16/02/2023 16/02/2023 Στις χρόνιες προσπάθειες και τα εμπόδια της γραφειοκρατίας για την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς Ναού, όπως αρμόζει στον πολιούχο του Πύργου, τον Άγιο Χαράλαμπο, αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος με αφορμή την πρόσφατη πανήγυρη του Αγίου αλλά και δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας. Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως ο πολιούχος του Πύργου Άγιος Χαράλαμπος είναι...
16 Φεβρουαρίου, 2023 - 19:30
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2023 - 19:07

Ο Ηλείας Αθανάσιος ζητά την ανέγερση νέου Ναού του Αγίου Χαραλάμπους

Διαδώστε:
Ο Ηλείας Αθανάσιος ζητά την ανέγερση νέου Ναού του Αγίου Χαραλάμπους

Στις χρόνιες προσπάθειες και τα εμπόδια της γραφειοκρατίας για την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς Ναού, όπως αρμόζει στον πολιούχο του Πύργου, τον Άγιο Χαράλαμπο, αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος με αφορμή την πρόσφατη πανήγυρη του Αγίου αλλά και δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως ο πολιούχος του Πύργου Άγιος Χαράλαμπος είναι πιθανόν ο μοναδικός πολιούχος πόλης σε όλη την Ελλάδα που δεν έχει τον δικό του Μεγαλοπρεπή Ναό. Και καθώς ο Άγιος Χαράλαμπος έχει ένα εκκλησάκι που με προσπάθεια χωρά πενήντα (50) πιστούς, όπως ανέφεραν, κατά τον εορτασμό του χρόνια τώρα γίνεται η μεταφορά της θαυματουργής εικόνας του Αγίου από τον μικρό Ναό του στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής για την εορτή του και στην συνέχεια η επιστροφή στο εκκλησάκι του.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει σε επιστολή του όλες τις προσπάθειες που έγιναν από τους προκατόχους του για την ανεύρεση οικοπέδου και τις περαιτέρω ενέργειες στις αρμόδιες Υπηρεσίες και Υπουργεία, με πρωτοπόρο τον αείμνηστο Μητροπολίτης Ηλείας κυρό Αθανάσιο και στη συνέχεια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κ. Γερμανό, ο οποίος με την Ερανική Επιτροπή έδωσε μάχες για να φθάσει στο τελευταίο στάδιο πολεοδομικής φύσεως στην Πάτρα.

Καλεί δε, όλους “τον κάθε ένα από το μετερίζι του” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “να αγωνισθούμε για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να φθάσουμε στην ευλογημένη εκείνη στιγμή, όπου όλοι μαζί, ενωμένοι, να θέσουμε τον θεμέλιον λίθον του Ι. Ναού Αγίου Χαραλάμπους, που με τις πρεσβείες του το εύχομαι ολόψυχα”.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος για την ανέγερση Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους

Αγαπητοί μου,

Εδιάβασα τα σχόλιά σας εις την Ιστοσελίδα σας, σχετικά με την ανέγερσιν του Πολιούχου της Πόλεώς μας Αγίου Χαραλάμπους.

Σας συγχαίρω δια το ενδιαφέρον σας, συγκρίνοντας τον Ναόν του Πολιούχου μας Αγίου Χαραλάμπους με τους μεγαλοπρεπείς Ιερούς Ναούς των άλλων Μητροπόλεων.

Σας γνωρίζω ότι ο Προκάτοχός μου αείμνηστος Μητροπολίτης Ηλείας κυρός Αθανάσιος έκανε πολλές προσπάθειες για την ανέγερσίν του και πρότεινε το τούμπι του Αγίου Διονυσίου, όπου τώρα ευρίσκεται το κτίριο της Π.Ε. Ηλείας, το οποίον δέσμευσε ο τότε Νομάρχης Ηλείας αείμνηστος Ηρακλής Παπαδόπουλος.

Εν συνεχεία πρότεινε να ανεγερθή εις την θέση της Αγίας Κυριακής, θα εγένετο διώροφη, κάτω η Αγία Κυριακή και επάνω ο Άγιος Χαράλαμπος. Ο τότε Δήμαρχος Μιχαήλ Ξυστρής με τις ενέργειές του καθίσταται ο Ναός της Αγίας Κυριακής διατηρητέο μνημείο και ως εκ τούτου ναυαγεί και αυτή η προσπάθεια.

Τρίτη ενέργεια του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας κυρού Αθανασίου ήτο να ανεγερθή στον χώρον που ευρίσκεται σήμερα το Επισκοπείον και ο Σύλλογος του Αγ. Χαραλάμπους τον εμπόδισαν να προβή εις αυτήν την ενέργειαν και συγχρόνως τον εκβίασαν και ως ήτο φυσικόν σταμάτησε κάθε ενέργεια.

Αυτά όμως δεν τα γνωρίζετε και δικαίως να διαμαρτύρεσθε τι γίνεται με το θέμα του Αγίου Χαραλάμπους.

Με την ενθρόνιση του Προκατόχου μου Σεβ. Μητροπολίτου πρώην Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ έγιναν πολλές προσπάθειες για ανεύρεση καταλλήλου οικοπέδου. Τούτο ήτο δύσκολον.

Επί Νομαρχίας Χαραλάμπους Καφύρα και Αντινομάρχη κ. Λεωνίδα Δημουλιά, έγινε παραχώρηση του οικοπέδου της Νομαρχίας εις την θέση του Ιππορφοβίου, εις την είσοδο της Πόλεως από δυτικά. Έγιναν οι μελέτες από τον συμπατριώτη μας Υπουργόν και Δήμαρχον Θεσσαλονίκης κ. Σωτήριον Κούβελαν και τα σχέδια είναι σχεδόν όπως ο Άγιος Ανδρέας Πατρών.

Το προσχέδιον υπάρχει εις την Αγίαν Κυριακήν, δεν έχετε παρά να πορευθήτε προς τα εκεί και να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές.

Εδώ είναι ο Τοπογράφος Μηχανικός κ. Δήμος Δημητρακόπουλος, που αφιλοκερδώς από το 2010 εργάζεται για την διεκπεραίωσιν όλων των διαδικασιών για να φθάσουμε μέχρι το Υπουργείον Παιδείας για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος ανεγέρσεως του Ι. Ναού Αγίου Χαραλάμπους, του Πολιούχου μας.

Στην συσταθείσα Ερανική Επιτροπή ήτο Μέλος και ο Ανδρέας Καπογιάννης, ο αγωνιστής, θαραλλέος και ασυμβίβαστος δημοσιογράφος που συνεχώς μέσα από την Εφημερίδα του και τα ηλεκτρονικά έντυπα ενημερώνει ανελλιπώς τους αναγνώστες του.

Όλη η Ερανική Επιτροπή με πρωτοπόρο τον Σεβασμιώτατον κ. Γερμανόν έδωσε μάχες για να φθάση στο τελευταίο στάδιο πολεοδομικής φύσεως εις την Πάτρα.

Ενώ διαπιστώθηκε από τον Προϊστάμενον Αρχής (Προϊστάμενον Αρχής Δ. Ελλάδος), έγινε τεκμηριωμένη εισήγηση στο ΣΥΠΟΘΑ και αναμένεται η απόφασις.

Εσείς έξω από τον χορό εύκολα κρίνετε και κατακρίνετε την προσπάθειαν της Επιτροπής και δεν γνωρίζετε τι εμπόδια παρουσιάσθηκαν, τι στενοχωρίες γεύθηκαν και τι ειρωνείες εισέπραξαν από τους Πυργιώτες, που νομίζουν ότι είναι όλα εύκολα.

Εδώ σας θέλω Κύριοί μου, να ασκήσετε πίεση στην Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως για την έγκριση του σχετικού φακέλλου και τότε θα βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να θέσουμε τον θεμέλιον λίθον του Πολιούχου μας Αγ. Χαραλάμπους.

Όπως βλέπετε δεν θέλουμε συνταγές αλλά φάρμακα για να θεραπεύσουμε την γάγραινα της γραφειοκρατίας.

Το να κρίνουμε τους πάντες είναι εύκολο, αλλά σας θέλω πρωτοπόρους και όχι παραπορευόμενους.

Το αν παρίσταμαι εις την εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας δεν είναι γιατί μου αρέσει η δημοσιότητα, αλλά παρίσταμαι για να δώσω τις ευχές και ευλογίες της Εκκλησίας μας και να τιμήσω με την παρουσία μου τους ιδιωτικούς Συλλόγους, τους Δημοσίους Οργανισμούς και Υπηρεσίες.

Αυτές οι κριτικές δεν οικοδομούν, αγαπητοί μου, δημιουργούν ψυχρό κλίμα. Σας καλώ λοιπόν όλους, τον κάθε ένα από το μετερίζι του, να αγωνισθούμε για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να φθάσουμε στην ευλογημένη εκείνη στιγμή, όπου όλοι μαζί, ενωμένοι, να θέσουμε τον θεμέλιον λίθον του Ι. Ναού Αγίου Χαραλάμπους, που με τις πρεσβείες του το εύχομαι ολόψυχα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων