07/12/2022 07/12/2022 Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Κορίνθου χοροστάτησε κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, το απόγευμα της Δευτέρας, 5 Δεκεμβρίου 2022, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ι. Ναού και Ιερείς από την Κόρινθο και άλλες πόλεις. Τον Ιερό Άμβωνα διηκόνησε, κατ’ εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου, ο Ιεροκήρυκας της...
07 Δεκεμβρίου, 2022 - 16:15
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2022 - 16:11

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Χειροτονία Διακόνου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου

Διαδώστε:
Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Χειροτονία Διακόνου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Κορίνθου χοροστάτησε κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, το απόγευμα της Δευτέρας, 5 Δεκεμβρίου 2022, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ι. Ναού και Ιερείς από την Κόρινθο και άλλες πόλεις.

Τον Ιερό Άμβωνα διηκόνησε, κατ’ εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου, ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως  και Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Η ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον συναξαριστή του Άγιου Νικολάου και στην μεγάλη αρετή της ελεημοσύνης. Επεσήμανε δε ότι σ’ αυτό το μεγάλο έργο της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας η Ι. Μητρόπολή μας είναι πρωτοπόρος και φωτεινό παράδειγμα πανελληνίως. Γι’ αυτό ο Έρανος της Αγάπης, που διεξάγεται από την Ι. Μητρόπολή μας ετησίως αυτή την περίοδο, πριν από τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων και έχει αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση των εμπεριστάτων αδελφών μας που έχουν την ανάγκη μας, πρέπει να τύχει της αγάπης, της φροντίδας και της υποστήριξης όλων μας.

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος τέλεσε την εις Αναγνώστη Χειροθεσία του κ. Γεωργίου Σαλάτα του Σωτηρίου, εγγάμου, καταγομένου εκ Ζεμενού Κορινθίας, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών Ιεροψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Βλασίου Ξυλοκάστρου και ο οποίος θα ελάμβανε τον πρώτον βαθμό της Ιερωσύνης την αυριανή, κυριώνυμο ημέρα της εορτής.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε τους κατώτερους και ανώτερους βαθμούς της Ιερωσύνης δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι στην Εκκλησία και σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο: «πάντα εὐσχημόνως καὶ κατὰ τάξιν γινέσθω» (Α΄ Κορ. Ιδ΄, 40). Δεν μπορεί κανείς να ενεργεί εντός της Εκκλησίας ή στο όνομα της Εκκλησίας ή με την μορφή της Εκκλησίας χωρίς να έχει την ευλογία του Επισκόπου και της Ι. Συνόδου, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο υπάρχει σειρά, βάση και ο νόμιμος και επιβεβλημένος έλεγχος τόσο από την Ανώτατη Εκκλησιαστική Αρχή όσο και από την Δικαιοσύνη.

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Την επόμενη ημέρα Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Διονύσιος τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον ως άνω Ι. Ναό, συμπαρεδρεύοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, τους οποίους πλαισίωσαν συλλειτουργούντες οι Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Αρκάδιος Ραζνύ, οι Εφημέριοι του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτεροι π. Νικόλαος Μπιθαράς και π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Εφημέριος του Ι. Ναού Αγίου Βλασίου Ξυλοκάστρου Αιδεσ. π. Αναστάσιος Κοΐνης και οι Διάκονοι π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και π. Χρήστος Χίλιας.

Στο τέλος της Δοξολογίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε, την εις Υποδιάκονο Χειροθεσία του σε Διακόνου προχειριζομένου κ. Γεωργίου Σαλάτα.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος μετά την Χειροτονία και πριν το πέρας της Θ. Λειτουργίας, κατέδειξε την ικανοποίησή του καθώς σήμερα «πληρωθήκαμε» από την Χάρι του Αγίου Πνεύματος, αφού με την συμμετοχή μας στα Ι. Μυστήρια της Θ. Ευχαριστίας και της Ιερωσύνης αισθανθήκαμε την οσμή του μύρου του Αγίου Πνεύματος και του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ιδιαίτερα λαοφιλής εξ αιτίας της διπλής ιδιότητας Του, ως μέλος της Εκκλησίας και ως θεοπρόβλητος Επίσκοπος Αυτής, που παρά τις θλίψεις, τους πόνους και τα βάσανα, βίωσε και χάρηκε την Ιερωσύνη του, δια της χάριτος του Θεού. Δεν ανεπαύθη ο ίδιος για να αναπαύσει τους αδελφούς του καταφέρνοντας να είναι επώνυμος της νίκης του λαού ενάντια στο κακό.

Ακολούθως ερμήνευσε το μεγαλυνάριο του Αγίου Νικολάου: «Μύρων ιεράρχης προχειρισθείς μυριπνόοις έργοις κατεμύρισας αληθώς Μύρων επαρχίαν, διό και μύρα βλύζειν, Νικόλαε τρισμάκαρ, όντως ηξίωσαι» και αναφέρθηκε στην κλοπή του χαριτόβρυτου Ι. Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τους Λατίνους και την μετακομιδή Αυτού στο Μπάρι της Ιταλίας, που ως αποτέλεσμα είχε να πάψει να μυροβλύζει.

Εν συνεχεία αναφερόμενος στην εις Διάκονο Χειροτονία του π. Γεωργίου Σαλάτα, τόνισε ότι είναι από τους τελευταίους αποφοίτους του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου και ότι του Αγίου Βλασίου θα χειροτονηθεί Πρεσβύτερος, για να διακονήσει σε μια από τις πολλές κενές Εφημεριακές θέσεις των Αρχιερατικών Περιφερειών Ξυλοκάστρου και Ευρωστίνης. «Θέλησα να τον χειροτονήσω σήμερα» συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, «για να τον συνδέσω με τον Άγιο Νικόλαο, ώστε να ακολουθήσει το παράδειγμα Του.

Η Εκκλησία, ιδιαιτέρως σήμερα, δεν έχει ανάγκη από έναν ακόμα «βολεψάκια» που εισέρχεται στους κόλπους Της για να βιοποριστεί, αφού ούτε ο χώρος, ούτε ο τόπος αλλά ούτε και ο μισθός είναι τέτοιος που να του εγγυώνται την καλοπέραση.

Η Ιερωσύνη δεν είναι άνεσις αλλά φροντίδα, δεν έχει ύπνο αλλά έχει δρόμο, δεν έχει ανάπαυση αλλά εξοντωτική κούραση και ακόμα και ο πρώτος στις τάξεις Της είναι διάκονος των πάντων». Απευθυνόμενος προς τον νεοχειροτονηθέντα τον προέτρεψε να ομοιάσει στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Βλάσιο, που υπηρέτησε τόσα χρόνια και να έχει ως γνώμονα στην ζωή του, την πίστη προς τον Θεό, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και την υπακοή στην Εκκλησία, δια του Επισκόπου, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα τον επισκιάζει η Χάρις του Θεού.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος «χρόνια πολλά και ευλογημένα» σε όλους, όσοι εορτάζουν και στους παρισταμένους Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά, Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νικόλαο Σταυρέλη και Προϊστάμενο του Ι. Ναού π. Νικόλαο Μπιθαρά.

Ιδιαιτέρως ευχήθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, που εορτάζουν τον προστάτη Άγιο τους, να έχουν καλές θάλασσες, δύναμη και ανδρεία στην επιτέλεση του καθήκοντος, γιατί στην Πατρίδα μας πάντοτε η θάλασσα ήταν αυτή που μας αναζωογονούσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στον Εσπερινό όσο και στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Λιμενάρχης Κορίνθου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ., κ. Παναγιώτης Κοντός, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του Λιμενικού Σώματος Κορίνθου, ενώ στην Θ. Λειτουργία παρέστησαν οι Υφυπουργοί κ. Νικόλαος Ταγαράς και κ. Χρίστος Δήμας ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Γεώργιος Ψυχογιός, η Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορίνθου κ. Αθηνά Κόρκα, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, οι Θεματικοί Αντιπεριφειάρχες κ. Αναστάσιος Γκιολής και κ. Χαρίλαος Βυτινιώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Οικονόμου, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γεώργιος Γκιώνης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου και ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεώς μας κ. Γεώργιος Πιέτρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Παναγιώτης Λουζιώτης, ο Διοικητής της Σχολής Μηχανικού Ταξίαρχος κ. Χαράλαμπος Ακρίβος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορίνθου κ. Χαράλαμπος Τετράδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικού Υπηρεσίας Κορίνθου κ. Δημήτριος Λέρης και Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος και ο Θεοφιλέστατος παρευρέθηκαν στην δεξίωση που παρέθεσε το Λιμενικό Σώμα στην Λέσχη Αξιωματικών Κορίνθου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων