14/11/2022 15/11/2022 Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανασίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου. Ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας ξεκίνησε από τον κόμβο Φιλοθέης και κατευθύνθηκε στην πλατεία Ηρώων. Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε στην Πλατεία Ιατρίδη ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής, Μητροπολίτης πρώην Ηλείας...
14 Νοεμβρίου, 2022 - 12:16
Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2022 - 0:45

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιου Β’ στον Πύργο (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιου Β’ στον Πύργο (ΦΩΤΟ)

Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανασίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου.

Ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας ξεκίνησε από τον κόμβο Φιλοθέης και κατευθύνθηκε στην πλατεία Ηρώων. Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε στην Πλατεία Ιατρίδη ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής, Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κ. Γερμανός και ο κ. Δήμαρχος Πύργου, και εν πομπή τον συνόδευσαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

Στον Άγιο Νικόλαο, τον νέο Μητροπολίτη περίμεναν η Βουλευτής Ηλείας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Αυγερινοπούλου Ζήσιμου Διονυσία- Θεοδώρα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Γιαννόπουλος και ο π. Αγγελής.

Η ομιλία του Δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Τοποτηρητή Μητροπολίτη κ. Γερμανό και τον αποκάλεσε φωτεινό παράδειγμα. Στη συνέχεια, φώναξε “ΑΞΙΟΣ” για τον νέο Μητροπολίτη κ. Αθανάσιο.
“Υπάρχει μια τεράστια ιστορία σε αυτόν τον τόπο που έχει γραφτεί από την Εκκλησία και ιεραρχών. Σήμερα καλείται η Εκκλησία να δείξει μεγαλύτερη δράση στον τομέα της αλληλεγγύης“, είπε χαρακτηριστικά.

“Η διαδρομή του καθενός και ιδιαίτερα όταν είμαστε συμπατριώτες με τον Μητροπολίτη κ. Αθανάσιο, είναι γνωστή. Έκανε μια διαδρομή ως παιδί μιας 12μελούς πολύτεκνης, φτωχής οικογένειας, που ερχόταν από τον Πύργο με τα πόδια καθημερινά για να βρει το φως της γνώσης. Αυτός ο δρόμος τον οδήγησε στο φως της αλήθειας, που είναι το φως του Θεού, το φως του Χριστιανισμού, που έχει πάντα κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε με τη νέα μας θρησκευτική ηγεσία αγαπημένοι για να παράξουμε έργο. Τέτοια συγκέντρωση δεν έχει ξαναγίνει”, υπογράμμισε.

Στη συνέχεια εν πομπή κλήρος και λαός κατευθύνθηκε στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέγνωσε την πράξη εκλογής του Σεβασμιωτάτου.

Ομιλία Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κ. Γερμανού


Τον νέο Ποιμενάρχη καλωσόρισε ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κ. Γερμανός ο οποίος είναι και Τοποτηρητής της Μητρόπολης.

“Σεβασμιώτατε κ. Αθανάσιε δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι στον Πύργο, αφού είσαι γέννημα και θρέμμα της Ηλείας. Εδώ στον Πύργο έβγαλες το Γυμνάσιο και το Λύκειο.  Εδώ χειροτονήθηκες Διάκονος, Πρεσβύτερος και Επίσκοπος. Εδώ μας διακόνησες και μας έφερες υλικά και πνευματικά αγαθά. Άρα μας ξέρεις και σε ξέρουμε. Ξέρουμε τις πνευματικές σου γνώσεις, την εργατικότητά σου και την αγάπη σου.
Σήμερα, ενθρονιζόμενος ως Ποιμενάρχης μας σε υποδέχομαι με χαρά, και εύχομαι έτσι να συνεχίσεις, 40 χρόνια ακόμα. Εύχομαι να ενθρονιστείς στις καρδιές μας.
Καλώς ήρθες αδελφέ. ΆΞΙΟΣ!’, είπε χαρακτηριστικά.

Το εγκόλπιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στον νέο Μητροπολίτη

Ο Εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, στην ομιλία του δήλωσε ότι η είδηση της εκλογής του νέου Μητροπολίτη στον Επισκοπικό θρόνο τους χαροποίησε. “Στηρίζουμε το έργο σας”, υπογράμμισε και στη συνέχεια προσέφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Αθανάσιο το εγκόλπιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η Βουλευτής Ηλείας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Αυγερινοπούλου Ζήσιμου Διονυσία- Θεοδώρα, προσέφερε μια εικόνα της Παναγίας αντίγραφο του Άξιον Εστί του Αγίου Όρους. “Η Παναγία είναι η ελπίδα του έθνους μας. Προσευχόμαστε να σας υποστηρίξει στο ποιμαντικό σας έργο. Να έχετε καλή δύναμη και καλό αγώνα”, δήλωσε.

“Μια νέα όμορφη και λαμπρή μέρα ξημέρωσε σήμερα. Η χαρά του λαού μας είναι μεγάλη. ‘Άξιος διάδοχος μια εμβληματικής μορφής του Σεβαστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας. Αισθάνομαι που είχα την ευκαιρία να μας γνωρίσω και να τύχω των πνευματικών σας συμβολών. Αισθάνομαι ευλογημένος που παρίσταμαι εσάς, έναν ακούραστο εργάτη της Ηλείας. Είναι μεγάλη τιμή και βαρύ το χρέος ενός Μητροπολίτη αυτού του τόπου. Θα είμαστε όλοι δίπλα σας. Θα σταθούμε δίπλα σας με ειλικρίνεια και αυταπάρνηση στους δύσκολους, επικίνδυνους καιρούς’, είπε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Επιβατήριος λόγος του Μητροπολίτη κ. Αθανασίου

Στην αρχή του επιβατήριου λόγου του, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε κληρικούς και λαϊκούς που τον βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο.

Αναφερόμενος στον Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κ. Γερμανό, είπε: «Δεν ασπάζομαι μόνο το πρόσωπό σας, αλλά ό,τι είμαι και ό,τι έχω το οφείλω σε εσάς. Σας υπόσχομαι ότι έως το τέλος της ζωής μου θα αγωνιστώ να είμαι ολοπρόθυμος και ευγνώμων.

Με διδάξατε πολλά αλλά κυρίως δύο μεγάλες αρετές. Πρώτον ότι όλα εκπορεύονται από την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, που είναι η πηγή των χαρίτων σε μια ανατροπή των στερεοτύπων της λογικής που υπολογίζει σε ικανότητες ανθρώπων, όταν μάλιστα αυτές δεν υποτάχθηκαν στο λειτουργικό γίγνεσθαι και δεν αναγεννήθηκαν εν Χριστώ. Και δεύτερον, με διδάξατε από την αγάπη που δείχνατε καθημερινά και εν σιωπή. Με διδάξατε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να περικοσμείται από πολλά προσόντα και αξιώματα, αλλά χωρίς την αγάπη είναι ένα μεγάλο μηδενικό. Χωρίς αυτήν θα μοιάζει με σώμα όμορφο αλλά νεκρό».

«Η αρχιερατική διακονία είναι προσφορά και θυσία. Είναι διακονία αγάπης και προσφοράς», υπογράμμισε.

«Για μένα από σήμερα αρχίζει μια οδός μαρτυρίου. Ο σταυρός της Επισκοπικής μου ευθύνης γίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Αισθάνομαι πολύ αδύνατος στο βάρος του σταυρού αλλά παίρνω θάρρος από τον ενσταυρωμένο Χριστό και από εσάς», επεσήμανε.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος κ. Αθανάσιος τόνισε: «Σε μία εποχή μεγάλων αμφισβητήσεων οι άνθρωποι της Εκκλησίας οφείλουμε να έχουμε και να δίδουμε αγάπη χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Αυτή είναι και η δική μου επιθυμία. Να είμαι πατέρας, αδελφός, φίλος και διάκονος.

Η Εκκλησία, να σταθεί αρωγός στον άνθρωπο και να του μιλήσει για την πατρική σχέση με τον Θεό, καλείται να εμπνεύσει τους ανθρώπους αυτά που θα τους βγάλει από τα σημερινά τους αδιέξοδα. Να συμβάλει και στη διαμόρφωση και ανάπτυξη της πνευματικής και πολιτισμικής ταυτότητας, να κρατήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας, και τις παραδόσεις μας, τον ορθόδοξο πολιτισμό μας. Οφείλουμε να κρατήσουμε τη φιλοξενία, τη λεβεντιά του ηρωικού λαού μας».

Επίσης, επεσήμανε: «Το πραγματικό πεδίο μάχης της Εκκλησίας δεν είναι στην πολιτική και στη διπλωματία, αλλά στα οικονομικά, είναι στο σιωπηλό πεδίο του ατομικού πνεύματος. Οφείλουμε να παίρνουμε την αλήθεια σαν λυχνάρι, και να βγούμε σαν τους πρώτους Αποστόλους, και να πούμε το καλό άγγελμα σε όποιον θέλει να ακούσει. Αν η ιστορία σταθεί εμπόδια θα την αγνοήσουμε».

Επιπλέον αναφερόμενος  στις βασικές του επιδιώξεις, είπε: «Επιδίωξή μου είναι η διαφύλαξη της Ορθοδόξου πίστεώς μας. Η αλλοίωση των δογμάτων συνιστά την αλλοίωση της θεραπείας του ανθρώπου. Η ορθόδοξη εκκλησία είναι το θεανθρώπινο. Κανείς δεν μπορεί να την υπερβάσει, υποβιβάσει, και να την ιδιοποιηθεί.

Η Εκκλησία είναι ένα πνευματικό νοσοκομείο που θεραπεύει την νοσούσα προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου».

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου: «Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη της ποιμαντικής λειτουργίας και την βοήθεια της Εκκλησίας. Η Εκκλησία πρέπει να ενδιαφέρεται για τις σωματικές ανάγκες των ανθρώπων και να δώσει προτεραιότητα στην λύση των εσωτερικών υπαρξιακών προβλημάτων. Αυτό το επιτυγχάνει με την προφορά του θεολογικού λόγου. Το εκκλησιαστικό έργο είναι από τη φύση του ενοποιητικό. Η Εκκλησία ενώνει και δεν διαιρεί.

Παρατηρούμε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ρέπει προς τις διαιρέσεις και τις θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτικές ομαδοποιήσεις. Η Εκκλησία αγκαλιάζει όλα τα προβλήματα του λαού. Ασχολείται με όλα όσα ενδιαφέρουν τον άνθρωπο και δεν κομματίζεται. Είναι η μάνα όλων. Εισέρχεται από αγάπη και φιλανθρωπία στην διαιρεμένη κοινωνία για να την οδηγήσει στην εν Χριστώ ενότητα».

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

   

Μετά το τέλος της τελετής ενθρόνισης ο Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος δεν δέχθηκε ευχές, διότι παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου, των Αρχιερέων και πάντων των Αρχόντων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας από μεταξύ  5 – 9 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας θα δεχθεί ευχές στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΤΥΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΘΡΟΝΗΣΕΩΣ

Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Ηλείας

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος (κατά κόσμον Αριστείδης Μπαχός), γεννήθηκε στο χωριό Ξυλοκέρα Ηλείας την 10-2-1954 από αγρότες γονείς τον Γεώργιον και την Μαρίαν.

Μετά το Δημοτικό στην γενέτειρά του και τις Γυμνασιακές του σπουδές (ενιαίον Γυμνάσιον-Λυκειον) εις τον Πυργον, φοίτησε για δύο έτη (1973-1975) εις το Ανώτερον Εκκλ. Φροντιστήριον Ριζαρείου Εκκλ. Σχολής Αθηνών.

Μετά από εισαγωγικές εξετάσεις εισήλθε εις τη Θεολογική Σχολή Αθηνών, λαβών το πτυχίο του το 1982.

Την 13 Ιουλίου 1975 εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής Λαμπείας υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας κυρού Αθανασίου, ονομασθείς Αθανάσιος και το 1976 εχειροτονήθη Διάκονος υπό του αυτού Μητροπολίτη Ηλείας κυρού Αθανασίου.

Την 5ην Σεπτεμβρίου 1982 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και εν συνεχεία προεχειρίσθη εις Αρχιμανδρίτην υπό του Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού.

Την 1-11-2009 εχειροτονήθη Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωλένης υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου.

Στις 7 Οκτωβρίου 2022 εξελέγη νέος Μητροπολίτης Ηλείας διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα κ.κ. Γερμανό.

Διετέλεσε από το 1980 Ηγούμενος της Άνω Μονής Δίβρης και από το 1982 Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.

Προσέφερε τις υπηρεσίας του διά πολλά έτη ως Γραμματέας στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, έχει τακτικές Ραδιοφωνικές εκπομπές στο Ραδιόφωνο της ΕΡΑ Πύργου και στον Ραδ. Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων.

Φωτογραφίες από patrisnews.com

Δείτε περισσότερα χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα:

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων