03/01/2023 03/01/2023 Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία για την 1η του έτους στο Μητροπολιτικό Ναό Πύργου τον Άγιο Νικόλαο, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος συνεπικουρούμενος από τους ιερείς του Ναού, π. Χαράλαμπο Δέρβο και Γεώργιο Αναγνωστόπουλο και τον Διάκονο Βασίλειο. Ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης...
03 Ιανουαρίου, 2023 - 18:30
Τελευταία ενημέρωση: 03/01/2023 - 18:28

Ο Μητροπολίτης Ηλείας έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα και παρουσίασε τον Οικονομικό Απολογισμό

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ηλείας έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα και παρουσίασε τον Οικονομικό Απολογισμό

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία για την 1η του έτους στο Μητροπολιτικό Ναό Πύργου τον Άγιο Νικόλαο, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος συνεπικουρούμενος από τους ιερείς του Ναού, π. Χαράλαμπο Δέρβο και Γεώργιο Αναγνωστόπουλο και τον Διάκονο Βασίλειο.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κήρυξε τον Θείο Λόγο παρουσία της τοπικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και πλήθος πιστών. Μετά το τέλος της Δοξολογίας ο κ.κ. Αθανάσιος παραβρέθηκε στην δεξίωση στο Δημαρχείο του Πύργου που έδωσε ο Δήμαρχος κ. Τάκης Αντωνακόπουλος και ευλόγησε την πίτα της Π.Ε. Ηλείας, όπου αντήλλαξε ευχές με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ Βασίλη Γιαννόπουλο και τους υπαλλήλους.

Στις 12:00 το μεσημέρι, για πρώτη φορά ως Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης, παρουσία του Ιερού Κλήρου, των Πολιτειακών, Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης εκπροσώπων κοινωνικών Συλλόγων, πνευματικών φορέων και συνεργατών της τοπικής Εκκλησίας έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα στην Μητρόπολη Ηλείας.

Τα μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ηλείας «Ιωάννης ο Δασμακηνός» υπό την διεύθυνση του νεοκλεγέντος Προέδρου κ Δημητρίου Θανόπουλου έψαλαν επίκαιρους ύμνους.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης έκανε τον οικονομικό απολογισμό της Ι.Μ Ηλείας και αναφέρθηκε στο σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί.

Ο Σεβασμιώτατος  είπε χαρακτηριστικά:«Βλέπετε ότι και η Ιερά Μητρόπολη ευλογεί τους άρτους, την πίτα της, ευλογεί τα υλικά αγαθά, για να κλείσει το στόματα εκείνων που λένε ότι η εκκλησία μόνο ευχές εκπέμπει, ότι δεν ακουμπάει και δεν αγγίζει την υλική πλευρά των ανθρώπων. Για αυτό λοιπόν ευλογούμε την πίτα, για να είναι όντως πλούσια μέσα στον χρόνο τον οποίο θα ζήσουμε, αλλά και για τα ιδρύματα της μητροπόλεώς μας, για να μπορούν και αυτά, αλλά και οι ενορίες μας να βοηθούν, να εξυπηρετούν και να ανακουφίζουν τον πόνο των ανθρώπων. Ευλογούμε την πίτα για να είναι η χρονιά αυτή χαρούμενη, να είναι γεμάτη από υλικά αγαθά, τα οποία έρχονται κατόπιν της παρακλήσεως όλων μας, κατόπιν της προσευχής που κάναμε προς τον Θεό, για να τα στέλνει, όταν εμείς τα έχουμε ανάγκη».

Ανέφερε ακόμη ότι “για αυτό υπάρχει η εκκλησία, για να συμβουλεύει με τις ευχές και με τον λόγο της, έτσι ώστε οι πιστοί να βαδίζουν τον δρόμο της τελειότητας, της αλήθειας, της συνέπειας και της ειλικρίνειας. Αναφέρθηκε επίσης στην καλή διαχείριση που κάνει η Μητρόπολη στις δωρεές των πιστών, τονίζοντας ότι γίνεται χρηστή διαχείριση όλων των χρημάτων που εισέρχονται στη Μητρόπολη και τα οποία βοηθούν ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά το έχουν ανάγκη και ζουν στα ιδρύματα που διατηρεί η Μητρόπολη Ηλείας“.

Ακολούθως ο Σεβασμιότατος στάθηκε στις πανδημίες και στις κρίσεις που ήρθαν, όπου χρειάζεται μία σοβαρότητα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μη λέμε ότι δεν υπάρχει τίποτα, αλλά να αντιμετωπίζουμε αυτές τις κρίσεις με τη συμβολή των γιατρών μας, οι οποίοι μας λένε πως θα τις αντιμετωπίσουν. Όταν λοιπόν σκεφτόμαστε ως άσοφοι και όχι ως σοφοί, θα έχουμε προβλήματα».

Το φλουρί έτυχε στην δίδα Ιωάννα Αναστ. Χονδρογιάννη, φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην οποία ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ Αθανάσιος προσέφερε ένα επιστήθιο σταυρό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων