30/06/2022 30/06/2022 Μετά από δύο χρόνια αποχής, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στην Αρχαία Κόρινθο, με τον οποίο κορυφώνονται οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αγίου Αποστόλου Παύλου. Στην φυσική ομορφιά της Κορινθιακής γης και στον επιβεβαιωμένο από την αρχαιολογική...
30 Ιουνίου, 2022 - 13:41
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2022 - 23:39

Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στο «Βήμα του Γαλλίωνος»

Διαδώστε:
Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στο «Βήμα του Γαλλίωνος»

Μετά από δύο χρόνια αποχής, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στην Αρχαία Κόρινθο, με τον οποίο κορυφώνονται οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Στην φυσική ομορφιά της Κορινθιακής γης και στον επιβεβαιωμένο από την αρχαιολογική σκαπάνη, την Αγία Γραφή και την εκκλησιαστική παράδοση χώρο, συγκεντρώθηκε σύμπασα η Τοπική Εκκλησία σε μια τρόπον τινά αναπαράσταση της ιστορικά αποδεδειγμένης Ιεραποστολικής παρουσίας του μεγάλου Αποστόλου μας, δεχόμενη τον αγιασμό και την ευλογία Του.

Εκεί, επί του Βήματος της Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, όπου προπηλακισθείς ο Απ. Παύλος οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα, και σε ειδικά επ’ αυτού διαμορφωμένη εξέδρα, τελέστηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, και συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και του Σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου.

Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ο οποίος αναφέρθηκε στο Ιεραποστολικό έργο του Αποστόλου των Εθνών και στον τρόπο με τον οποίο μέσα από το κηρυκτικό Του έργο ελευθέρωσε τον άνθρωπο, υπενθυμίζοντάς του την θεία καταγωγή του και μετατρέποντας τον σε άνθρωπο, που μετέχει στην ζωή του Θεού, ως μέλος του Σώματος του Χριστού, δηλαδή της Εκκλησίας. Το Βήμα του Γαλλίωνος εξανατέλλει ως αλήθεια την μορφή του Απ. Παύλου και ο Κορινθιακός ουρανός εκφαίνει τον κήρυκα της δικαιοσύνης. Αυτή η λειτουργική σύναξη καλλιγραφεί μυστικώς στις καρδιές μας το Πνεύμα του Ζώντος Θεού και μας δίνει το κουράγιο να καλλιεργούμε μια αυθεντική αυτοσυνειδησία, να ξαναζούμε αποστολικά το γεγονός ότι «Ἀνέστη Χριστός, καί ζωή πολιτεύεται» και να ανακαλύπτουμε και να ψηλαφούμε τον Χριστό των Ευαγγελίων. Και ολοκλήρωσε το κήρυγμα του ο Πανιερώτατος με την προτροπή να γίνουμε κι εμείς αποστολικοί άνθρωποι, μιμητές των Αποστόλων μας όπως ακριβώς κι Εκείνοι μιμήθηκαν τον Χριστό και το Άγιο Πνεύμα να μας χαρίζει την δύναμη τον φωτισμό, την χάρη, το χάρισμα, την πνευματική ανδρεία, την πίστη και τον ενθουσιασμό για να το επιτύχουμε.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ευχαρίστησε έναν προς έναν τους τιμητικώς προσκεκλημένους Αρχιερείς, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, τους υπολοίπους Άρχοντες και Εκπροσώπους των Αρχών, την Φιλαρμονική του Δήμου Κορινθίων, το Στρατιωτικό άγημα της Σχολής Μηχανικού, την Χορωδία της Μητροπόλεώς «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ», τον ευαγή Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες, τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, τα Σώματα Ασφαλείας και τους Διοικητές τους (Αστυνομία, Τροχαία, Ασφάλεια, Πυροσβεστική), την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους φύλακες του Αρχαιολογικού χώρου, τα Μ.Μ.Ε. (Εθνικά, Εκκλησιαστικά και Τοπικά), τους αδελφούς Νούλα που έστησαν την εξέδρα για τον Εσπερινό, τον Παραδοσιακό Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΠΟΛΛΩΝ», κυρίως όμως, τον ευσεβή Λαό, που για ακόμη μια χρονιά και παρά τον φόβο του Covid προσήλθε με ταπεινότητα για να αποδώσει την τιμή και τον σεβασμό του στον προστάτη και Πολιούχο Απόστολό.

Η Εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΠΟΛΛΩΝ» και τους καλεσμένους του Συλλόγους από το εξωτερικό στην κεντρική πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου.


H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων