26/07/2023 27/07/2023 Την Κοίμηση της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης πανηγύρισε χθες, 25 Ιουλίου 2023, ο επ᾿ ονόματί Της τιμώμενος Ιερός Ενοριακός Ναός στην πόλη της Κορίνθου. Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκαδίου Ραζνύ, επακολούθησε μικρά Λιτανεία και Ιερά Αγρυπνία, ενώ παρέστησαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς, η Βουλευτής...
26 Ιουλίου, 2023 - 20:08
Τελευταία ενημέρωση: 27/07/2023 - 2:11

Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Αγίας Άννης στην Κόρινθο

Διαδώστε:
Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Αγίας Άννης στην Κόρινθο

Την Κοίμηση της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης πανηγύρισε χθες, 25 Ιουλίου 2023, ο επ᾿ ονόματί Της τιμώμενος Ιερός Ενοριακός Ναός στην πόλη της Κορίνθου.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκαδίου Ραζνύ, επακολούθησε μικρά Λιτανεία και Ιερά Αγρυπνία, ενώ παρέστησαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς, η Βουλευτής κ. Μαρία – Ελένη Σούκουλη, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Τιμολέων Πιέτρης και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αθηνά Κόρκα.

Το πρωΐ της εορτής τελέσθηκε Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, συνιερουργούντων των Εφημερίων του Ιερού Ενοριακού Ναού π. Θεοδώρου Κεραμίδα και π. Αναστασίου Ριζόγιαννη ως και των Διακόνων π. Δαμασκηνού Γεννηματά και π. Χρήστου Χίλια

Ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου Επίσκοπος Κεγχρεών εκήρυξε τον θείο λόγο λαβών αφορμή εκ του Αποστολικού αναγνώσματος της ημέρας και ιδιαιτέρως εκ της φράσεως του Απ. Παύλου· «ὁ δὲ ἐκ τῆς ἐλευθέρας (γεγέννηται) διὰ τῆς ἐπαγγελίας» (Γαλ. δ’, 23). Ομίλησε για τα περιστατικά της λύσεως της στειρώσεως και μάλιστα «παρ᾿ ελπίδα», ένεκα και της μεγάλης ηλικίας των γυναικών, που αναφέρονται στην Αγία Γραφή, διευκρινιζόντας ότι όλα τα περιστατικά λύσεως ατεκνίας είχαν ως αποτέλεσμα την απόκτηση αρρένων τέκνων, μόνο το «αγιόλεκτον ζεύγος» Ιωακείμ και Άννα απόκτησαν κατόπιν συνεχών προσευχών θήλυ τέκνο και αξιώθηκε η «σώφρων» Άννα να γίνει μητέρα της Μητρός του Κυρίου μας! Όλα όμως τα τέκνα, τα οποία απεκτήθησαν με θαυμαστή επέμβαση του Αγίου Θεού ήσαν τέκνα «της επαγγελίας», δηλαδή, εχαρίσθησαν στους γονείς τους δια της θαυμαστής και εκτάκτου ευλογίας του Θεού!

Τέκνο της επαγγελίας όμως είναι και κάθε άνθρωπος, ο οποίος, ενώ κατά την Ευαγγελιστή Ιωάννη εγενήθη «ἐκ θελήματος σαρκός και ἐκ θελήματος ἀνδρός» (α’, 13), εν τούτοις αποδεχόμενος  τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα και Λυτρωτή, αναγεννώμενος δια του Αγίου Βαπτίσματος, καθίσταται «τέκνο επαγγελίας», απολαμβάνει το χάρισμα της υιοθεσίας κατά τους λόγους του ως άνω Ευαγγελιστού· «ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν (τόν Ιησούν Χριστόν), ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι» (α’, 12), επιβεβαιώνοντας και τα λόγια του Ιησού περί της μετ᾿ Αυτού πνευματικής συγγενείας· «μήτηρ μου καὶ ἀδελφοί μου οὗτοί εἰσιν οἱ τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ ἀκούοντες καὶ ποιοῦντες αὐτόν» (Λουκ. η’, 21).

Συμβαίνει όμως και μετά την εν Χριστώ αναγέννησή μας να αμαρτάνουμε και κάθε είδους αμαρτία έχει ως κόστος την απομάκρυνσή μας από τον Θεό. Προς θεραπεία και αποκατάσταση του χωρισμού μας από τον Θεό μας εδόθη η χάρις της μετανοίας δια του Ι. Μυστηρίου της Εξομολογήσεως, όπου ο μετανοών αμαρτωλός φέρει τις αστοχίες (αμαρτίες) του στον χώρο της Εκκλησίας δια της εξαγορεύσεως στον Πνευματικό. Ο άνθρωπος ο οποίος μετανοεί πλήρως για τα σφάλματά του επιτυγχάνει ριζική και τέλεια απαλλαγή από την αμαρτία και τούτο οφείλεται στην ανακαινιστική δύναμη και ενέργεια της χάριτος του Θεού, καθίσταται δηλαδή «καινή κτίσις» (Β’ Κορ. ε΄17), όπως ο Δαυίδ παρακαλεί τον Θεόν μετά την διπλή πτώση Του· «καρδίαν καθαρὰν κτίσον ἐν ἐμοί, ὁ Θεός,» (Ψαλμ. ν’, 12). Δημιουργεί, τρόπον τινά, διά της μετανοίας ο Θεός νέο άνθρωπο, όχι πλέον αμαρτωλό, αλλά άγιο! Έτσι κάθε μετανοών καθίσταται τέκνο «επαγγελίας» και της χάριτος του Θεού.

Το ερώτημα που τίθεται εξ αφορμής της εορτής της Κοιμήσεως της Αγία Άννης, η οποία εγέννησε εξ επαγγελίας την Θεοτόκο και Μητέρα του Κυρίου μας είναι κατά πόσο εμείς αποδεχόμεθα τον Ιησούν Χριστόν ως Σωτήρα και Λυτρωτή μας, διότι ως Ευεργέτη μας ευκόλως Τον αποδεχόμεθα προκειμένου να έχουμε καλή υγεία, επιτυχίες στις προσωπικές μας επιδιώξεις, μακροημέρευση κ.τ.ο., συνδεόμεθα μαζί Του δια της πίστεως, διά των Ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας μας και κυρίως δια της αποδοχής και προσπαθείας τηρήσεως των Ευαγγελικών προσταγμάτων Του, ώστε να γίνουμε «μήτηρ καὶ ἀδελφοί» Του; Αληθώς, η μετάνοιά μας είναι πλήρης και οριστική, ώστε να ζούμε την νέα ζωή που μας χάρισε με την ένσαρκο οικονομία Του, στην οποία με τον τρόπο Της υπούργησε και η Θεοπρομήτωρ Άννα; Η οποιαδήποτε αυτοκριτική μας, χωρίς δικαιολογίες, θα είναι άκρως εποικοδομητική, ώστε να πληθύνωνται τα «τέκνα της επαγγελίας» και να πολυπλασιάζεται η Βασιλεία του Θεού.

Επίσης, ο Επίσκοπος Κεγχρεών δεν παρέλειψε να μεταφέρει εόρτιες ευχές και ευλογίες στο ευσεβές εκκλησίασμα, που παρά τον καύσωνα προσήλθε για να τιμήσει την μνήμη της Μητρός της Θεοτόκου. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο κ. Νίκος Σταυρέλης και ο κ. Αλέξανδρος Γκουριώτης, υποψήφιοι Δήμαρχοι Κορινθίων, με μέλη εκ των πολιτικών συνδυασμών τους.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων