24/01/2022 24/01/2022 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιάτου προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητρόπολης Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, συνιερουργούντων των Πανοσ. Αρχιμ. π. Κλαυδίου Καλαρά, Αρχιερατικού Επιτρόπου Σικυώνος, π. Αρκαδίου Ραζνύ, του Αιδεσ. Πρωτ/ρου π. Θεοδώρου Κεραμίδα, του Αιδεσ. Σταυροφόρου – Οικονόμου π. Ξενοφώντος Κατσαούνη, των Αιδεσ. Πρεσβυτέρων π. Γεωργίου Καλαντζή,...
24 Ιανουαρίου, 2022 - 15:57
Τελευταία ενημέρωση: 24/01/2022 - 15:36

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Ιερέα Μιχαήλ Αντωνόπουλου

Διαδώστε:
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Ιερέα Μιχαήλ Αντωνόπουλου

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιάτου προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητρόπολης Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, συνιερουργούντων των Πανοσ. Αρχιμ. π. Κλαυδίου Καλαρά, Αρχιερατικού Επιτρόπου Σικυώνος, π. Αρκαδίου Ραζνύ, του Αιδεσ. Πρωτ/ρου π. Θεοδώρου Κεραμίδα, του Αιδεσ. Σταυροφόρου – Οικονόμου π. Ξενοφώντος Κατσαούνη, των Αιδεσ. Πρεσβυτέρων π. Γεωργίου Καλαντζή, π. Αθανασίου Τρυφωνόπουλου και π. Αγγέλου Λιάκη. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτ/ρου π. Μιχαήλ Αντωνόπουλου, Εφημερίου του Ι. Ναού, το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022.

Στον λόγο του ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγάπιος αναφέρθηκε, με αφορμή το Μνημόσυνο του Πρωθιερέως π. Μιχαήλ, στην «τάξιν» της Εκκλησίας μας να εύχεται υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προαπελθόντων αδελφών μας, η οποία «τάξις» οφείλεται στην πίστη των μελών Της στην ανάσταση, αφού κατά τον Απ. Παύλο «νυνί δε Χριστός εγήγερται εκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο» (Α΄ Κορ. ιε΄,20-21).

Είναι χαρακτηριστικό ότι έκανε μνεία της ενέργειας του Ιούδα από το βιβλίο των Β΄ Μακκαβαίων: “Όταν σε μια μάχη ικανοί των Ιουδαίων στρατιωτών φονεύονται και στην προσπάθεια του να περισυλλέξει τους νεκρούς και να τους ενταφιάσει πλησίον των συγγενών τους, στους τάφους των πατέρων τους, διεπίστωσε αυτός ότι κάτω από τον χιτώνα εκάστου νεκρού υπήρχαν αντικείμενα, αφιερώματα προερχόμενα εκ των ειδώλων της Ιαμνείας, τα οποία απαγόρευε ο Νόμος στους Ιουδαίους να κατέχουν, γεγονός που φανέρωνε, ότι αυτή ήταν η αιτία του θανάτου τους.

Προσεύχονται οι ζώντες στον Θεό να μην καταλογίσει την παράβαση αυτή στους αμαρτήσαντες, αλλά να τους συγχωρέσει και επί πλέον διενεργεί ο Ιούδας έρανο και συγκεντρώνει το ποσό των 2.000 αργυρών δραχμών, που τις αποστέλλει στα Ιεροσόλυμα για να προσφερθεί εξιλαστήριος θυσία στον Ναό υπέρ αυτών, φανερώνων, κατ᾿ αυτόν τον τρόπο, την πίστη στην ανάσταση. Διότι, αν δεν πίστευε, ότι οι φονευθέντες στρατιώτες θα αναστηθούν, θα ήταν ανωφελές και ανόητο να προσεύχονται υπέρ των νεκρών και να παρακαλούν τον Θεό, προσφέροντας θυσίες, να τους συγχωρήσει. Έτσι και οι Χριστιανοί, βέβαιοι ότι ο Ιησούς είναι η ανάσταση και η ζωή και ο πιστεύων εις Αυτόν «κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται» (Ιω. ια΄, 26), προσεύχονται προσφέροντας την Θ. Λειτουργία υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων αδελφών τους”.

Ακόμη, μίλησε για την προσωπικότητα του μακαριστού π. Μιχαήλ, εγγάμου Ιερέως, πατρός 5 τέκνων και παππού 11 εγγονών, ο οποίος συμπλήρωσε 44 χρόνια Ιερωσύνης διακονήσας ευόρκως, εκ των οποίων τα 35 χρόνια ήταν Εφημέριος στον Ι. Ναό της Μεταμορφώσεως Κιάτου, προσφέροντας υπηρεσίες συνάμα και στην Μέση Εκπαίδευση ως Καθηγητής Θεολόγος.

Μετέφερε συλλυπητήριες ευχές στους οικείους του και στους Ενορίτες εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος ευρίσκετο στην Δημητσάνα για την τέλεση του τεσσαρακονθήμερου Μνημοσύνου του αοιδίμου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου, προσευχόμενος εκεί και υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του π. Μιχαήλ. Μετά το πέρας του Μνημοσύνου ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπός Σικυώνος Αρχιμ. π. Κλαύδιος Καλαράς, λαβών τον λόγο, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο για τις ευχές Του και την αποστολή εκ προσώπου Του του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ως και τον Θεοφιλέστατο για την συμμετοχή του, τονίζοντας την συμβολή του αειμνήστου π. Μιχαήλ στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Ι. Ναός και γενικότερα η Ενορία της Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου κατά το πρόσφατο παρελθόν διάστημα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων