02/11/2021 02/11/2021 Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αγαπίου και συμπροσευχομένου του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου, τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως οκτώ (8) ετών από της εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού Επισκόπου Κανώπου (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κυρού Σπυρίδωνος (κατά...
02 Νοεμβρίου, 2021 - 19:05
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2021 - 19:07

Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Μακαριστό Επίσκοπο Κανώπου

Διαδώστε:
Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Μακαριστό Επίσκοπο Κανώπου

Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αγαπίου και συμπροσευχομένου του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου, τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως οκτώ (8) ετών από της εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού Επισκόπου Κανώπου (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κυρού Σπυρίδωνος (κατά κόσμον Ιωάννου Μηλιώτη), τη Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021. Ο μακαριστός Επίσκοπος υπήρξε μεγάλος Ευεργέτης της Αποστολικής Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου.

Με αφορμή την Ευαγγελική περικοπή «του πλουσίου και του πτωχού Λαζάρου» ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών μίλησε επί του Ευαγγελίου, τονίζοντας τις «αντιθέσεις» της παραβολής τόσο στην παρούσα ζωή όσο και στην μετά θάνατον.

Χαρακτηριστικά διευκρίνισε ότι:

“Ο πλούσιος της παραβολής δεν «κατηγορείται» υπό του Κυρίου για οποιαδήποτε συγκεκριμένη αμαρτία του, αφού ο «κατήγορος» του «ἐβέβλητο πρὸς τὸν πυλῶνα αὐτοῦ» (Λουκ. ιστ΄,20) και δεν είναι άλλος από την αδιαφορία για τις ανάγκες του «αδελφού» και την απόρριψη του «άλλου».

Ο Λάζαρος δεν «επαιτούσε» αλλά «προσκαρτερούσε», περίμενε υπομονετικά! Ούτε όμως το όνομα του πλουσίου μαρτυρείται υπό του Ιησού, γιατί δυστυχώς το όνομα του δεν «ἐγράφη ἐν τοῖς οὐρανοῖς» (Λουκ. ι΄, 20), σε αντίθεση με αυτό του «πτωχού Λαζάρου» που απέλαβε μεν «ἐν τῇ ζωῇ του τὰ κακά», τώρα δε παρηγορείται στον «κόλπο του Αβραάμ».

Με την ευκαιρία του μνημοσύνου του μακαριστού Επισκόπου Κανώπου κυρού Σπυρίδωνος επεσήμανε και το χρέος, ημών των Χριστιανών, να τελούμε προσευχές και δεήσεις υπέρ των επ᾿ ελπίδι αναστάσεως κεκοιμημένων αδελφών μας, που ενώ «χάσμα μέγα ἐστήρικται» μεταξύ των σεσωσμένων και των «εν βασάνοις» υπαρχόντων, εν τούτοις η βοήθεια των ψυχών από τις προσευχές της Στρατευομένης Εκκλησίας επαφίεται στην αγαθή κρίση του Θεού.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και του Ι. Μνημοσύνου τελέσθηκε επί του τάφου του αοιδίμου Επισκόπου κυρού Σπυρίδωνος, στο Κοιμητήριο της εν λόγω Ι. Μονής, νεκρώσιμο Τρισάγιο υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου για την ψυχή του αειμνήστου Επισκόπου, αλλά και για τις ψυχές των προσφάτως προαπελθουσών Μοναχών του Ησυχαστηρίου «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» Μαψού Κορινθίας Ηγουμένης Μεθοδίας, Θέκλης και Αντωνίνης.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων