02/07/2021 02/07/2021 Πραγματοποιήθηκε και φέτος η πανήγυρις της μνήμης των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, των καταγόμενων από την Ρώμη, στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τετάρτης, 30 Ιουνίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων και στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα, στον περίβολο του...
02 Ιουλίου, 2021 - 16:45
Τελευταία ενημέρωση: 02/07/2021 - 16:32

Η μνήμη των Αγίων Αναργύρων στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Διαδώστε:
Η μνήμη των Αγίων Αναργύρων στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η πανήγυρις της μνήμης των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, των καταγόμενων από την Ρώμη, στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τετάρτης, 30 Ιουνίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων και στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα, στον περίβολο του Ι. Ναού, στην Αρχαία Κόρινθο, παρουσία ευσεβών Χριστιανών και του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου.

Τον θείο λόγο κήρυξε, κατ’ εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου , ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στους εορτάζοντας Αγίους Αναργύρους, οι οποίοι κατείχαν το χάρισμα της ιάσεως,με το οποίο θεράπευαν τους ανθρώπους χωρίς να εισπράττουν κάποια αμοιβή. Μπορεί η ιατρική επιστήμη πάντοτε να προοδεύει, αλλά καθώς παλεύει με τον θάνατο, τελικά χρειάζεται η συνεργασία με την Πίστη για πέρα από την λογική αποτελέσματα. Δεν είναι δυνατόν εν ονόματι της Πίστεως να αρνούμαστε την επιστήμη, ούτε και εν ονόματι της επιστήμης να αρνούμαστε την Πίστη.

Ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα και όπως οι Άγιοι Ανάργυροι θεράπευαν και την ψυχή και το σώμα των αρρώστων, έτσι και σήμερα, που ο τρόπος ζωής μας είναι γεμάτος άγχος, εγωκεντρικό ευδαιμονισμό και άκρατο καταναλωτισμό, έχουμε ανάγκη από την ίαση της ψυχής,ως καρπού της μετανοίας.Εάν το επιτύχουμε αυτό και ταυτόχρονα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, σίγουρα θα οδηγηθούμε στην ίαση.

Προς αυτή την κατεύθυνση προέτρεψε τους παριστάμενους Πιστούς αρχικά να παρακαλέσουν τους Αγίους Αναργύρους να μας χαρίσουν την ίαση των ψυχών και των σωμάτων μας και ακολούθωςνα ψάλλουν το Απολυτίκιο των Αγίων.

Λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασσμιώτατος ευχήθηκε, η Χάρις των Αγίων Αναργύρων, πού είναι η Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, να είναι ατελεύτητη, να μας προστατεύει, να μας ευλογεί, να μας αγιάζει, να μας χαρίζει υγεία και πάντα τα προς Σωτηρία αιτήματα!

Το ίδιο απόγευμα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίουστον Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων, στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου. Στο κήρυγμα του ο άγιος Κεγχρεών, τόνισε ότι οι Άγιοι Ανάργυροι:

1) συνεδίασαν άριστα την Πίστη στον Αληθινό Θεό με την ιατρική επιστήμη και ο συνδιασμός αυτός με την ένθεη ζωή τους τουςαξίωσαν να θαυματουργούν ζώντες.

2) Ηπροσφορά των ιατρικών υπηρεσιών γινόταν «αναργύρως» με κίνητρο την αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο.

3) Στηριζόμενοι στους λόγους του Ιησού «ἴδεὑγιὴςγέγονας· μηκέτιἁμάρτανε, ἵναμὴχεῖρόνσοί τι γένηται» (Ιω. ε΄. 14-15), θεωρούσαν ότι κάποιες από τις ασθένειες των ανθρώπων προέρχονται από τις αμαρτίες των, γι᾿ αυτό ενδιαφέρονταν και για την ψυχική θεραπεία των συνανθρώπων τους.

Η «ιατρική της προσωπικότητος» ήταν ο στόχος τους και γι᾿αυτό μαζί με την σωματική υγεία, που χάριζαν στους πάσχοντες, κήρυτταν τον Χριστό σ᾿αυτούς προς μεταστροφή των από την ειδωλολατρία στην αληθινή Πίστη. Αναφέρθηκε επίσης στην «μεταμόσχευση» του Διακόνου Ιουστίνου με το «μαύρο» πόδι από τους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό και τόνισε ότι, εμείς οι Χριστιανοί χαιρόμαστε για την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης.

Κάθε θεραπεία και μάλιστα δύσκολης αρρώστιας, κάθε σταμάτημα σωματικού πόνου μας γεμίζει χαρά. Αλλά γνωρίζουμε πως αυτό δεν είναι το παν, αφού και ο γιος της χήρας της Ναΐν, και η κόρη του Ιαείρου και ο τετραήμερος Λάζαρος ανεστήθησαν, αλλά και πάλι απέθαναν. Οι Χριστιανοί περιμένουμε την κοινή ανάσταση κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας και την σωματική αποκατάστασή στην ακεραιότητά μας, ώστε και το «μαύρο» πόδι, που φυτεύθηκε από τους Αγίους Αναργύρους ν᾿αποκατασταθεί στο σώμα του νεκρού νέγρου, που το προσέφερε, με αποτέλεσμα «όσοι σεσωσμένοι»να χαίρονται ψυχοσωματικά στην μετοχή τους στην δόξα του Θεού!

Ολοκληρώνοντας και αφού μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου προέτρεψε τους Πιστούς, όταν διέρχονται έμπροσθεν του Νοσοκομειακού Ι. Ναού των Αγίων Αναργύρων να κάνουν τρεις φορές τον σταυρό τους, μία φορά για τους Αγίους, μία φορά για τους νοσηλευομένους, όπως έλεγε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, και μια φορά, λόγω της δυσκολίας της πανδημίας, για τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και τους εργαζομένους στα Νοσοκομεία!

Την επομένη το πρωί της Πέμπτης, 1 Ιουλίου 2021, ήμερα μνήμης των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Διονύσιος τέλεσε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στο Ι. Προσκύνημα των Αγίων Αναργύρων της Αρχαίας Κορίνθου πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς και τους Εφημερίους της κωμοπόλεως.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι οι εορταστικές Εκδηλώσεις των «ΙΕ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2021» δεν ολοκληρώνονται με την Σύναξη των Αγίων Αποστόλων, αλλά με την εορτή της Μνήμης των Αγίων Αναργύρων. Αυτή η τρόπον τινά «παράταση» δεν δίδεται εξ αιτίας της παραμονής του Αγίου Αποστόλου Παύλου εδώ στην Αρχαία Κόρινθο, όπου βρίσκεται και το Ι. Προσκύνημα των Αγίων Αναργύρων, ούτε για τις δύο προς Κορινθίους Επιστολές Του, αλλά ούτε και για να κρατήσουμε την μνήμη Του ζωντανή.

Δίδεταιμε αφορμή την μνήμη των Αγίων Αναργύρων,κατά την οποία αναγιγνώσκεται στην Εκκλησία ένα απόσπασμα από την Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή και μάλιστα το σημαντικότερο, καθώς μέσα σε αυτό λέει «ὙμεῖςδέἐστεσῶμαΧριστοῦκαὶ μέλη ἐκ μέρους.» (Α΄, Κορ. ιβ΄,27), δηλαδή κάθε άνθρωπος που πιστεύει και βαπτίζεται στο όνομα της Αγίας Τριάδος μετατρέπει το σώμα του σε Ναό του Αγίου Πνεύματος και γίνεται μέλος του Σώματος του Χριστού και όπως, πολύ ωραία και θεολογικά,μας δίδαξε ο άγιος Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ως εκπρόσωπος της Ι. Συνόδου, την παραμονή και ανήμερα της μνήμης του Αγ. Αποστόλου Παύλου, ότι οι Χριστιανοί, που δεν είμαστε λίγοι, αποτελούμε το Σώμα του Χριστού και είμαστε μέλη από τα μέλη του Σώματός Του.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας την Αποστολική Περικοπή επεσήμανε ότι ο Χριστός με την Σταύρωσή του έδειξε έμπρακτα την αγάπη Του προς το ανθρώπινο γένος και ότι χωρίς αυτή την αγάπη δεν μπορεί να σταθεί τίποτα στον κόσμο.

Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη του ανθρώπου, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιβάλλεται οι Χριστιανοί να ξεχωρίζουν δια της αγάπης, από την αγάπη και για την αγάπη. Ο Χριστός είπε: «ἐντούτῳγνώσονται πάντες ὅτιἐμοὶμαθηταίἐστε, ἐὰνἀγάπηνἔχητεἐνἀλλήλοις.» (Ιω, ιγ΄, 35) και ο Απόστολός μας προσέθεσε ότι «ἡ ἀγάπηοὐδέποτεἐκπίπτει» (Α΄Κορ, ιγ΄,8), η αγάπη δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί, καθώς ο Θεός είναι αγάπη και «ό μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ό Θεός εν αύτώ» (Α’ Ίωάν. δ’ 16).

Επομένως, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, συνδυάζουμε την εορτή του Αποστόλου μας Αγίου Παύλου με αυτή των Αγίων Αναργύρων, γιατί, εμφορούμενοι οι Άγιοι από την αγάπη του Χριστού, αγαπούν και φροντίζουν τους ανθρώπουςκαι ενισχυόμενοι από τον Θεό ιατρεύουν τα πάθη της ψυχής και του σώματος. Τέλος, ευχήθηκε οι εορτές των Αγίων να μην είναι μόνο προς διασκέδαση και πανηγύρια, αλλάκυρίως προς διδαχή και μίμηση του τρόπου της ζωής Τους!

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων