21/08/2023 30/08/2023 Στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Διμηνιού τέλεσε το απόγευμα του Σαββάτου, 19 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος υπό πλειάδος Κληρικών και με την παρουσία πλήθους κόσμου την Εξόδιο Ακολουθία του αοιδίμου π. Θεοφάνη Αθανασίου. Στον επικήδειό του ο Ποιμενάρχης μας ανέλυσε το Ευλογητάριο «Οἱ τήν ὁδόν την στενήν βαδίσαντες, τεθλιμμένην...
21 Αυγούστου, 2023 - 16:20
Τελευταία ενημέρωση: 30/08/2023 - 8:53

Εξόδιος Ακολουθία του Συνταξιούχου Ιερέα π. Θεοφάνη Αθανασίου

Διαδώστε:
Εξόδιος Ακολουθία του Συνταξιούχου Ιερέα π. Θεοφάνη Αθανασίου

Στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Διμηνιού τέλεσε το απόγευμα του Σαββάτου, 19 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος υπό πλειάδος Κληρικών και με την παρουσία πλήθους κόσμου την Εξόδιο Ακολουθία του αοιδίμου π. Θεοφάνη Αθανασίου.

Στον επικήδειό του ο Ποιμενάρχης μας ανέλυσε το Ευλογητάριο «Οἱ τήν ὁδόν την στενήν βαδίσαντες, τεθλιμμένην πάντες οἱ ἐν βίῳ οἱ τόν σταυρόν, ὡς ζυγόν ἀράμενοι, και ἐμοί ἀκολουθήσαντες ἐν πίστει, δεῦτε ἀπολαύετε, ἅ ἡτοίμασα ὑμῖν βραβεία, καί στέφη τά οὐράνια», το οποίο αναφέρεται στους Ιερείς που επέλεξαν να ζήσουν την ζωή τους με αυτόν τον τρόπο, ακολουθώντας δηλαδή τα ίχνη και την Σταυρική πορεία του Κυρίου μας. Αυτή η Σταυρική πορεία όμως, δεν σταματά σε μια ζωή γεμάτη θλίψεις, δάκρυα και πόνο. Τέτοια ζωή δεν μας αξίζει, διότι, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Μέγας Πατέρας και ανθρωπολόγος της Εκκλησίας ο Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός, αυτού του είδους η ζωή είναι χειρότερη και από τη ζωή των ζώων που δεν έχουν την νοημοσύνη. Μόνον ο άνθρωπος με την νόηση, που του έδωσε ο Θεός, αντιλαμβάνεται τα γεγονότα και αισθάνεται πως πλησιάζει ο θάνατος και μαζί του ο φόβος για αυτό το «μυστήριο». Πριν ή και μετά τον Χριστό υπήρξαν «φιλόσοφοι» που είπαν ότι αυτή είναι η ζωή μας, δεν υπάρχει τίποτα μετά οπότε ας φάμε, ας πιούμε, ας γλεντήσουμε τη ζωή μας αφού έτσι κι αλλιώς θα πεθάνουμε. Όμως ο Σταυρικός θάνατος του Χριστού, που οδήγησε στην Ανάσταση, μας έδωσε την ελπίδα της Αναστάσεως. Με το τροπάριο, μας διδάσκει ότι όσοι ακολούθησαν τα ίχνη Του, τους καλεί να λάβουν τα βραβεία και τα στεφάνια τα ουράνια. «Ελάτε, γιατί δεν σας αξίζει να μείνετεστον Άδη, αλλά πρέπει να αναστηθείτε»!

Ο Ιερέας για τους Χριστιανούς είναι η ενσάρκωση και η βίωση του έργου του Χριστού, διδάσκει το Ι. Ευαγγέλιο Του, προσφέρει τον Χριστό και γι’αυτό πρέπει να είναι και ο ίδιος παράδειγμα εσταυρωμένου βίου. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν κι ο Παπα-Φάνης, ο οποίος και μετά την συνταξιοδότησή του παρέμεινε και εξυπηρετούσε τις λατρευτικές ανάγκες της Ενορίας του. Αγωνίστηκε σκληρά και σήκωσε μεγάλο προσωπικό σταυρό, καθώς είχε μεγάλες απώλειες στην ζωή του, αφού έχασε την πρεσβυτέρα του και τα δυο τέκνα του και βίωσε σκληρά το κατά Χριστόν πένθος. Έχουμε λοιπόν την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι ο Θεός θα τον ανταμείψει γιατί και κουράστηκε και πόνεσε και πίστεψε και του «ανήκει» η Ζωή και η Ανάσταση!

Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε να είναι αιωνία η μνήμη Του και να είναι παράδειγμα για όλους τους Ενορίτες του και για όλους όσοι σηκώνουν τον ίδιο ή παρόμοιο σταυρό με εκείνον.

Επικήδειο εξεφώνισε και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Ιωάννης Σπυρόπουλος αναφερόμενος εκτός των άλλων και στο έργο και την συνδρομή του μακαριστού στην αποπεράτωση του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Διμηνιού.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων