08/02/2023 08/02/2023 Εκδήλωση για την Ορθόδοξη εορτή της Μητέρας, διοργάνωσε με τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με την επιμέλεια του Εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού, ανήμερα της μεγάλης Δεσποτικής και Θεομητορικής της Υπαπαντής του...
08 Φεβρουαρίου, 2023 - 12:43
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2023 - 12:10

Εκδήλωση για την Ορθόδοξη εορτή της Μητέρας στον Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου

Διαδώστε:
Εκδήλωση για την Ορθόδοξη εορτή της Μητέρας στον Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου

Εκδήλωση για την Ορθόδοξη εορτή της Μητέρας, διοργάνωσε με τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με την επιμέλεια του Εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού, ανήμερα της μεγάλης Δεσποτικής και Θεομητορικής της Υπαπαντής του Κυρίου και περιλάμβανε:

  • Ομιλία από την Δρ. ΑΘηνά Κονταλή Διδάσκουσα ΕΚΠΑ με θέμα: “Η Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής – Η Παναγία ως πρότυπο για την σύγχρονη Μητέρα
  • Ανάγνωση κειμένων για την Μητέρα, από τον Καθηγητή Θεολογίας ΕΚΠΑ Δρ. Κωνσταντίνο Μπελέζο
  • Ύμνους της εορτής έψαλλαν τα μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ηλείας “Ιωάννης ο Δαμασκηνός” υπό την διεύθυνση του Προέδρου κ. Δημητρίου Θανόπουλου, Πρωτοψάλτου και Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής,
  • Τραγούδια για την Μητέρα απέδωσε θαυμάσια το Παραδοσιακό Μουσικό σχήμα “Ελλήνων Νάματα” υπό την διεύθυνση του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Γεωργίου Αναγνωστόπουλου, Καθηγητού Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού.
  • Προβλήθηκε επίσης και βίντεο με εικονομηνύματα για την εορτή της Υπαπαντής και της Μητέρας, το οποίο επιμελήθηκε ο Εφημέριος του Ναού.

Η κεντρική ομιλήτρια με γλαφυρό τρόπο και πνευματική ενάργεια τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Στις 2 Φεβρουαρίου ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής τιμάται παράλληλα και η Μητέρα! Την ημέρα της Υπαπαντής, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τιμούμε την Μάνα μας, την Παναγία, στην πρώτη της εμφάνιση ως Μητέρα του Χριστού. Η Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας έχει ήδη καθιερώσει από το 1929, την συγκεκριμένη εορτή για την Ελληνίδα Ορθόδοξη Μητέρα τιμώντας την ανεκτίμητη προσφορά της στην Oικογένεια και την Kοινωνία μας.

Αναμφίβολα, στην σύγχρονη εποχή μας, όπου οι αξίες και τα ιδανικά των ανθρώπων βρίσκονται σε μια δύσκολη καμπή έχουμε ίσως περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για πρότυπα. Και η Εκκλησία προβάλλει στους ανθρώπους πρότυπα αγιοσύνης δηλαδή πρακτικής εμπειρίας και όχι μόνο θεωρητικής γνώσης. Τέτοια πρότυπα είναι “οι Αγιοι, οι μαρτυρηθέντες δια της πίστεως” και πρώτη μεταξύ των Αγίων είναι η Υπεραγία Θεοτόκος. Για τις σύγχρονες Ορθόδοξες Ελληνίδες, πρότυπο μητρότητας παραμένει και θα εξακολουθεί να παραμένει η Παναγία!

Η Mητρότητα δεν είναι αφηρημένη ιδέα αλλά μια διαπροσωπική σχέση. Είναι μια ιδιαίτερη σχέση, που συνδέει με μοναδικό τρόπο τη μητέρα με το παιδί και το παιδί με τη μητέρα. Ακριβώς, όπως ο Χριστός είναι αληθινός άνθρωπος, γιατί γεννήθηκε από την Παρθένο Μαρία. Η γυναίκα έγγαμη ή άγαμη, με παιδιά ή άνευ, κατέχει πάντοτε μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη κοινωνία μας, ακριβώς όπως ξεχωριστή είναι η θέση της Παναγίας μας ανάμεσα στους Αγίους της Εκκλησίας μας.

Στην εκδήλωση μας για την Εορτή της Μητέρας, στο φιλόξενο Ι. Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με την πολύτιμη αρωγή του Εφημερίου πατρός Νικολάου Κατσηδήμα, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία την μητέρα όλων μας, τιμήσαμε και τιμούμε τη μητέρα του καθενός μας ξεχωριστά είτε αυτή βρίσκεται εν τῳ κόσμῳ τούτῳ, είτε έχει προαπέλθει ευρισκόμενη εν χώρᾳ ζώντων. Στις πρώτες θα πρέπει καθημερινά να αποδίδουμε έμπρακτα ευγνωμοσύνη και την αγάπη μας όπως το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και για τις κεκοιμημένες μητέρες μας, τις οποίες οφείλουμε να μνημονεύουμε και να προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής τους μέχρι την τελευταία ημέρα της δικής μας επίγειας ζωής».

Την εκδήλωση έκλεισε με την σύντομη και μεστή νοημάτων προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος τονίζοντας τα μηνύματα που μας δίνει η Εκκλησία με την διπλή εορτή της Υπαπαντής, ευχόμενος η Παναγία μας να προστατεύει τις Ελληνίδες Μητέρες και κάθε Ορθόδοξη οικογένεια.

Παράλληλα συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Εφημέριο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, καθώς επίσης και τους συντελεστές της εκδήλωσης για την άψογη διοργάνωση. Παρόντες ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ηλίας Παπαγγελής, οι Αιδεσ. π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, π. Αλέξιος Αναγνωστόπουλος, π. Νικόλαος Αθανασόπουλος, π. Θεόδωρος Χαμάλης, π. Αυγερινός Τσουκαλάς, π. Θεόδωρος Πανουτσόπουλος π. Παναγιώτης Κλουκίνας, π. Ιωάννης Διαμαντόπουλος, π. Γεώργιος Τούμπας και π. Παναγιώτης Αγγελόπουλος. Επίσης ο Βουλευτής Ηλείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ-Κινήματος Αλλαγής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κ. Μιχάλης Κατρίνης, η Αντιδήμαρχος Πύργου και Πρόεδρος ΔΕΥΑΠ κ. Ρούλα Τζανέτου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ Πύργου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) Ηλείας, ο Πρόεδρος του παραρτήματος Ηλείας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας κ. Χρήστος Παρασκευόπουλος, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου “Απόλλων” ο Πρόεδρος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων παραρτήματος Πύργου κ. Παύλος Παγκράτης, ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Ενώσεως Πύργου κ. Παναγιώτης Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας “Ο Φάρος” κ. Μιχάλης Ροδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, ο Διοικητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Σπύρος Πολίτης, ο Στρατηγός (εν αποστρατεία) της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Δημητρόπουλος και πλήθος κόσμου. Μήνυμα απέστειλε ο εκ της ενορίας καταγόμενος Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσιος Καλαματιανός.

Επίσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των δύο Πιλότων που χάθηκαν στο πρόσφατο θλιβερό περιστατικό της πτώσης του αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων