24/07/2023 24/07/2023 Ο Επίσκοπος Κεγχρεών και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου κ. Αγάπιος με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Διονυσίου την Κυριακή, 23 Ιουλίου 2023, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Καθολικό του Ιερού Μετοχίου του Προφήτου Ηλιού Λουτρακίου με ευκαιρία την εορτή της Οσίας Πελαγίας της Τηνίας. Προς τιμή της Οσίας υπάρχει εκεί...
24 Ιουλίου, 2023 - 15:20
Τελευταία ενημέρωση: 24/07/2023 - 15:10

Η εορτή της Αγίας Πελαγίας της Τηνίας στον Προφήτη Ηλία στο Λουτράκι

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγίας Πελαγίας της Τηνίας στον Προφήτη Ηλία στο Λουτράκι

Ο Επίσκοπος Κεγχρεών και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου κ. Αγάπιος με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Διονυσίου την Κυριακή, 23 Ιουλίου 2023, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Καθολικό του Ιερού Μετοχίου του Προφήτου Ηλιού Λουτρακίου με ευκαιρία την εορτή της Οσίας Πελαγίας της Τηνίας.

Προς τιμή της Οσίας υπάρχει εκεί εγκαινιασμένο Παρεκκλήσιο, αλλά και τα ονομαστήρια της Ηγουμένης Πελαγίας Β’, καθότι η Ιερά Αδελφότης έλκει την πνευματική της καταγωγή εκ του Ι. Κελλίου της Οσίας Πελαγίας στο Μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων» Κεχροβουνίου Τήνου.

Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου Πανοσ. Αρχιμ. π. Αντίπας Νικηταράς, ο Πάτμιος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ελευθέριος Χρυσοχόος, Γραμματέας του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και ο Διάκονος π. Χρήστος Χίλιας, ενώ τα Ιεροψαλτικά αναλόγια διακόνησαν μετά ζήλου ο κ. Σωτήριος Κουτσούρης, δάσκαλος στα εκπαιδευτήρια «ΘΕΟΜΗΤΩΡ», συνοδευόμενος από χορωδούς.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του επέστησε την προσοχή του εκκλησιάσματος στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αγαθοεργούν οι Χριστιανοί αναφέρων τους Ευαγγελικούς λόγους: ὁρᾶτεμηδεὶς γινωσκέτω» (Ματθ. θ΄, 30). Εκείνος που δίδαξε τους ανθρώπους να πράττουν το καλό χωρίς σαλπίσματα και επιδείξεις παρουσίασε, στην Ευαγγελική περικοπή της συγκεκριμένης Κυριακής, ζωντανή την διδασκαλία Του με το άγιο παράδειγμά Του. Δεν θεράπευσε τους δύο τυφλούς καθ᾿οδόν αλλά στο σπίτι που εφιλοξενείτο για να μη κάνει επίδειξη της Παντοκρατορικής δυνάμεώς Του και της απείρου ευσπλαχνίας Του. Αναλόγως οφείλει να κινείται και κάθε Πιστός. Είναι ωραίο αλλά και επιβεβλημένο, ένεκα της εις Χριστόν πίστεώς μας, να κάνουμε το καλό.

Είναι όμως ωραιότερο αλλά και ασφαλέστερο για την πνευματική μας πορεία να κάνουμε αυτό κρυφά, χωρίς «διαφημίσεις» και επιδείξεις προς έπαινο εκ μέρους των ανθρώπων, γιατί η οποιαδήποτε καλοσύνη μας και γενικά η αγαθότητα μας πρέπει να γίνεται αφορμή για να δοξάζεται ο «Πατήρ ἡμῶν ὁ ἐντοῖςοὐρανοῖς», ο Οποίος είναι και ο χορηγός παντός αγαθού. Και όπως μετά από λίγο σε όλη την Καπερναούμ έγινε γνωστό το θαύμα, που επετέλεσε ο Χριστός στους δύο τυφλούς, έτσι και η οποιαδήποτε εκ μέρους μας ευεργεσία δεν πρόκειται να μείνει για πάντα άγνωστη, αφού η δόξα κυνηγά κατά πόδας εκείνους που την αποφεύγουν!

Αλλά και εάν εδώ δεν δοξασθεί κάποιος, που επιμελημένα κρύπτει την αρετή του και τα καλά που ενεργεί για τον φόβο της κενοδοξίας και από υπακοή στους λόγους του Κυρίου μας «ὁρᾶτεμηδεὶς γινωσκέτω», είναι βέβαιο ότι θα δοξασθεί στον ουρανό! Παράδειγμα προς επιβεβαίωση των ως άνω η ζωή της σήμερον εορταζομένης Οσίας Πελαγίας της εν Τήνω. Ενωρίς αφιέρωσε τον εαυτό της η Μοναχή Πελαγία Νεγρεπόντη στον Θεό, τον Οποίο αγάπησε «εξ απαλών ονύχων».

Ένεκα αυτής Της της αγάπης προς τον Θεό καλλιέργησε και την αγάπη προς τους ανθρώπους διακονούσα τις ανήμπορες και γηραλέες καλογραίες του Κεχροβουνίου Η ίδια να διακονεύει στα χωριά και το προϊόν της διακονιάς Της κρυφά να το εναποθέτει στα χέρια των αδελφών της Μονής. Κρυφά ν᾿ αδειάζει τα βοθρολύματα από τις αποχετεύσεις των κελλιών των άρρωστων αδελφών. Αλλά και κρυφίως να εργάζεται την προσευχή, που την έκανε αξία τρεις φορές, 9, 16, και 23 Ιουλίου του 1822, να οραματισθεί τη Θεοτόκο! Πιστή όμως στους λόγους του Κυρίου «…μηδεὶςγινωσκέτω»δεν κοινοποιεί τις Παναγιοφάνειες, που λαμβάνουν χώρα στο ταπεινό κελλίΤης, παρά μόνο όταν απειλήθηκε από την Κυρία των Αγγέλων «ότι θέλει κόψει την ζωή Της και θέλει σβήσει το όνομά Της από το βιβλίο της ζωής»! Κρυφά εργάσθηκε για την ψυχή Της, πλούσια δοξάσθηκε από τον Θεό όχι την ημέρα της κοιμήσεώς Της αλλά την ημέρα που για τρίτη συνεχόμενη φορά Της παρουσιάστηκε η Παναγία, τότε ορίσθηκε και τότε εορτάζεται υπό της Εκκλησίας η Μνήμη Της!

Ο άγιος Κεγχρεών αναφέρθηκε και στην μακαριστή Γερόντισσα Πελαγία Α’, η οποία έζησε επ᾿ αρκετό χρόνο στο κελλί της Οσίας στο Κεχροβούνι, μεταφέρων ευχές στην νυν Ηγουμένη Πελαγία Β’ και εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, όπως η Οσία την σκεπάζει, την πολυχρονίζει, της χαρίζει υγεία αμετάπτωτη, σύνεση και φρόνηση ώστε να ποιμαίνει την Ιερά Αδελφότητα και να κατευθύνει το επιτελούμενο, υπό της Ι. Μονής Εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο και στον χώρο των Σχολείων και του Οικοτροφείου προς δόξαν Θεού!
Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας προσεφέρθησαν «κεράσματα» στους Πιστούς, οι οποίοι ευχήθηκαν στην εορτάζουσαΓερόντισσα τα δέοντα.

    

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων