01/04/2024 02/04/2024 Στον Γ’ Κατανυκτικό Εσπερινό που τελέστηκε την Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος παρόντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και όλων των Ιερέων της πόλεως της Κορίνθου. Ομιλητής, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είχε ορισθεί ο...
01 Απριλίου, 2024 - 21:59
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2024 - 0:26

Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός και ομιλία για τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά στην Κόρινθο

Διαδώστε:
Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός και ομιλία για τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά στην Κόρινθο

Στον Γ’ Κατανυκτικό Εσπερινό που τελέστηκε την Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος παρόντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και όλων των Ιερέων της πόλεως της Κορίνθου.

Ομιλητής, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είχε ορισθεί ο Αιδεσ. Οικονόμος – Σταυροφόρος π. Δημήτριος Σουσούνης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου με θέμα: «Η Θεολογία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην σύγχρονη εποχή».

Ο ομιλητής τόνισε ότι, όλοι καλούμαστε την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να αγωνισθούμε να καθαρίσουμε τους εαυτούς μας, ώστε να εορτάσουμε το Άγιο Πάσχα και την Αγία Ανάσταση του Κυρίου μας. 

Στον δύσκολο αυτό αγώνα, η Εκκλησία μας προβάλλει, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, έναν Άγιο άνδρα Θεολόγο και μαχητή, τον Άγιο Γρηγόριο Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης τον Παλαμά, για να μας δείξει αυτό που υποστηρίζουν όλοι οι Άγιοι Πατέρες, «ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος Θεός».

Μια θέωση δια πυρός και σιδήρου, ασκήσεως ταπεινού φρονήματος, νηστείας, προσευχής φιλανθρωπίας και τέλος καλλιέργειας των αρετών που όλοι λάβαμε με το Βάπτισμά μας.

Το γεγονός ότι ο Άγιος Γρηγόριος κατέστη «ταμείον ακένωτο της κατά Θεόν και θύραθεν σοφίας», οφείλεται στην αγία του οικογένεια, στον Κωνσταντίνο και Καλλονή Παλαμά, αφού η οικογένεια είναι το κέντρο του Χριστού και το περιβόλι που καλλιεργούνται πνευματικά τα παιδιά.

Αναφερόμενος στην διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου επεσήμανε ότι η «νίψη», δηλαδή, φύλαξη του νου και η καθαρότητα της καρδιάς επιτυγχάνεται με την κάθαρση από τα ψυχοκτόνα πάθη και με την απόκτηση κάθε αρετής. Για να το επιτύχουμε αυτό οφείλουμε να έχουμε δυνατή πίστη, να τηρούμε τις εντολές του Θεού, να επικοινωνούμε με τον Θεό μέσω της προσευχής και να αγωνιζόμαστε να ενωθούμε μαζί Του με νηστεία και αγρυπνία, ώστε με καθαρό νου και εξαγνισμένο σώμα να αξιωθούμε της θεωρίας του Θεού!

Πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος συνεχάρη τον ομιλητή, καθώς με απλό και κατανοητό τρόπο παρουσίασε την Θεολογία του μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας μας, Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και κάλεσε τους Πιστούς να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο να συμμετέχουν στους Κατανυκτικούς Εσπερινούς προκειμένου κι αυτοί να ωφεληθούν από τις ομιλίες, που οι Θεολόγοι Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Κορίνθου – Λουτρακίου αναπτύσσουν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων