05/04/2021 05/04/2021 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ομίλησε προς την Ιερά Αδελφότητα της Μονής Αγίου Βλασίου Άνω Τρικάλων Κορινθίας κατά την Ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών (την Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021), ερμηνεύοντας τον Οίκο, «Νέαν ἔδειξε κτίσιν….». Αρχικά αναφέρθηκε στη δημιουργία του κόσμου από τον Θεό, που έπλασε τα πάντα λίαν καλώς, θέτοντας τον άνθρωπο ως «διαχειριστή» της κτήσης....
05 Απριλίου, 2021 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 05/04/2021 - 15:31

«Νέαν έδειξε κτίσιν!»

Διαδώστε:
«Νέαν έδειξε κτίσιν!»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ομίλησε προς την Ιερά Αδελφότητα της Μονής Αγίου Βλασίου Άνω Τρικάλων Κορινθίας κατά την Ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών (την Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021), ερμηνεύοντας τον Οίκο, «Νέαν ἔδειξε κτίσιν….».

Αρχικά αναφέρθηκε στη δημιουργία του κόσμου από τον Θεό, που έπλασε τα πάντα λίαν καλώς, θέτοντας τον άνθρωπο ως «διαχειριστή» της κτήσης. Κατέδειξε δε, ότι η φύση μετέχει στη ζωή του ανθρώπου και ο άνθρωπος εξαρτάται από αυτή. Ωστόσο, η αμαρτία στέρησε από τον άνθρωπο την αλληλεπίδραση με την φύση, την οποία εκμεταλλεύεται και πολλές φορές κακοποιεί, με αποτέλεσμα, στις έσχατες περιπτώσεις κατάπτωσης, ο Θεός να προβαίνει σε καταστροφές (κατακλυσμός του Νώε, Σόδομα – Γόμορα κ.λ.π.), ώστε να διαπαιδαγωγήσει τον άνθρωπο.

Η πρόνοια όμως του Θεού δεν αφήνει το τελειότερο δημιούργημα Του έρμαιο, αλλά με την Σάρκωση του Θεού Λόγου, η κτίση ολόκληρη αναγεννάται και δημιουργεί «νέα» κτίση. Αυτό το μυστήριο υπουργείται από την Παναγία Μητέρα μας, που με τον «παράξενο» και «ξένο» προς τους ανθρώπους τρόπο της κυήσεως Της τους προτρέπει να αποξενωθούν από τα επίγεια και να υψώσουν το νου τους στα επουράνια. Ολοκληρώνοντας, επικαλέστηκε τις πρεσβείες της Παναγίας μας και του ιατρού Αγίου Βλασίου για υγεία και φώτιση και προστασία, προτρέποντας την Γερόντισσα της Ι. Μονής Φιλοθέη και την υπ’ αυτήν Ι. Αδελφότητα να προσεύχονται θερμά.

Στον Ι. Ναό Αγίου Βλασίου Ξυλοκάστρου μετέβη την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος και ετελέσε την Ι. Ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών.

Με ευκαιρία την μνήμη του Αγίου Ιωσήφ του Υμνογράφου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον κανόνα «Ανοίξω το στόμα μου…» ποίημα του Αγίου, που ψάλλεται στην Ακολουθία των Χαιρετισμών και που εξυμνεί την Παναγία μας ως «Χριστού βίβλον έμψυχον», «Αγνείας θησαύρισμα», «Ιλαστήριον του κόσμου», «Ουρανών υψηλοτέρα» κ.λ.π.. Εξυμνεί το αποκλειστικό έργο Της, την ποικιλώνυμη αρετή Της, αλλά και την Μεσιτεία, που έχει προς τον Υιό Της, όταν δέεται για εμάς. Αναφέρθηκε ακόμα στον Πατροκοσμά και στην Γ’ Διδαχή Του όπου προτρέπει τους Χριστιανούς, άνδρες και γυναίκες, να διαβάζουν καθημερινά τους Χαιρετισμούς, καθώς μέσα από αυτή την ευλογημένη συνήθεια θα αξιωθούν μεγάλης Χάριτος, και πλουσίων ευλογιών. Ολοκληρώνοντας, και αφού μετέφερε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ευχήθηκε η Παναγία να μεσιτεύει προς τον Υιό Της να μας χαρίζει καιρό μετανοίας και να αξιωθούμε οι πάντες της τρυφής του Παραδείσου!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων