20/02/2023 20/02/2023 Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέστηκε την Κυριακή της Απόκρεω, 19 Φεβρουαρίου 2023, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, χοροστατούντος στην Ι. Ακολουθία του Όρθρου και προεξάρχοντος στην Θ. Λειτουργία του προσκεκλημένου  Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, συλλειτουργούντων του σεπτού Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου και του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου Επισκόπου Κεγχρεών κ....
20 Φεβρουαρίου, 2023 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2023 - 16:26

Η Κυριακή της Απόκρεω στην Μητρόπολη Κορίνθου

Διαδώστε:
Η Κυριακή της Απόκρεω στην Μητρόπολη Κορίνθου

Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέστηκε την Κυριακή της Απόκρεω, 19 Φεβρουαρίου 2023, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, χοροστατούντος στην Ι. Ακολουθία του Όρθρου και προεξάρχοντος στην Θ. Λειτουργία του προσκεκλημένου  Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, συλλειτουργούντων του σεπτού Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου και του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Στην Θ. Λειτουργία συμμετείχαν οι συνοδοί του αγίου Γόρτυνος Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Πανοσ. Αρχιμ. π. Αυγουστίνος Καραμπάς, Ιεροκήρυξ, οι Ιερείς του Ι. Ναού και οι Διάκονοι π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και π. Χρήστος Χίλιας.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δύο προηγούμενες Κυριακές του Τριωδίου τονίζοντας ότι ο εγωκεντρισμός και η απομάκρυνση από την πατρική αγάπη και στέγη οδηγεί τον άνθρωπο στην αποξένωση απ’ την μόνη πηγή της ζωής, τον Θεό. Ο φαρισαϊκός εγωκεντρισμός και οι δραστηριότητες που περιορίζονται στα όρια των βιολογικών αναγκών είναι οι κύριες αιτίες της υλιστικής αντίληψης της ζωής και της θεώρησης των πάντων με κέντρο τον εαυτό μας.

Η έλλειψη επικοινωνίας, διαπροσωπικών σχέσεων και η απουσία αγάπης οδηγούν σε μια ζωή χωρίς μετάνοια καταδικασμένη στην εξορία και την απομάκρυνση από την Πατρική εστία. Μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Τεσσαρακοστή καλούμαστε να επανεξετάσουμε τον εαυτό μας, τις πράξεις μας και την ζωή μας ολόκληρη με γνώμονα την σωτηρία. Καλούμαστε να αποτινάξουμε τον ζυγό της ραθυμίας και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας προς την ατελεύτητη μακαριότητα στην Πατρική αγκαλιά, απλώνοντας το χέρι μας και ανοίγοντας την καρδιά μας στον συνάνθρωπο. Κριτήριο της Μέλλουσας Κρίσης είναι η άσκηση της αγάπης και η στάση του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο. Σε καιρούς δύσκολους, απόγνωσης, αμφισβήτησης των πάντων και γενικής αλλοτρίωσης το μήνυμα του Ευαγγελικού αναγνώσματος της Κυριακής των Απόκρεω είναι ότι την ζωή μας την κερδίζουμε, όταν «χαμηλώνουμε» το ανάστημά μας, όταν τα μάτια μας χύνουν δάκρυα αγάπης και μετάνοιας, όταν βγαίνουμε από το «καβούκι» μας και την εγωπάθεια μας και πλησιάζουμε τον συνάνθρωπο μας. Έτσι μπορούμε να κερδίσουμε τον Παράδεισο δίνοντας αγάπη στον διπλανό μας και σε όποιον έχει ανάγκη.

Πριν την απόλυση ο σεπτός Ποιμενάρχης μας εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο για την ευλογητή παρουσία του στην Ι. Μητρόπολή καθώς τους συνδέουν πολύ ισχυροί πνευματικοί δεσμοί από τους χρόνους που ο Ποιμενάρχης  υπηρετούσε στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος. Ως ανάμνηση του δώρισε ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο και ένα Αρχιερατικό μπαστούνι, ενώ του επεφύλαξε την χαρά να τελέσει την εις Αναγνώστη Χειροθεσία του μαθητή της Β’ Τάξης Λυκείου Παναγιώτη Μαρινόπουλου, κατοίκου Κορίνθου, ο οποίος από μικρό παιδί διακονεί στο Ιερό Βήμα της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Συνοικισμού Κορίνθου.

Στην Θ. Λειτουργία παρέστησαν ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Οφφικιάλος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και παρασημοφορηθείς με τον Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος μετά της εριτίμου συζύγου του Ελένης και πλήθος πιστών.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκαν τα τεσσαρακονθήμερα Ι. Μνημόσυνα των μακαριστών συμπολιτών μας Χρήστου και Ανδρέα Αράπογλου, Χριστίνας Γκιώνη και Κωνσταντίνου Μαυραγάνη.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων