20/01/2023 20/01/2023 Με την Εκκλησιαστική λαμπρότητα και τον προσήκοντα σεβασμό η πόλη της Αμαλιάδος, κατά το διήμερο 17 και 18 Ιανουαρίου 2023, εόρτασε τον Πολιούχο της Μέγα Αθανάσιο, στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό. Κατά τον Μέγα Δισαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος συμπαραστατούμενος υπό πλειάδος Κληρικών, ενώ τον Θείο Λόγο ορθοτόμησε θεσπέσια...
20 Ιανουαρίου, 2023 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2023 - 18:06

Η Αμαλιάδα τίμησε τον πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο

Διαδώστε:
Η Αμαλιάδα τίμησε τον πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο

Με την Εκκλησιαστική λαμπρότητα και τον προσήκοντα σεβασμό η πόλη της Αμαλιάδος, κατά το διήμερο 17 και 18 Ιανουαρίου 2023, εόρτασε τον Πολιούχο της Μέγα Αθανάσιο, στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό.

Κατά τον Μέγα Δισαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος συμπαραστατούμενος υπό πλειάδος Κληρικών, ενώ τον Θείο Λόγο ορθοτόμησε θεσπέσια και μελίρρυτα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νικηφόρο για την ευγενική πρόσκληση, ευχόμενος παράλληλα τα δέοντα για την ονομαστική του εορτή.

Κατά την ακολουθία του Όρθρου και την Πολυαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, κηρύσσοντας εξαίσια και θεόπνευστα τον Θείον Λόγον, εκφράζοντας παράλληλα τις θερμές του ευχαριστίες για την τιμητική πρόσκληση αλλά και τις εγκάρδιες ευχές του στον εορτάζοντα Μητροπολίτη, ενώ συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μάνης κ. Χρυσόστομος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, και ο εορτάζων Μητροπολίτης Ηλείας κ Αθανάσιος, συμπαραστατούμενοι αμφότεροι, υπό χορείας Ιερέων και Διακόνων.

Της Εκκλησιαστικής τάξεως επιμελήθηκε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αιδεσιμολογιότατος π. Αλέξιος Αναγνωστόπουλος, ενώ έψαλλαν ο καλλικέλαδος π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και ο κ. Νικόλαος Αναγνωστόπουλος Πρωτοψάλτης του Ναού.

Μετά το πέρας του Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου ακολούθησε πάνδημη η Ιερή λιτάνευση της σεπτής Εικόνας του εορταζομένου Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, συνοδεία τιμητικού αγήματος της 117 Πτέρυγος Μάχης Ανδραβίδος και της Φιλαρμονικής Λεχαινών υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Ευρυσθένη Χατζηγιάννη, ενώ παρέστησαν οι Πολιτικές, Στρατιωτικές αρχές και τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και πλήθος φιλεόρτων Χριστιανών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε θερμά τους παριστάμενους Αρχιερείς οι αποδέχθηκαν ευγενικά την φιλάδελφη πρόσκληση, τις αρχές του τόπου, τον Ιερό Κλήρο και τον φιλάγιο λαό, για την ευλαβική και υποδειγματική συμμετοχή στις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης και για τις θερμές ευχές τους για τα πρώτα σεπτά του ονομαστήρια, τα οποία λόγω των ιώσεων και του κορωνοϊού, θέλησε να τα εορτάσει ταπεινά και διακριτικά, μη δεχόμενος ευχές στο Μητροπολιτικό Μέγαρο στον Πύργο.

Ακολούθησε δεξίωση από τον Δήμαρχο Ήλιδος κ. Ιωάννη Λυμπέρη σε παρακείμενο υγειονομικό κατάστημα.

Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κυρού Αθανάσιου

Στην συνέχεια στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Φραγκαβίλλας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρουσία των προσκεκλημένων Ιεραρχών, του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασιλείου Γιαννόπουλου, του Δημάρχου Ήλιδος κ. Ιωάννου Λυμπέρη, καθώς επίσης Κληρικών και Λαϊκών, τέλεσε Τρισάγιο στο μνημείο του προκατόχου αλλά και πνευματικού του πατρός Μακαριστού Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κυρού Αθανασίου “του Ηλείου” ο οποίος επιτέλεσε από τον Δεκέμβριο του 1968 που ενεθρονίσθη έως και το Σεπτέμβριο του 1981 που εκοιμήθη, αξιοθαύμαστο και θεάρεστο Κοινωνικό και Φιλανθρωπικό, όπως χαρακτηριστικά τόνισε εις την σύντομη και μεστή προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος ο Β’.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων