03/04/2024 03/04/2024 Τελέσθηκε χθες, Τρίτη 2 Απριλίου 2024, μετά την εις Κύριον εκδημίας της, η Εξόδιος Ακολουθία και η ταφή της μακαριστής Ισιδώρας, χήρας Στυλιανού, Δρίτσα, μητρός του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αγαπίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μεγάρων. Στον Επίσκοπο Κεγχρεών έσπευσαν να συμπαρασταθούν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος,...
03 Απριλίου, 2024 - 15:17
Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2024 - 15:07

Η Εξόδιος Ακολουθία της μακαριστής Ισιδώρας Δρίτσα, μητέρας του Επισκόπου Κεγχρεών

Διαδώστε:
Η Εξόδιος Ακολουθία της μακαριστής Ισιδώρας Δρίτσα, μητέρας του Επισκόπου Κεγχρεών

Τελέσθηκε χθες, Τρίτη 2 Απριλίου 2024, μετά την εις Κύριον εκδημίας της, η Εξόδιος Ακολουθία και η ταφή της μακαριστής Ισιδώρας, χήρας Στυλιανού, Δρίτσα, μητρός του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αγαπίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μεγάρων.

Στον Επίσκοπο Κεγχρεών έσπευσαν να συμπαρασταθούν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος Παραμυθίας, κ. Σεραπίων, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος και Σκοπέλου κ. Νικόδημος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος μεγάλο μέρος της χορείας των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς Κορίνθου, Ιερείς άλλων Ιερών Μητροπόλεων, αντιπρόσωποι εξ όλων των Αδελφοτήτων των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεώς Κορίνθου, καθώς και πλήθος πιστών.

Η μακαριστή Ισιδώρα, γεννήθηκε στα Μέγαρα Αττικής την 13ην Μαρτίου 1933, το γένος Παναγιώτου Καστάνη.

Το 1954 πανδρεύτηκε τον Στυλιανό Δρίτσα, κατά σάρκα αδελφό του μακαριστού κτίτορος και Α΄ Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Μεγάρων Αρχιμανδρίτη κυρού Ανθίμου Δρίτσα. Απέκτησαν δύο άρρενα τέκνα τον Γεώργιο Δρίτσα, χημικό και τον Αγάπιο Δρίτσα, Επίσκοπο Κεγχρεών, Βοηθό Επίσκοπο και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου.

Υπήρξε σύζυγος, μητέρα και γιαγιά ενός εγγονού με διάθεση προσφοράς, θυσίας αλλά και πίστεως ακλόνητης στον Θεό μεταδίδουσα τα χαρίσματά της και εμπνέουσα την οικογένειάς της με το παράδειγμά της και τις διδαχές της, στηρίζουσα και άλλες ψυχές που την συναναστρέφονταν στον δικό τους προσωπικό αγώνα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, στον επικήδειο λόγο του, εκ μέρους και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου ευχαρίστησε θερμώς τους Αρχιερείς για την συλλυπητήριο συμπαράστασή τους και τον επιχώριο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο για την παραχώρηση της κυριαρχικής του άδειας, ώστε όλοι μαζί, Κλήρος και Λαός, να προσευχηθούμε υπέρ αναπαύσεως της μακαριστής Επισκοπομήτορος Ισιδώρας.

Τους ευχαρίστησε ακόμα διότι, διέτρεξαν χιλιόμετρα προκειμένου να δείξουν την αγάπη τους προς τον Επίσκοπο Κεγχρεών αλλά και γιατί σε καιρούς δυσχείμερους η παρουσία τους διδάσκει τον Λαό μας ότι ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι αποτελούμε την αριστοκρατία των Κοινωνιών διακρινόμενοι όχι από τάξεις ή διαφορά χρώματος του αίματος μας αλλά επειδή γνωρίζουμε ότι ο Κύριος «εκ του μη όντος εις το είναι ημάς παρήγαγε», διακονώντας Αυτόν και το Άγιο θέλημά Του, μέσα από την έννομο συζυγία, ζώντας σύμφωνα με την διδασκαλία Του, διαιωνίζοντας το είδος και προσφέροντας τους καρπούς τους στον κόσμο. Όσοι γνώρισαν την αοίδιμο εξ απαλών ονύχων, είδαν έναν άνθρωπο του Θεού που είχε ποιότητα, γλυκύτητα και όλα τα χαρακτηριστικά του Χριστιανού και γι’ αυτό της αποδίδω τον χαρακτηρισμό «αριστοκράτισσα». 

Η μακαριστή διακρινόταν ακόμα και για την στοργική μητρότητα και το ενδιαφέρον της, που δεν περιοριζόταν μόνο στα τέκνα της αλλά επεκτεινόταν και στους φίλους των τέκνων της αποτελώντας ένα ψυχωφελές και διδακτικό παράδειγμα. Σήμερα που απαξιώνεται και βάλλεται πανταχόθεν ο θεσμός της μητρότητας και της οικογενείας, αφού το να δημιουργεί κανείς οικογένεια και μάλιστα με τέτοιες αρχές και αξίες, με πίστη στον Θεό και αγάπη για την Πατρίδα και προσφέροντας ενάρετα τέκνα στην κοινωνία, θεωρείται οπισθοδρόμηση, η μακαρίτισσα δίδαξε με την ζωή και την εξ όλης ψυχής και διανοίας προσφορά της και γι’ αυτό απέρχεται τιμωμένη από την Εκκλησία της Μεγαρικής και Κορινθιακής κοινωνίας. 

Ολοκληρώνοντας δεν παρέλειψε ευχαριστήσει και τους αποστείλαντας συλλυπητηρίους ευχές, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο και Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο. 

Ας είναι αιωνία η μνήμη της!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων