01/06/2023 01/06/2023 Βραδινή Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία τέλεσαν την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, υπέρ των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μαθητών και των οικογενειών τους. Της Θείας Λειτουργίας προηγήθηκε η Ιερά Παράκλησις προς την Υπεραγία...
01 Ιουνίου, 2023 - 17:29
Τελευταία ενημέρωση: 01/06/2023 - 17:13

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία για την ενίσχυση των υποψηφίων στις Πανελλαδικές από την Ι.Μ Κορίνθου

Διαδώστε:
Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία για την ενίσχυση των υποψηφίων στις Πανελλαδικές από την Ι.Μ Κορίνθου

Βραδινή Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία τέλεσαν την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, υπέρ των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μαθητών και των οικογενειών τους.

Της Θείας Λειτουργίας προηγήθηκε η Ιερά Παράκλησις προς την Υπεραγία Θεοτόκο την οποία συνέθεσε δια την περίσταση ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, έλαβαν μέρος και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιερείς απ’ όλες τις Ενορίες των πόλεων και κωμοπόλεων Κορίνθου, Λουτρακίου, Ισθμίας, Αρχαίας Κορίνθου και Λεχαίου και συμμετείχαν σ’ αυτήν πλήθος μαθητών, καθηγητών, γονέων, φίλων και συγγενών των μαθητών.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Κορίνθου στο «Κοινωνικό» έδωσε τις πατρικε΄ς συμβουλές του προς τους νέους.
Εκκίνησε τον λόγο του προς αυτούς ομιλώντας για τον Άγιο Συμεών τον Θεοδόχο, ως «κεχρηματισμένον… μὴ ἰδεῖν θάνατον πρὶν ἢ ἴδῃ τὸν Χριστὸν Κυρίου» (Λουκ. β’, 26). Ο Δίκαιος Συμεών κρατώντας στα χέρια του, το βρέφος Ιησού, είδε να εκπληρώνονται όλες οι Προφητείες.

Είδε να ανατέλλει το «φως» του κόσμου. Είδε τον «ηγέτη» της νέας γενιάς των ανθρώπων που πλέον ακόμη και αν πεθάνουν δεν θα πεθαίνουν. Είδε τον Σωτήρα να γεννιέται και να οδηγεί την ανθρωπότητα δια της Αναστάσεως και της Αναλήψεώς Του στον Ουρανό. Σήμερα, ο Δίκαιος Συμεών απολαμβάνει εν ουρανοίς, ό,τι η Ανάληψη του Χριστού σηματοδοτεί, δηλαδή, την θέωση του ανθρώπου, δια της προσλήψεως της ανθρωπίνης φύσεως υπό του Χριστού και την εγκατάσταση αυτής παρά τω θρόνω της Θεότητος, γεγονός που μας καλλιεργεί την βεβαιότητα ότι είμαστε οι άνθρωποι της «νέας γενιάς», που εγκαινίασε ο Χριστός!

Αυτό το παράδειγμα του Χριστού, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, είναι πολύ ταιριαστό με την σημερινή εικόνα. Βλέπουμε νέους ανθρώπους της νέας γενιάς να έχουν κατακλύσει τον Καθεδρικό Ναό ακόμα και τα προπύλαια, εν όψει των αγώνων τους, για να κατακτήσουν την ζωή. Η πλημμυρίδα αυτή με κάνει να χαίρομαι βαθιά γιατί αισθάνομαι κι εγώ, ως ο Δίκαιος Συμεών που δοξολογεί τον Θεό, γιατί και απόψε η νεολαία του Χριστού και της Πατρίδας μας διατρανώνει την Πίστη της.

Αυτά τα παιδιά, που τώρα αγωνίζονται, είναι οι κληρονόμοι της νέας γενιάς ή η γενιά της μετα-νεωτερικότητος, όπως κάποιοι, μη θέλοντας να αναγνωρίσουν την νέα γενιά «την κατά Θεόν κτισθείσα», την αποκαλούν. Αυτοί οι άνθρωποι, με ξεκάθαρη στόχευση την πλάνη των νέων μας, ομιλούν για νεωτερικότητα και μετα-νεωτερικότητα και προχωρούν έως την μετά άνθρωπο εποχή συνδυάζοντας την με την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία, σύμφωνα με τα σχέδιά τους, θα διέπει την ζωή και τον κόσμο μας.

Το δημιούργημα της επιστήμης και του ανθρώπου θα μας φέρει αναπόφευκτα αντιμέτωπους με το καλό και το κακό, όπως ακριβώς και ο Χριστός «κεῖται εἰς πτῶσιν καὶ ἀνάστασιν πολλῶν… καὶ εἰς σημεῖον ἀντιλεγόμενον» (Λουκ. β’,34). Είναι γεγονός ότι τα επιτεύγματα της επιστήμης άλλοι τα χρησιμοποιούν καλά και άλλοι άσχημα. Και είναι ελάχιστος καιρός που είδαμε τον πρωτοπόρο επιστήμονα Τζέφρι Χίντον, τον συν-δημιουργό της τεχνολογίας που απετέλεσε το θεμέλιο για την τεχνητή νοημοσύνη, να παραιτείται από το έργο του, κρούοντας τον κώδωνα του κίνδυνου, για την καλπάζουσα και επικίνδυνη εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας, μετανιώνοντας για το έργο της ζωής του και κάνοντας όλους εμάς να αναρωτιόμαστε τρομαγμένοι «που πάμε»;

Καθώς σήμερα σας βλέπω μέσα σε αυτόν τον Ιερό Ναό, να προσεύχεστε έχοντας κοπιάσει κι εσείς και οι δικοί σας προκειμένου να αγωνιστείτε και να πορευτείτε στην ζωή σας κατακτώντας το πρώτο βήμα για μια καλύτερη ζωή, ο τρόμος και η φοβία της πλαστογραφίας, της πλαστοπροσωπίας και της εικονικής πραγματικότητος, που δεν θα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα, κατανικάται από την χαρά του Συμεώνος στην θέαση του Βρέφους. Κάθε χρόνο αφιερώνω αυτή την ημέρα στον Θεό, ώστε να σας παραδώσω στα χέρια

Του ευχόμενος να μην είστε από εκείνα τα παιδιά που θα «κείσθε εις πτώσιν» αλλά από εκείνα που θα ανυψωθούν, θα αναστηθούν και θα κερδίσουν την ζωή με τον ιδρώτα, τον κόπο, τον μόχθο, την καθαρότητα, την τιμιότητα, το ήθος και την ανθρωπιά τους διδάσκοντας ταυτόχρονα τους συμπολίτες τους όχι με λόγια αλλά με έργα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ποιμενάρχης  μετέφερε προς προσκύνηση, αγιασμό και φωτισμό των μαθητών Ι. Εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, που φέρει επάνω Της απότμημα εκ των Ι. Λειψάνων και των Αμφίων του Αγίου και ολοκλήρωσε τον λόγο του επικαλούμενος τις πρεσβείες του Αγίου Αποστόλου Παύλου και των Τριών Ιεραρχών, ευχόμενος στους μαθητές και στις οικογένειές τους για άλλη μια φορά «Καλή Επιτυχία» στις Εξετάσεις και «Καλή Πρόοδο» στην ζωή τους.

Πριν δε μοιράσει στους μαθητές, ως ευλογία, ένα σετ στυλό, για να το χρησιμοποιήσουν στις Εξετάσεις και μια Εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας για να προσεύχονται, ανακοίνωσε την καθημερινή τέλεση Ι. Παρακλήσεως, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου κατά την 9η πρωινή ώρα, που οι μαθητές θα προσέρχονται στα Εξεταστικά Κέντρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στην οποία θα ψάλλεται ο ειδικά προς τούτο συντεθείς, υπό του Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Παρακλητικός Κανών στην Υπεραγία Θεοτόκο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων