20/02/2023 20/02/2023 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος το Ψυχοσάββατο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου. Παράληλα τέλεσε τα εγκαίνια της πλατείας Τον Ποιμενάρχη πλαισίωσαν, οι συνοδοί του Κληρικοί και οι Εφημέριοι του Ιερού Ναού Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Δελημπαλτάς και Αιδεσ. Σταυροφόρος – Οικονόμος π. Δημήτριος Στεργιόπουλος. Πριν την τέλεση του...
20 Φεβρουαρίου, 2023 - 15:04
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2023 - 15:06

Εγκαίνια της πλατείας «Μοναχής Μαριάμ Πεσχεσίδου» από τον Μητροπολίτη Κορίνθου

Διαδώστε:
Εγκαίνια της πλατείας «Μοναχής Μαριάμ Πεσχεσίδου» από τον Μητροπολίτη Κορίνθου

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος το Ψυχοσάββατο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου. Παράληλα τέλεσε τα εγκαίνια της πλατείας

Τον Ποιμενάρχη πλαισίωσαν, οι συνοδοί του Κληρικοί και οι Εφημέριοι του Ιερού Ναού Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Δελημπαλτάς και Αιδεσ. Σταυροφόρος – Οικονόμος π. Δημήτριος Στεργιόπουλος.

Πριν την τέλεση του γενικού Μνημοσύνου υπέρ «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς και επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου πατέρων και αδελφών», έλαβε χώρα το ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο της μακαριστής Μοναχής Μαριάμ Πεσχεσίδου, μεγάλης δωρήτριας του ως άνω Ιερού Ναού και του μακαριστού Ιεροψάλτου Ιωάννου Σπανού.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Κορίνθου

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο Εκκλησίασμα επισημαίνοντας ότι σκοπός της Εκκλησίας, ως φιλόστοργης μητέρας, είναι όλοι οι άνθρωποι να σωθούν, αφού πρώτα γνωρίσουν τις αλήθειες περί Θεού, ανθρώπου και κόσμου. Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας ο Θεός δίδει συνεχώς ευκαιρίες στους ανθρώπους να θυμούνται αυτές τις αλήθειες, όμως η φύση του ανθρώπου, παρά το γεγονός ότι έχει πλαστεί κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού, είναι τέτοια, που ενώ θέλγεται από τον Θεό ταυτόχρονα έλκεται και προσκολλάται από τα φθαρτά και τα επίγεια.

Αποτέλεσμα αυτής της «προσκόλλησης» είναι η αμαρτία, που κάνει τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Προφητάνακτα Δαυίδ, να ομοιάζει στα κτήνη και να εφαρμόζει στην ζωή του τον νόμο της ζούγκλας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης πολύ εύστοχα κατέγραψε «…από τότε που γνώρισα τους ανθρώπους αγάπησα τα ζώα». Ιδιαιτέρως, με αυτά που καθημερινά ακούμε από τα Μ.Μ.Ε. δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ξεφεύγει από το θέλημα του Θεού και αυτό είναι που η Εκκλησία μας ονομάζει αμαρτία, καθώς, ενώ γνωρίζουμε ότι είμαστε εικόνες του Θεού, αρνούμαστε να ζήσουμε κατά Θεόν. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και ομοιάζει στον Τριαδικό Θεό, ο Οποίος είναι αγάπη και συνδέεται με την αγάπη. Ακολουθώντας τον Χριστό, ο Οποίος σαρκώθηκε για να μας δείξει τον δρόμο της αγάπης, καθιστάμεθα κι εμείς «θεάνθρωποι».

Σήμερα Ψυχοσάββατο η Εκκλησία «θυμάται» όλους τους απ’ αιώνος ευσεβώς κεκοιμημένους. Ο Άγιος Μακάριος, ο Επίσκοπος Κορίνθου, έδωσε μάχες για να τελούνται τα μνημόσυνα την ημέρα του Σαββάτου, που είναι ημέρα αφιερωμένη στους κεκοιμημένους. Η τέλεση των Ιερών Μνημοσύνων είναι ένδειξη αγάπης για όλους εκείνους που μας έφεραν στον κόσμο, μας δίδαξαν και μας ευεργέτησαν με κάθε τρόπο στην ζωή μας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτές τις ψυχές είναι να προσευχόμαστε και να τις μνημονεύουμε, αφού «εν τω Άδη ουκ έστι μετάνοια»!

Τα εγκαίνια της πλατείας «Μοναχής Μαριάμ Πεσχεσίδου»

Ο Ποιμενάρχης ολοκλήρωσε τον λόγο του, αναφερόμενος στην μακαριστή Μοναχή Μαριάμ, η οποία άφησε στην Ενορία ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, με το οποίο πραγματοποιήθηκαν πολλές σημαντικές εργασίες ανάπλασης τόσο εντός του Ιερού Ναού όσο και εκτός με την διαμόρφωσή του περιβόλου της σε πλατεία.

Ο Σεβασμιώτατος αναγνωρίζοντας την μεγάλη αυτή προσφορά πρότεινε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο να δοθεί στην πλατεία το όνομα της θανούσης και έτσι με την ευκαιρία του ετήσιου μνημοσύνου της, εγκαινίασε την νέα πλατεία και έκανε τα αποκαλυπτήρια της πλάκας με την ονομασία «ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΝΑΧΗΣ ΜΑΡΙΑΜ ΠΕΣΧΕΣΙΔΟΥ 1940-2022».

Νεκρώσιμο Τρισάγιο

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Α’ Κοιμητήριο Κορίνθου όπου τέλεσε Νεκρώσιμο Τρισάγιο επί των τάφων των Προκατόχου του Αρχιερέων μνημονεύοντας όλους τους προ αυτού Μητροπολίτες Κορίνθου ως και τους ευεργετήσαντας την Αποστολική Ιερά Μητρόπολή Κορίνθου και διακονήσαντας σε αυτήν χωρίς να παραλείψει να μνημονεύσει όλους τους Κορινθίους που αναπαύονται σ᾿ αυτό καθώς και πάντας τους κατά πνεύμα και σάρκα οικείους του με επικεφαλής τους μακαριστούς Πνευματικούς του Πατέρες και τους κατά σάρκα γονείς του Γεώργιο και Ασπασία.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

              

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων