30/10/2023 30/10/2023 Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τον σεβασμό που αρμόζει στους Ήρωες του Έπους του 40’, εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 και η εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου το Σάββατο, 28η Οκτωβρίου 2023, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου. Τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, πλαισιουμένου...
30 Οκτωβρίου, 2023 - 15:27
Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2023 - 15:09

Ι.Μ. Κορίνθου: Ο εορτασμός της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου και της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ»

Διαδώστε:
Ι.Μ. Κορίνθου: Ο εορτασμός της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου και της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ»

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τον σεβασμό που αρμόζει στους Ήρωες του Έπους του 40’, εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 και η εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου το Σάββατο, 28η Οκτωβρίου 2023, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου. Τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, πλαισιουμένου από τους Ιερείς του Ιερού Ναού.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης κατέδειξε την αναγκαιότητα, σε ήμερες συμβολικές για το Έθνος και την Εκκλησία, οι Εκκλησίες να είναι γεμάτες γιατί με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε στον Θεό και στους ανθρώπους ότι είμαστε συνεπείς στην Πίστη, την Πατρίδα και τις παραδόσεις μας.

Στα ερωτήματα: «Τέτοιες ημέρες τι κάνει η Εκκλησία; Γιατί δεν φωνάζουν οι Δεσποτάδες;» η απάντηση είναι ότι δεν χρειάζεται να φωνάζουμε, χτυπάμε τις καμπάνες, σήμερα που γιορτάζει η Παναγία μας, η Ελευθερώτρια, η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Παναγία μας που της οφείλουμε την ελευθερία μας και όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να προσέλθουμε και να Της αποδώσουμε την τιμή, την αγάπη και τον σεβασμό που Της αρμόζει. Οφείλουμε να Της αποδώσουμε τα νικητήρια. Αντί λοιπόν μεμψιμοιριών και μεθοδευμένων ερωτήσεων μπορούμε να είμαστε παρόντες στις Εκκλησίες μας, να διατρανώνουμε την Πίστη μας και ενωμένοι να αντιμετωπίζουμε τις όποιες δυσκολίες, ώστε να μας υπολογίζουν εχθροί και φίλοι και να σκέφτονται: «Πως θα τα βάλουμε με αυτούς; Αυτοί δεν αστειεύονται με την Πίστη τους, την Εκκλησία τους, το Έθνος και την Πατρίδα τους. Δεν «παίζουν» με τα ιδανικά τους»!

Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε να βρισκόμαστε όλοι υπό την φωτεινή προστασία της Παναγίας Μητέρας, που απλώνει το μαφόριο Της και μας σκεπάζει από πάσης των εχθρών (νοερών, ορατών και αοράτων) επιβουλής. Χρόνια πολλά και ευλογημένα με την Πατρίδα και την Ορθοδοξία συνοδοιπόρους στις αρχές και τα ιδανικά μας.

Δοξολογία παρουσία όλων των κληρικών της Κορίνθου

Ακολούθως, μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την επίσημη Δοξολογία, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Κληρικοί της πόλεως Κορίνθου και παρέστησαν, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Χρίστος Δήμας, ως Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς, η Βουλευτής κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Χαρίλαος Βυτινιώτης, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κορινθίων κ. Νικόλαος Σταυρέλης, ο Αρχηγός Φρουράς Κορίνθου και Διοικητής της Σχολής Μηχανικού, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας κ. Χαράλαμπος Τετράδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορινθίας, Αντιπύραρχος κ. Αλέξανδρος Μαυραγάνης, ο Λιμενάρχης Κορίνθου Υποπλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Λιώσης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών του Τόπου, καθώς και πλήθος πιστών.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε θαυμάσια ο Διευθυντής του 4ου Γενικού Λυκείου κ. Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος.

Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώον

Στην συνέχεια και μετά την επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώον, στον περίβολο του Καθεδρικού Ι. Ναού του Απ. Παύλου, και τις καταθέσεις Στεφάνων, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης και οι Ιερείς της Κορίνθου μαζί με τις Αρχές του Τόπου παρακολούθησαν την Μαθητική και Στρατιωτική Παρέλαση στα «Περιβολάκια» καμαρώνοντας τους μαθητές, τους Εκπροσώπους των Συλλόγων και των Σωματείων και κυρίως τον Στρατό μας για το γενναίο φρόνημα και τους άριστους σχηματισμούς.

Ο Επίσκοπος Κεγχρεών στο Λουτράκι και στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Τιμίου Προδρόμου

Στο Λουτράκι και στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, της Θ. Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια. Κατά την διάρκεια του κοινωνικού ο άγιος Κεγχρεών ομίλησε στους πιστούς επισημαίνοντας ότι σήμερα εορτάζουμε την ομοψυχία και την ενότητα των Ελλήνων αλλά και την Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο Θεοφιλέστατος επεξήγησε ότι η εορτή μεταφέρθηκε το 1952 από την Εκκλησία της Ελλάδος, να εορτάζεται από 1η Οκτωβρίου την 28η Οκτωβρίου προκειμένου να συνδεθεί με τους αγώνες των προγόνων μας αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι πλείστοι όσοι Έλληνες και Ιταλοί είδαν την Παναγία μας να προστατεύει τον Ελληνικό στρατό που πολεμούσε «υπέρ βωμών και εστιών».

Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε να διατηρήσουμε τις μνήμες αυτές που έχουν σχέση με το Έθνος μας, κυρίως όμως, να διατηρήσουμε στις καρδιές μας το πόθο και την αγάπη για το Θεομητορικό της Πρόσωπο που για τον κάθε έναν από εμάς είναι Σκέπη, Μητέρα, Προστάτης, Γιάτρισσα … Ας απευθύνουμε σε Αυτήν τις προσευχές μας, ώστε να σκεπάζει ολόκληρο τον κόσμο, να ειρηνεύει τα Έθνη, να σκεπάζει το Έθνος μας και τις οικογένειές μας.

Δοξολογία και Επιμνημόσυνο Τρισάγιο

Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία όπου και εκεί παρέστησαν ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας κ. Γεώργιος Γκιώνης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλου και εκπρόσωποι Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών. Το Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής του Γυμνασίου Λουτρακίου, Θεολόγος κ. Δημήτριος Παπανικολάου.

Στην συνέχεια Κλήρος και Λαός, υπό τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τέλεσαν στο παραλιακό πάρκο της πόλεως επιμνημόσυνο Τρισάγιο στο Ηρώον και ακολούθως παρακολούθησαν την Μαθητική Παρέλαση.

      

 

                 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων