08/04/2019 08/04/2019 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου, κ. Διονύσιος, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής, χθες Κυριακή, 7 Απριλίου 2019. Τον σεπτό Ποιμενάρχη πλαισίωσαν οι συνοδοί του Κληρικοί και ο Εφημέριος του Ι. Ναού. Στον λόγο του προς τους ευσεβείς Χριστιανούς, ανέλυσε την Ευαγγελική Περικοπή της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών, τονίζοντας ότι, η αμαρτία στον...
08 Απριλίου, 2019 - 16:14
Τελευταία ενημέρωση: 08/04/2019 - 16:28

Δ’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ: Κορίνθου Διονύσιος και Κεγχρεών Αγάπιος (φώτο)

Διαδώστε:
Δ’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ: Κορίνθου Διονύσιος και Κεγχρεών Αγάπιος (φώτο)

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου, κ. Διονύσιος, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής, χθες Κυριακή, 7 Απριλίου 2019. Τον σεπτό Ποιμενάρχη πλαισίωσαν οι συνοδοί του Κληρικοί και ο Εφημέριος του Ι. Ναού. Στον λόγο του προς τους ευσεβείς Χριστιανούς, ανέλυσε την Ευαγγελική Περικοπή της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών, τονίζοντας ότι, η αμαρτία στον κόσμο έχει εμποτίσει τον άνθρωπο και τον έχει μετατρέψει σε άπιστο και «δαιμονιώδη». Υποχρέωση του Χριστιανού είναι να διαχωρίζει την θέση του από τους αθέους, να μην επηρεάζεται από τον Διάβολο, αλλά αντιθέτως να προσομοιάζειστο ήθος του Χριστού, να μιμείται,ει δυνατόν, την ζωή Του και να τηρεί τις εντολές Του,ώστε με αυτόν τον τρόπο να νικήσειτον κακό εαυτό του και τον Διάβολο.

 

 

 

 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών, κ. Αγάπιος, λειτούργησε στο Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Βέλου, όπου και ομίλησε περί της αξίας της Πίστεως, στηριζόμενος στο περιεχόμενο της Ευαγγελικής Περικοπής της ημέρας. Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο προσφώνησε εκ μέρους των Ενοριτών, με θερμούς λόγους, ο Εφημέριος του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Ξενοφών Κατσαούνης.

 

 

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον Καθεδρικό Ι. Ν. Απ. Παύλου Κορίνθου, παρουσία των Ιερέων της Κορίνθου και πλήθους πιστών, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Διονύσιος χοροστάτησε στην Ι. Ακολουθία του Ε΄ Κατανυκτικού Εσπερινού και μίλησε αναφερόμενοςστους στίχους του Μ. Αποδείπνου: «Κύριε των δυνάμεων μεθ’ ημών γενού», ερμηνεύοντας την προφητεία του ΠροφήτουΗσαΐου. Κατέληξε δε ότι, η περίοδος της Μ. Τεσσαρακοστής ενδυναμώνει την προσευχητική δύναμη των πιστών, ώστε να λαμβάνουν χάρη και δύναμη, από τον Κύριο των Δυνάμεων,κάτι που ευχήθηκεκαι προς όλους τους συμπροσευχομένους Κληρικούς και Λαϊκούς.

 

 

 

Το ίδιο απόγευμα στο Κρυονέρι και στον Ι. Ναό Αγ. Τριάδος ο Θεοφιλέστατος, κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Σικυώνοςχοροστάτησε στον Ε΄ Κατανυκτικό Εσπερινό. Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος, αφού πρώτα αναφέρθηκε στην σημασία της Μ. Τεσσαρακοστής και στις «πυκνές» Ι. Ακολουθίες, οι οποίες στοχεύουν στην πνευματική καλλιέργεια και στην ενδυνάμωση των Πιστών,ακολούθως επικεντρώθηκε στους Κατανυκτικούς Εσπερινούς ως μετάβαση των πιστών από το Αναστάσιμο περιεχόμενο της ημέρας της Κυριακής στο κατανυκτικό περιεχόμενο της εβδομάδας, που ακολουθεί. Κυρίως όμως, αναφέρθηκε στην αρετή της προσευχής ως «πρώτης» αρετής,αναλύοντας ένα μικρό απόσπασμα από τον 28ο λόγο του Αγ. Ιωάννη του Σιναΐτου, συγγραφέως της Κλίμακος.

Ολοκληρώνοντας, μετέφερε τις πατρικές ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου, κ. Διονυσίου, και ευχήθηκε καλό υπόλοιπο Μ. Τεσσαρακοστής με σύνεση, φρόνηση, προσευχητική διάθεση και μετάνοια,ώστε όλοι να αξιωθούν να εορτάσουν τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού όσον το δυνατόν επάξια. Η υποδοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου υπήρξε συγκινητική εκ μέρους του Εφημερίου π. Παναγιώτη Θεοδώρου, που τον προσφώνησε κατάλληλα και των Ενοριτών, που έσπευσαν να συμπροσευχηθούν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων