22/02/2023 22/02/2023 Εκοιμήθη χθες το βράδυ σε ηλικία 91 ετών ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός ύστερα από επιδείνωση που παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες η υγεία του. Ο μακαριστός Ιεράρχης είχε ταυτίσει το όνομά του με μία από τις μεγαλύτερες σελίδες στην ιστορία της Μητρόπολης Ηλείας καθώς παρέμεινε στο πηδάλιο της για 41 χρόνια ενώ παραιτήθηκε τον Αύγουστο...
22 Φεβρουαρίου, 2023 - 9:34
Τελευταία ενημέρωση: 22/02/2023 - 11:54

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου η Εξόδιος Ακολουθία του πρώην Ηλείας Γερμανού

Διαδώστε:
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου η Εξόδιος Ακολουθία του πρώην Ηλείας Γερμανού

Εκοιμήθη χθες το βράδυ σε ηλικία 91 ετών ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός ύστερα από επιδείνωση που παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες η υγεία του.

Ο μακαριστός Ιεράρχης είχε ταυτίσει το όνομά του με μία από τις μεγαλύτερες σελίδες στην ιστορία της Μητρόπολης Ηλείας καθώς παρέμεινε στο πηδάλιο της για 41 χρόνια ενώ παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2022. Σε ένδειξη τιμής και σεβασμού προς το πρόσωπό του η Ιερά Σύνοδος τον βράβευσε με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αύριο η Εξόδιος Ακολουθία

Η Εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στη 1:00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και πλειάδας Ιεραρχών.

Η σορός του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού, θα βρίσκεται περίπου στη 1:00 σήμερα το μεσημέρι και θα τεθεί για λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα τελεστεί αγρυπνία στον Ναό και το πρωί της Πέμπτης Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός (ΦΩΤΟ/VIDEO)

Επιδεινώθηκε η υγεία του τις τελευταίες ημέρες

Η κατάσταση της υγείας του το τελευταίο διάστημα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη, ενώ είχε νοσηλευτεί και σε ιδιωτική κλινική στην Πάτρα. Ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας παρέμενε τις τελευταίες ημέρες στο δωμάτιο του στον τελευταίο όροφο του Γηροκομείου “Παναγία η Καθολική” στη Γαστούνη, με υποστήριξη οξυγόνου. Τον γηραιό ιεράρχη επισκέφθηκε ο διάδοχός του και πνευματικό του τέκνο, Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, που θέλησε να πληροφορηθεί από κοντά την κατάσταση της υγείας του. Με το άκουσμα της είδησης της απώλειάς του, δεν μπόρεσε να κρύψει την έντονη συγκίνησή του.

Έγραψε τη δική του ιστορία

“Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Γερμανός. Έγραψε τη δική του ιστορία στην Ηλεία, άφησε το πιο ισχυρό αποτύπωμα κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη”, ανέφερε ο Επικεφαλής της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ και Βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης για την εκδημά του κυρού Γερμανού.

“Η Ηλεία μας φτωχότερη. Η Ορθόδοξη εκκλησία ακόμα πιο φτωχή. Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο ποιμενάρχης μας, ο άξιος Μητροπολίτης μας Γερμανός. Ευχαριστώ για ότι μας προσέφερες”, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας Νίκος Κοροβέσης.

“Ο Ιεράρχης με το μεγαλύτερο έργο και την πιο ισχυρή προσωπικότητα στην Ελλαδική Εκκλησία περνά στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας αφήνοντας μια παρακαταθήκη υποδειγματικής ποιμαντορίας 41 ετών! Υποδειγματικός Μητροπολίτης και απόλυτος καθοδηγητής της ακλόνητης πίστης και της Χριστιανικής Παράδοσής μας. Ας μας προσέχει όπως έκανε πάντα στα δεξιά του Θεού…”, έγραψε ο Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος.

41 χρόνια Ποιμενάρχης της Ηλείας

Ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός υπήρξε για 41 χρόνια (1981- 2022) ποιμενάρχης των Ηλείων και αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους πιστούς και τον λαό του νομού μας.

Ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός (κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας) γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1932, στον Καρδαμά Ηλείας, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Τον Σεπτέμβριο 1946 εγγράφεται στην Επτατάξιο Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και τον Οκτώβριο 1953 στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 1958.

Εκπλήρωσε τη στρατιωτική του υποχρέωση υπηρετώντας επί 30 μήνες (Απρίλιος 1958 – Οκτώβριος 1960) στον Στρατό Ξηράς και την Αεροπορία, ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός.

Στις 8 Νοεμβρίου 1960 ο μοναχός Γερμανός χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε ποιμενάρχη της Ηλείας Γερμανό Α’, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου της γενέτειράς του Καρδαμά.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1960, λίγες ημέρες αργότερα, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, χειροτονήθηκε υπό ιδίου Μητροπολίτη πρεσβύτερος, λαμβάνοντας την ίδια ημέρα και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Ήταν τότε μάλιστα ο μοναδικός θεολόγος κληρικός στη Μητρόπολη Ηλείας.

Υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα ως Εφημέριος στις Ενορίες Βρανά – Βαρθολομιού και Σκουροχωρίου και τον Σεπτέμβριο του 1961 διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυκας και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ενώ ταυτόχρονα εκτελούσε χρέη Πρωτοσύγκελου, καθώς η θέση αυτή παρέμενε κενή.

Τον Μάρτιο του 1979 διορίσθηκε Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1η Οκτωβρίου 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας.

Στις 3 Οκτωβρίου 1981 χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.

Στις 24 Οκτωβρίου 1981 ενθρονίστηκε ως νέος Μητροπολίτης Ηλείας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου. Έκτοτε, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός Β’ ποιμαίνει θεοφιλώς την Ηλεία μέχρι τις ημέρες μας.

Το 2016, όπου διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του έγινε η τιμή να συλλειτουργήσει στο Πανορθόδοξο συλλείτουργο στο Σαμπεζύ της Γενεύης, καθώς και να συμμετάσχει στις εργασίες για την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου ως αντιπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Έχει διατελέσει Τοποτηρητής στις Μητροπόλεις Τριφυλίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

Στις 24 Αυγούστου 2022 αποφάσισε να υποβάλλει την παραίτησή του λόγω γήρατος στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία την έκανε αποδεκτή στις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022 βραβεύτηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την ενέργεια αυτή η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες της για όσα ο πολιός Ιεράρχης προσέφερε στην Εκκλησία του Χριστού.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης 

Ένας από τους σπουδαιότερους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ο μακαριστός ιεράρχης  ήταν εκ των σπουδαιότερωνπροσωπικοτήτων της ιεραρχίας, συμβάλλοντας στην ορθότερη και εντός κανόνων της πίστεως λειτουργία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ηλείας Γερμανός: 41 χρόνια έργο – παρακαταθήκη σε Εκκλησία και Ελληνικό λαό

Το πρωί της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου 2022 σε κλίμα συγκίνησης ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός ιερούργησε στην τελευταία Θεία Λειτουργία του ως Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως, στον ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου. Επέλεξε ανήμερα της επετείου της εις Επίσκοπον χειροτονίας του, να αποχαιρετήσει από την θέση αυτή τους κληρικούς, τους συνεργάτες και το ποίμνιο του. Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος πιστών παρέστησαν για να προσευχηθούν και να τιμήσουν τον γηραιό ιεράρχη, ο οποίος μετά από σαράντα ένα χρόνια στο πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας, αφήνει πίσω του ως κληρονομιά ένα τεράστιο έργο, πλούσιο σε κοινωνική προσφορά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων