31/08/2023 31/08/2023 Η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου εόρτασε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα την Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Την παραμονή της εορτής Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου Κιάτου. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μορφή του Προφήτου...
31 Αυγούστου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2023 - 21:57

Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου στη Μητρόπολη Κορίνθου

Διαδώστε:
Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου στη Μητρόπολη Κορίνθου

Η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου εόρτασε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα την Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Την παραμονή της εορτής Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου Κιάτου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μορφή του Προφήτου Προδρόμου Ιωάννου και ερμηνεύοντας το ανάγνωσμα της Παλαιάς Διαθήκης από το βιβλίο «Σοφία Σολομώντος» επεσήμανε ότι όποιος επιθυμεί να ζει δικαίως οδηγείται στην Σωτηρία, ενώ όσοι ζουν εν ανομία οδηγούνται στην απώλεια, μακριά από την οδό του Κυρίου. Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε ευχόμενος να βρουν όλοι τον δρόμο, που οδηγεί στον Παράδεισο, μιμούμενοι τον Προφήτη και Πρόδρομο Ιωάννη.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβαμιώτατος τέλεσε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου, πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, τον Αιδεσ. π. Κωνσταντίνο Κουνάλη, εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τους Ιερείς της πόλεως Λουτρακίου και τους Διακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια.

Στην Θ. Λειτουργία συμμετείχαν πλήθος πιστών, εκ των οποίων και ο παρασημοφορηθείς με τον Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος μετά της εριτίμου συζύγου του Ελένης και οι ευεργέτες της Ι. Μητροπόλεως κ. Χρήστος Πιέτρης και κ. Μιχαήλ Γλυνός.

Ο Σεβασμιώτατος κηρύττων ερμήνευσε το τροπάριο της Λιτής του Εσπερινού «Τὶ σε καλέσωμεν Προφῆτα; Ἄγγελον, Ἀπόστολον, ἢ Μάρτυρα; Ἄγγελον, ὅτι ὡς ἀσώματος διήγαγες, Ἀπόστολον, ὅτι ἐμαθήτευσας τὰ ἔθνη, Μάρτυρα δέ, ὅτι σοῦ ἡ κεφαλὴ ὑπὲρ Χριστοῦ ἐτμήθη. Αὐτὸν ἱκέτευε, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.» επισημαίνοντας ότι είτε ως Προφήτης, είτε ως Άγγελος, είτε ως Απόστολος, είτε ως Μάρτυρας ο Τίμιος πρόδρομος με το στοργικό του κήρυγμα θέλησε να ετοιμάσει την οδό του Κυρίου και να κάνει ευθείας «τας τρίβους» προκειμένου όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να προσεγγίσουν τον Θεό.

Με το κήρυγμα της Αγάπης και της Μετανοίας στηλίτευσε την αμαρτία και την αποστασία από τις εντολές του Θεού. Κήρυττε ότι: «ἤδη δὲ καὶ ἡ ἀξίνη πρὸς τὴν ῥίζαν τῶν δένδρων κεῖται» (Ματθ. γ’, 10) δηλαδή, κάθε δένδρο, που δεν κάνει πνευματικούς καρπούς, θα το κόψει ο «γεωργός» Θεός από την ρίζα και θα το ρίξει στην φωτιά και γι’ αυτό καλούσε τους ανθρώπους να μετανοήσουν καθώς έφθασε η Βασιλείου του Θεού. Ο Τίμιος Πρόδρομος υπήρξε αγαπητός, καθώς, παρά το ότι φάνταζε σκληρός και αυστηρός απέναντι στους ανθρώπους, ουσιαστικά δεν ήταν, αλλά ήταν επιεικής και γλυκύτατος, όπως φαίνεται και στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα, όπου ο βασιλιάς Ηρώδης «περίλυπος γενόμενος ὁ βασιλεύς, διὰ τοὺς ὅρκους» (Μαρκ. στ’, 26). Μεγάλος και σπουδαίος ωστόσο ήταν ο Πρόδρομος Ιωάννης, τόσο Μεγάλος, ώστε ο ίδιος ο Κύριος να πει: «μείζων ἐν γεννητοῖς γυναικῶν προφήτης Ἰωάννου τοῦ βαπτιστοῦ οὐδείς ἐστιν·» (Λουκ. ζ’, 28).

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ Διονύσιος έκανε τον επίλογο του εκφράζοντας την χαρά του, γιατί μια καθημερινή ημέρα η Εκκλησία γέμισε από πιστούς προκειμένου να τιμήσουν αυτόν τον αγαπημένο και στοργικό «ελεγκτή», που παρά το γεγονός ότι δεν «μασούσε τα λόγια του» αγαπούσε όλον τον κόσμο και επιθυμούσε την σωτηρία του. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά Του, όποια ιδιότητα κι αν έχουμε, μετανοώντας και εφαρμόζοντας το θέλημα του Θεού!

    

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων