27/07/2021 27/07/2021 Τελέστηκε κι εφέτος την Κυριακή 25 Ιουλίου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βραχατίου, κατά την διάρκεια του οποίου ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Παπαλεξόπουλος μίλησε για την εορτάζουσα Αγία Παρασκευή ΄και τα μαρτύρια που υπέστη έχοντας πάντοτε ως βοήθεια και όπλο της τον Τίμιο Σταυρό του Σωτήρος...
27 Ιουλίου, 2021 - 10:42

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Ι.Μ. Κορίνθου

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Ι.Μ. Κορίνθου

Τελέστηκε κι εφέτος την Κυριακή 25 Ιουλίου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βραχατίου, κατά την διάρκεια του οποίου ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Παπαλεξόπουλος μίλησε για την εορτάζουσα Αγία Παρασκευή ΄και τα μαρτύρια που υπέστη έχοντας πάντοτε ως βοήθεια και όπλο της τον Τίμιο Σταυρό του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Προέτρεψε δε τους παριστάμενους Πιστούς να καθαρίζουν την καρδιά τους από τις αμαρτίες, να εργάζονται το αγαθό και τις αρετές και να αξιοποιούν σωστά την δύναμη του Τιμίου Σταυρού, ώστε να νικούν τους ορατούς και αοράτους εχθρούς, που στέκονται εμπόδιο στην πορεία προς την Ουράνιο Βασιλεία.

Τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου, ημέρα Μνήμης της Αγίας Παρασκευής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στην Ιερά Ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στο κήρυγμα του ο άγιος Κεγχρεών αναφέρθηκε στον ιεραποστολικό ζήλο της Αγίας. Η Αγία ήταν προνομιούχος, γιατί γεννήθηκε από Χριστιανούς ευσεβείς γονείς, οι οποίοι Της δίδαξαν από νωρίς την Χριστιανική Πίστη και την ευσέβεια. Τούτο συνέτεινε στην αύξηση της αφοσίωσης Της προς τον Σωτήρα Χριστό. Μελετούσε τον λόγο Του εκ του Ιερού Ευαγγελίου και κάθε συναναστροφή Της είχε αναφορά σε θέματα Πίστεως. Όταν εκοιμήθησαν οι γονείς της διεμοίρασε την πατρική Της περιουσία στους πτωχούς και ακολουθήσασα τον παρθενικό βίο έγινε Ιεραπόστολος.

Ανέπτυξε η Αγία μια αξιόλογο Χριστιανική προσπάθεια, κυρίως με γυναίκες και ιδιαίτερα με νέες, στις οποίες μεταλαμπάδευε την Χριστιανική Της πίστη και κατάρτιζε ομάδες γυναικών για το Χριστιανικό έργο, ώστε δι’ αυτού να διαδίδεται η Χριστιανική αλήθεια σε πλήθος ειδωλολατρών, που μεταποιούντο σε πιστούς Χριστιανούς.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δια της Αγίας Παρασκευής, καλούμεθα κι εμείς να γίνουμε «Ιεραπόστολοι» στον χώρο μας.

Ζούμε, συνέχισε ο Θεοφιλέστατος, σε μία εποχή πνευματικά άνυδρη και όπως ακριβώς το θέρος ξηραίνει τους αγρούς από την υπερβολική ζέστη έτσι και οι ψυχές των παιδιών μας ξηραίνονται, γιατί δεν δροσίζονται από τον λόγο του Θεού. Και τούτο γιατί, δυστυχώς, τα νέα παιδιά είναι ακατήχητα και άρα ευάλωτα. Επηρεάζονται από ό,τι ακούν και ό,τι βλέπουν, καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να τα κρίνουν κάτω από το φως του Ευαγγελίου.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι γονείς πλέον έπαψαν να κηρύττουν τον Χριστό στα παιδιά τους, δεν τα μεγαλώνουν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Η ευθύνη, βέβαια, βαραίνει και τους Ιεροκήρυκες, γιατί, ενώ έχουμε Κατηχητικά σχολεία, δεν είναι πλέον γεμάτα, όπως παλιά, από παιδιά, που προσέρχονται για να παρακολουθήσουν και να ακούσουν τον λόγο του Θεού.

Προέτρεψε δε τους πιστούς να έχουν σαν πρότυπο την Αγία Παρασκευή στον Ιεραποστολικό ζήλο και όλοι όσοι τους αξίωσε ο Θεός να είναι συνδημιουργοί Του, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», να τα στηρίζουν με πνευματικούς λόγους, να διδάσκουν τον Χριστό και το Ευαγγέλιο Του, ώστε η οικογένειά τους, η οικογένεια των παιδιών τους και ολόκληρη η Κοινωνία μας να προάγονται και να οδηγούνται από το φως του Χριστού!

Ως επίλογο μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου στους πανηγυριστές και προσκυνητές του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Βραχατίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων