09/01/2023 09/01/2023 Στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, στο Κοκκώνι Κορινθίας, τέλεσε χθες Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος την Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχικελευστή Αλεξίου Χαρλαύτη. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, ο Εφημέριος...
09 Ιανουαρίου, 2023 - 20:30
Τελευταία ενημέρωση: 09/01/2023 - 19:55

40μερο Μνημόσυνο του Αρχικελευστή Α. Χαρλαύτη από τον Μητροπολίτη Κορίνθου στο Κοκκώνι 

Διαδώστε:
40μερο Μνημόσυνο του Αρχικελευστή Α. Χαρλαύτη από τον Μητροπολίτη Κορίνθου στο Κοκκώνι 

Στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, στο Κοκκώνι Κορινθίας, τέλεσε χθες Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος την Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχικελευστή Αλεξίου Χαρλαύτη.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, ο Εφημέριος του Ι. Ναού π. Κωνσταντίνος Δημητρίου, ο Αρχιδιάκονος π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και ο Διάκονος π. Γεώργιος Σαλάτας, ενώ παρέστησαν ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο Λιμενάρχης Κορινθίας κ. Παναγιώτης Κοντός

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αρχικά επεξήγησε ότι η Εκκλησία με το Άγιο Δωδεκαήμερο υπενθυμίζει στους ανθρώπους την μεγάλη δωρεά του Θεού, ώστε ποτέ να μην την λησμονήσουμε αλλά να την διατηρήσουμε ως παρακαταθήκη σωτήριο και κειμήλιο τιμαλφές, που οφείλουμε να το μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά προκειμένου να μη μας «κλέψει» η λήθη και αμελήσουμε τις υποχρεώσεις μας προς επίτευξη της σωτηρίας μας που μας χάρισε ο ενανθρωπήσας Κύριός μας.

Ακολούθως, αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής μετά τα Φώτα, επεσήμανε την μεγάλη αλλαγή που έφερε η γέννηση του Χριστού, καθώς ο λαός που ήταν καθηλωμένος και ακίνητος στο πνευματικό σκοτάδι της ειδωλολατρικής πλάνης και της ασεβείας είδε ξαφνικά μεγάλο πνευματικό φως· «ἀπὸ τότε ἤρξατο ὁ Ἰησοῦς κηρύσσειν καὶ λέγειν· μετανοεῖτε· ἤγγικε γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν.» (Ματθ. δ΄, 17).

Σήμερα το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι η μετάνοια, η συγχώρεση και η συνύπαρξη με τον συνάνθρωπο, με αγάπη, αλληλεγγύη, φιλία και κατανόηση. Στο Αποστολικό ανάγνωσμα που ακούσαμε αναφέρεται ότι ο Θεός μας δίνει ζωή έως ότου «καταντήσωμεν οἱ πάντες … εἰς ἄνδρα τέλειον, εἰς μέτρον ἡλικίας τοῦ πληρώματος τοῦ Χριστοῦ» (Εφ. δ΄,13), ώστε να έχουμε σωματική και πνευματική ωριμότητα ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Με αφορμή τα ανωτέρω αναφέρθηκε στον εκλιπόντα Αλέξιο τονίζοντας ότι μπορεί να είναι δύσκολο στους οικείους του να βιώνουν την έλλειψη του αυτές τις γιορτινές ημέρες αλλά το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στον Θεό, πρέπει να τους ευχαριστεί, γιατί τον έχει κοντά Του αλλά και γιατί μας τον έδωσε και τον είχαμε δικό μας και μας χάρισε όμορφες ημέρες.

Ολοκληρώνοντας και πριν τελέσει το Ιερό Μνημόσυνο προέτρεψε τοις οικείους να κρατήσουν τον θησαυρό του Αλέξη στην καρδιά τους που δεν είναι άλλος από την αγάπη του για τον Θεό, την Πατρίδα και την οικογένειά του! 

Ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλός Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος λειτούργησε την ίδια ημέρα με την κυριαρχική άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  κ. Διονυσίου στην Ι. Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Νέας Δάφνης Μεγάρων, όπου και ετέλεσε τα «ένατα» του αοιδίμου Γέροντος και θείου του Αρχιμ. Ανθίμου Δρίτσα, Κτίτορος και Α’ Ηγουμένου της ως άνω Ι. Μονής.

    

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων