09/12/2022 09/12/2022 Την μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Παταπίου του θαυματουργού εόρτασε η πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι, όπου και φυλάσσεται το άφθαρτο Ιερό Λείψανό Του. Τον πανηγυρικό Εσπερινό, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από τους Σύγκελλο–Οικονόμο π. Πρόδρομο...
09 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:34
Τελευταία ενημέρωση: 09/12/2022 - 14:38

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι

Διαδώστε:
Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι

Την μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Παταπίου του θαυματουργού εόρτασε η πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι, όπου και φυλάσσεται το άφθαρτο Ιερό Λείψανό Του.

Τον πανηγυρικό Εσπερινό, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από τους Σύγκελλο–Οικονόμο π. Πρόδρομο Αντωνίου, αδελφό της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερους π. Πέτρο Καγιούλη και π. Ιωάννη Δρίτσα, Εφημερίους Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου, και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια, ενώ παρέστησαν σύσσωμη η Ιερά Αδελφότητα της Ι. Μονής, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γεώργιος Γκιώνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πετρίτσης, η Διοικητής του Α.Τ. Λουτρακίου κ. Μάρθα Μυστακίδου και πλήθος προσκυνητών.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών ομιλήσας επικαίρως αναφέρθηκε, με αφορμή τον εορταζόμενο Όσιο Πατάπιο, στους λόγους του Κυρίου «χάρητε εν εκείνη τη ημέρα και σκιρτήσατε˙ ιδού γαρ ο μισθός υμών πολύς εν τω ουρανώ» (Λουκ. στ’, 23), τονίζοντας ότι στην μισθαποδοσία αυτή οι χορείες των Αγίων της Εκκλησίας μας υπολογίζοντας εγκατέλιπον τα πάντα και ακολούθησαν τον Χριστό. Παράδειγμα ο Απ. Παύλος, ο οποίος βασιζόμενος στους ως άνω λόγους του Ιησού μετέβη από πόλη σε πόλη και από ήπειρο σε ήπειρο κηρύττων τον «άγνωστον Θεόν», ιδρύων τις κατά τόπους Εκκλησίες του Χριστού και γράφων, όντας δέσμιος στην φυλακή, προς τους υπ᾿ αυτού διδασκομένους «νυν χαίρω εν τοις παθήμασί μου» (Κολασ. α’, 24).

Στην μισθαποδοσία αυτή απέβλεψαν και «οι πολισταί» των ερήμων Όσιοι Πατέρες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο θεοφόρος πατήρ ημών Πατάπιος που εκλήθη υπό μόνης της φωνής του Ευαγγελίου και εγκατέλειψε τον κόσμο και τα του κόσμου τερπνά, πατρίδα, γονείς, φίλους, πλούτη, συγγενείς, αναπαύσεις, περιουσία, τιμές κ.τ.ό., προτιμώντας την στέρηση, την κακουχία, την πολυχρόνια άσκηση, την εκούσια θλίψη, τα καθ’ ημέρα δάκρυα για την Βασιλεία των Ουρανών.

Στην έρημο, όπου επέλεξε να ασκηθεί ο Όσιος, απήλαυσε το θείο και ουράνιο φως και κατέστη ο ίδιος φως και γι’ αυτό δεν έμεινε αθέατος αλλά από τον Ίδιον τον Θεό τοποθετείται σε τόπο περίοπτο για να φωτίζει τους ανθρώπους επιβεβαιώνοντας τους λόγους του Θείου Παύλου˙ «Ο Θεός ‘’έλαμψεν εν ταις καρδίαις ημών’’» και τις εφώτισε όχι μόνο για να γνωρίσουμε εμείς, αλλά και να μεταδώσουμε και στους άλλους φωτεινή και καθαρή την γνώση της δόξας του Θεού, η οποία δόξα φανερώθηκε δια του Ιησού Χριστού» (πρβλ. Β’ Κορ. δ’, 6).

Η θαυματουργική χάρη πλούσια στολίζει τον Όσιο με ιάσεις τυφλών, υδρωπικών, καρκινοπαθών, ατέκνων γυναικών αλλά και δαιμονόντων. Χαρίζεται δε σ᾿ Αυτόν, μετά θάνατον, και η χάρη της αφθαρσίας του αγίου του Λειψάνου!

Των ως άνω αγαθών αξιώθηκε ο Όσιος Πατάπιος γιατί δεν έλαβε υπ᾿ όψη του τα επίγεια και φθειρόμενα αλλά υπολόγισε μόνο στην εν ουρανοίς μισθαποδοσία, ώστε να μας παραδίδεται ως παράδειγμα προς μίμηση και να μη προτιμάμε εμείς τα πρόσκαιρα αγαθά της παρούσας ζωής αντί της αιώνιας χαράς και μακαριότητας, αφού κατά τον Απόστολό μας «ουκ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν » (Εβρ. ιγ’, 14). Το ίδιο μας προτρέπουν και οι Μοναχές της Ιεράς Μονής του Οσίου Παταπίου, που επέλεξαν αντί των φθαρτών τα άφθαρτα, αντί των προσκαίρων τα αιώνια, αντί των επιγείων τα επουράνια.

Και επειδή οι πολλοί αγνοούν το έργο της Μοναχικής ησυχίας και σκανδαλίζονται από την ζωή της ασκήσεως και της προσευχής οι αδελφές του Ιερού αυτού Κοινοβίου μας προτρέπουν στην εξάσκηση της αρετής της ελεημοσύνης, εξόχως επιβεβλημένης στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, με την απόφασή τους να συστήσουν και να λειτουργήσουν οι ίδιες Γηροκομείο γυναικών, λαμβάνοντας σοβαρά υπ᾿ όψη τους τους λόγους του Παροιμιαστού˙ «η δε προσευχή άνευ ελεημοσύνης άκαρπός εστι». Τότε δε θα φανούμε οι προσκυνητές της Ι. Μονής του Οσίου Παταπίου ωφελημένοι όταν δεν λησμονούμε το Κυριακό λόγιο˙ «ιδού γαρ ο μισθός υμών πολύς εν τω ουρανώ» (Λουκ. στ’, 23), ως και τους λόγους του Αγ. Ιακώβου του Αδελφοθέου˙ «εάν ένας αδελφός… δεν έχει τα απαραίτητα ενδύματα, για να προφυλαχθεί από το ψύχος του χειμώνα, και επί πλέον πεινά, του πει δε κάποιος˙ ‘’πήγαινε στο καλό’’, δεν του δώσει όμως αυτά που χρειάζονται για την συντήρηση του σώματος, τι το όφελος;» (Πρβλ. Ιακ. Β’, 15-16).

Έκλεισε δε την ομιλία του με την ευχή ν’ αποδώσει, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, καρπούς το προσκύνημά μας στην Μονή του Οσίου Παταπίου, οι οποίοι θα βοηθήσουν να έχουμε «τον μισθόν ημών πολύν εν τω ουρανώ».

Στην συνέχεια, κατά την τάξη της Ιεράς Μονής, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία στο Καθολικό της Ι. Μονής, με την παρουσία πολλών ευλαβών Προσκυνητών, που καθ’ όλη την διάρκεια της νύκτας προσέρχονταν να ασπαστούν και να προσφέρουν την ευχαριστία τους στον θαυματουργό Άγιο.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Την Κυριώνυμο ημέρα, 8ην Δεκεμβρίου το πρωί, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Όρθρος και στην συνέχεια Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος με την συμμετοχή των Πανοσ. Αρχιμανδρίτη, π. Ανθίμου Παπαλεξοπούλου, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Αρκαδίου Ραζνύ και των Διακόνων π. Δαμασκηνού Γεννηματά, π. Χρήστου Χίλια και π. Γεωργίου Σαλάτα.

Ο Σεβασμιώτατος εκκίνησε τον λόγο του εκφράζοντας την χαρά του, που για μία ακόμη φορά αξιώθηκε να τελέσει την Θεία Λειτουργία και να προσευχηθεί ενώπιον του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Παταπίου υπέρ όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών, υπέρ του κόσμου σύμπαντος, υπέρ των φίλων ακόμα και των εχθρών, όπως ακριβώς μας δίδαξε ο Κύριος: «καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν».

Εν συνεχεία, αναφερόμενος στον Όσιο Πατάπιο, εξήρε τον ασκητικό τρόπο ζωής Του και εγκωμίασε τα χαρίσματα, που έλαβε από τον Θεό, της αφθαρσίας και να επιτελεί θαύματα. Ο Όσιος έχοντας εγκολπωθεί το Ι. Ευαγγέλιο και όντας γόνος επιφανούς και πλούσιας οικογενείας, τήρησε τον λόγο του Χριστού «πάντα ὅσα ἔχεις πώλησον καὶ διάδος πτωχοῖς, καὶ ἕξεις θησαυρὸν ἐν οὐρανῷ, καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι» (Λουκ. ιη΄, 22), πούλησε τα υπάρχοντά του, έφυγε στην έρημο και «σταύρωσε» τον εαυτό του, συν ταις πράξεσι και ταις επιθυμίαις. Όταν οι σύγχρονοι του αντελήφθησαν το χάρισμα του να θαυματουργεί κατέκλυσαν την έρημο για να τον συναντήσουν με αποτέλεσμα εκείνος να φύγει για την Κωνσταντινούπολη και την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, του πρώτου ασκητού, προκειμένου να βιώσει μέσα στον κόσμο την ερημία, κρυπτόμενος και όχι αναδεικνυόμενος.

Στις μέρες μας, που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, αρέσκονται κάποιοι να προβάλλουν ως Παράδεισο την απόλαυση υλικών αγαθών και την περιστασιακή ευζωία. Η στέρηση της ενέργειας, των ανέσεων, της πολυτέλειας μεταφράζεται ως στέρηση των πάντων. Η κατευθυνόμενη διάθεση να τ’ αποκτήσουμε όλα αυτά μας οδηγεί σε μια ατέρμονη προσπάθεια να καταστούμε τάχα υπεράνθρωποι σκοτώνοντας, κλέβοντας, μισώντας τον συνάνθρωπό μας.

Και τότε φτάνουμε στα όρια! Ποιος είναι ο παράδεισος και ποια η κόλαση εν προκειμένω; Και έρχεται ο Άγιος, που έζησε με παξιμάδι και νερό, προσευχόμενος νύκτα και ημέρα για τους αναγκεμένους και ασθενείς συνανθρώπους του, ταπεινός και ολιγαρκής να μεταβάλλεται σε θαυματουργό που πρεσβεύει για όλους στον Κύριο μας. Να λοιπόν ο Παράδεισος, η Εκκλησία μας που, παρά τα όσα ακούγονται ή στοχευόμενα διοχετεύονται, παραμένει η μόνη ασφαλής λύση για τον άνθρωπο, η μόνη σίγουρη οδός προς την βασιλεία των Ουρανών, η μόνη απάντηση, που μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει άνθρωπος του Θεού και πιστός θεράπων των αναγκών του συνανθρώπου.

Ας προσευχηθούμε στον Όσιο που έχει παρρησία στον Θεό για όλους εμάς τους κατακρίτους και αμαρτωλούς και να ψάλουμε «δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα».

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο β’ και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, για την ραδιοφωνική κάλυψη της Πανηγύρεως από τον Σταθμό της Εκκλησίας και από τον Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας, καθώς μέσω των ερτζιανών κυμάτων οι πιστοί απ’ όλον τον κόσμο και από την Πατρίδα μας, έστω και νοερά, δεν στερήθηκαν την ευλογία και την χάρη του Οσίου.

Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά, τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών, του Στρατού και της Αστυνομίας, τους Ιεροψάλτες, την αγία Καθηγουμένη και την περί αυτήν Ιερά Αδελφότητα, τις διακονήσασες, ως και πάντας τους πολυπληθείς ευλαβείς Προσκυνητές, που προσήλθαν να αποδώσουν τιμή και να εναποθέσουν τις προσευχές τους στο άφθαρτο Ι. Λείψανο του εορτάζοντος Οσίου Παταπίου για ν’ αποκομίσουν τον αγιασμό και την ευλογία Του.

Ακολούθησε Ιερά Λιτανεία στην οποία συμμετείχαν πλήθος ευσεβών Χριστιανών Αξιωματούχων και άλλων Τοπικών Αρχών.

                 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων