07/08/2022 07/08/2022 Εορτάζοντας την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε τις ακριτικές ενορίες Μαρασίων, Μεγάλου Δερείου και Αμορίου. Συγκεκριμένα: • Το εσπέρας της παραμονής της εορτής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε, μίλησε και ευλόγησε τους άρτους στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Μαρασίων, του τέως Δήμου Τριγώνου, παρουσία...
07 Αυγούστου, 2022 - 9:58
Τελευταία ενημέρωση: 07/08/2022 - 10:03

Το Θαβώρειον Φως – Πηγή μακαριότητος

Διαδώστε:
Το Θαβώρειον Φως – Πηγή μακαριότητος

Εορτάζοντας την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε τις ακριτικές ενορίες Μαρασίων, Μεγάλου Δερείου και Αμορίου. Συγκεκριμένα:

• Το εσπέρας της παραμονής της εορτής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε, μίλησε και ευλόγησε τους άρτους στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Μαρασίων, του τέως Δήμου Τριγώνου, παρουσία των Βουλευτών Έβρου Αναστασίου Δημοσχάκη και Χρήστου Δερμεντζοπούλου, του Διοικητού της XVI Μεραρχίας Υποστρατήγου Θεοδώρου Χατζηγεωργίου, του Διοικητού του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχου Βαρδή Χαρκιανάκη, του Προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Γεωργίου Αραμπατζάκη και πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων, τόνισε. «Εάν εις το όρος Χωρήβ ο Θεός επέδωσε στον Προφήτη Μωυσή τις πλάκες του Νόμου και στο Καρμήλιο όρος ο Θεσβίτης Ηλίας κήρυξε δυναμικά τον αληθινό Θεό, στο όρος Θαβώρ ο Χριστός μεταμορφούμενος, παρουσία των Προφητών Μωϋσέως και Ηλιού, αποκαλύπτει στους μαθητές Του, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και δι’ αυτών στην Εκκλησία και τον κόσμο, την δόξα του Θεού, «καθώς ἠδύναντο», καθ΄ ον δηλαδή τρόπον ή μετρό θα μπορούσε έκαστος να την προσλάβει …

»Το έκπαγλο και το προς  καιρόν φοβερό φως της Μεταμορφώσεως του Χριστού γίνεται για τους μαθητές Του πηγή μακαριότητος αλλά και διδασκαλίας. Ο Ιησούς «ἐν ἑτέρᾳ μορφῇ», την θεοειδή, με την παρθενική λευκότητα των ιματίων Του περιβαλλόμενος από την φωτεινή νεφέλη της θεότητος καταδεικνύεται ως το κεντρικό πρόσωπο της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης· το πρόσωπο που ενώνει την Παλαιά με την Καινή· ως ο Υιός και Λόγος του Θεού, που έρχεται να μεταμορφώσει την ανθρωπότητα και τον κόσμο και να τους χαρίσει την προοπτική της αιωνιότητος…»

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας ιερούργησε στον ωσαύτως πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Μεγάλου Δερείου, πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου,  της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας, Αρχιμ. Θεόκλητο Μπόλκα, επικεφαλής ομίλου προσκυνητών εκ Θεσσαλονίκης, και τον  Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δαδιάς Αρχιμ. Θεόφιλο Βασιλάκο. Σημειωτέον ότι στο Μεγάλο Δέρειο σήμερα διαμένουν μόνο πέντε χριστιανοί μέσα σε ένα ακραιφνώς μουσουλμανικό περιβάλλον. Παρά ταύτα οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του χωριού σέβονται την ιερότητα του χώρου του Ιερού Ναού και την ιδιαιτερότητα της μειονότητας. Εκκλησιάσθησαν ο Διοικητής της 50ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Χρήστος Καραγκούνης και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου Αστυνόμος Α΄ Χαράλαμπος Βομβέλης. Ο Σεβασμιώτατος αφού μίλησε στο εκκλησίασμα για το νόημα της εορτής της Μεταμορφώσεως, καλωσόρισε τους προσελθόντας εκ του εγγύς και του μακράν προσκυνητές, και όλοι μαζί στη συνέχεια ύψωσαν μπροστά στο παρακείμενο Ηρώο την ελληνική σημαία και έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

• Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον μεθέορτο Εσπερινό στην φερώνυμο διαλελυμένη Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος στο Αμόριο, που σήμερα λειτουργεί ως Ενοριακό Παρεκκλήσιο, παρουσία του Δημάρχου Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκου, του Διοικητού της 50ής Ταξιαρχίας Ταξιάρχου Χρήστου Καραγκούνη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχαήλ Πιτιακούδη και του Προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Παναγιώτη Ασελαδαράκη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων