13/02/2024 14/02/2024 Λίγα 24ωρα πριν την τελική ονομαστική ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια, ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος Β’ κάνει τη δική του τοποθέτηση. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο ilialive.gr για το φλέγον ζήτημα που απασχολεί την πολιτική, την κοινωνία και την Εκκλησία. Ασπάζεται πλήρως την απόφαση...
13 Φεβρουαρίου, 2024 - 20:23
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2024 - 2:09

Ο Μητροπολίτης Ηλείας για το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων και την τεκνοθεσία

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ηλείας για το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων και την τεκνοθεσία

Λίγα 24ωρα πριν την τελική ονομαστική ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια, ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος Β’ κάνει τη δική του τοποθέτηση. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο ilialive.gr για το φλέγον ζήτημα που απασχολεί την πολιτική, την κοινωνία και την Εκκλησία. Ασπάζεται πλήρως την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, εκτιμά ότι κάθε άνθρωπος είναι τελικά ελεύθερος να ακολουθήσει τις προτιμήσεις του, αλλά η Εκκλησία θα κάνει πράξη τους δικούς της κανόνες-ωστόσο εκφράζει έντονο προβληματισμό για το θέμα της τεκνοθεσίας, και το πώς θα αντιμετωπίσει η κοινωνία τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών.

«Η Μητρόπολή μας όπως και η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται μόνο για την πνευματική και ψυχική διάσταση του ανθρώπου, αλλά και για το σώμα, διότι ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική οντότητα. Ο Χριστός κήρυττε, συμβούλευε και προέτρεπε. Πρόσφερε όμως και φαγητό. Όπως ξέρουμε από την Παλαιά Διαθήκη, όταν οι Ισραηλίτες απελευθερώθηκαν από τους Αιγυπτίους, επί 40 χρόνια στην έρημο ο Θεός τους έστελνε κάθε μέρα ορτύκια και μάννα. Επίσης, το μεν βράδυ τους έστελνε έναν ουράνιο στύλο για να φωτίζει το δρόμο τους και την ημέρα νέφος για να μην τους καίει ο ήλιος. Αυτή είναι η προσπάθεια του Θεού να βοηθήσει τον άνθρωπο. Έτσι και τώρα η Ιερά Σύνοδος, πρόσφατα πήρε μια απόφαση. Μια απόφαση που είναι θεμελιωμένη πάνω σε θεολογικές και κοινωνικές και ανθρωπολογικές βάσεις. Θεολογικά έγκειται στο ότι ο Θεός έπλασε , τον άντρα και τη γυναίκα από το πλευρό του για να δείξει ότι τα δύο φύλα ότι είναι ισάξια , ισότιμα, και ισοδύναμα.

Από την Παλαιά Διαθήκη, και σε όλη την πορεία της ανθρωπότητας, όλες οι θρησκείες, όλοι οι λαοί έχουν αυτή την πορεία και φιλοσοφία: τα δύο φύλα. Και στη δική μας θρησκεία, μέσα από την Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός έδωσε νόμους για το πώς θα ζει ο άνθρωπος. Είναι το Σύνταγμα, όπως μπορούμε να πούμε-που έδωσε ο Θεός ώστε να ζούνε οι άνθρωποι κάτω από την Χάρη και την Ευλογία Του.

Δεν είμαστε αντίθετοι στην σεξουαλική επιθυμία του ανθρώπου. Όπως στον πολιτικό γάμο είπαμε «ναι» για να δώσουμε ελευθερία στον άνθρωπο… Διότι για να γίνει ένας ορθόδοξος γάμος μεταξύ δύο αλλόθρησκων, έπρεπε ο ένας να βαφτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος. Τον πιέζαμε μ’ αυτόν τον τρόπο; Το ήθελε; Θα τηρούσε τους κανόνες της Εκκλησίας; Και όταν τον βαπτίζαμε, έμενε πιστός; Αυτό δεν μπορούσαμε να το γνωρίζουμε. Για να μην υπάρξει λοιπόν πίεση, και υπό αυτές τις συνθήκες συμφωνήσαμε. Αφήσαμε ελεύθερη τη θρησκευτική επιλογή. Όπως και με το Σύμφωνο συμβίωσης. Δεν είμαστε αντίθετοι, εφόσον είναι επιλογή του ανθρώπου. Αναλαμβάνει όμως ο καθένας και την ευθύνη των επιλογών του. Και η Εκκλησία αποφάσισε πως όσοι τελούν πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορούν να συμμετέχουν στα μυστήρια της εκκλησίας.

Με τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, υπάρχει ένα πρόβλημα. Αυτό της τεκνοθεσίας. Σήμερα παρατηρούμε ότι το μπούλινγκ έχει πάρει μεγάλες, ανησυχητικές διαστάσεις και πολλά παιδιά πέφτουν θύματα. Η ανησυχία μου είναι η εξής: Η κοινωνία πώς θα αντιμετωπίσει τα παιδιά από ομόφυλα ζευγάρια; Το παιδί δεν θα πέσει θύμα μπούλινγκ; Δεν θα βρεθεί μπροστά σε προβλήματα και αδιέξοδα; Θα έχει τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του και να υπερασπιστεί την όποια άσχημη συμπεριφορά υποστεί; Να υπερασπιστεί την επιλογή των γονιών του και να μην ενοχληθεί; Και αναφέρομαι κυρίως στις μικρές ηλικίες. Ανησυχώ περισσότερο για το πώς θα αντιμετωπίσει η κοινωνία ένα παιδί που μεγαλώνει με δύο ομόφυλους γονείς, και τι ψυχικά τραύματα μπορεί να του δημιουργηθούν. Εφόσον αυτή είναι η επιλογή κάποιου ομόφυλου ζευγαριού, να ζήσει μαζί, να παντρευτεί, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αλλά τα παιδιά;», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος Β’.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου Β’ στο ilialive.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων