματι των αγίων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός αφ´ εσπέρας προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Πεντάλοφο, του τέως Δήμου Τριγώνου, και ευλόγησε τους άρτους στην πλατεία του χωριού, όπου και μίλησε παρουσία του Βουλευτού Έβρου Σταύρου Κελέτση, των αντιδημάρχων Ορεστιάδος Δημητρίου Πάλλα και Πέτρου Αργυριάδη και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό στους Ασβεστάδες Διδυμοτείχου, όπου με αφορμή την οπτασία «εν τούτω Νίκα» του Μεγάλου Κωνσταντίνου προ της Ρώμης, εξήγησε ότι «ὁ λόγος ὁ τοῦ Σταυροῦ εἶναι Θεοῦ δύναμις καί Θεοῦ σοφία» και συνέχισε επί του αποστολικού χωρίου «οὐκ ἐγενόμην ἀπειθής τῷ οὐρανίῳ ὀπτασία» (Πραξ. κστ΄ 19), κάνοντας παραλληλισμό μεταξύ του έργου του Αποστόλου Παύλου και του αναλόγου έργου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι αυτό το ιεραποστολικό έργο είναι καρπός της δυνάμεως και της σοφίας του Θεού, καρπός του Σταυρού από τον οποίο ενεπνεόντο οι άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, η αντιδήμαρχος Διδυμοτείχου Στέλλα Θεοδοσίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού, της αεροπορίας, της Σχολής Δοκιμών Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και πλήθος πιστών. Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τον εφημέριο της ενορίας Πρωτοπρ. Παναγιώτη Μπιμπούδη για την σεμνότητα του ήθους του και την εργατικότητά του και τους κατοίκους του χωριού για την συμβολή τους στην διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού και των εθίμων τους.

Το εσπέρας της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του Μεθέρτου Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Νέας Βύσσας, όπου και εξήγησε στους πιστούς γιατί η Εκκλησία αποδίδει στους τιμωμένους Αγίους την προσωνυμία του «Μεγάλου, του Θεοστέπτου και του Ισαποστόλου». Προ του πέρατος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε σε Αναγνώστη τον ευλαβέστατο μαθητή της Β΄ τάξεως του Λυκείου Βύσσας Ταξιάρχη Βαρύτη. Παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο αντιδήμαρχος Ορεστιάδος Χρήστος Ορμανλίδης, ο Ταξίαρχος Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Βύσσας και ικανό εκκλησίασμα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων