02/07/2020 02/07/2020 “Φέτος με πρόσχημα την πανδημία, ετέθησαν όροι και «μέτρα» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, τα οποία ουσιαστικά απαγόρευσαν την πραγματοποίηση του Εσπερινού στον φυσικό του χώρο. Η πρακτική αυτή, καθώς είναι επαναλαμβανόμενη, κρίνεται πλέον ως σκόπιμη και εκτός του ότι υποσκάπτει και πλήττει το κύρος της Τοπικής Εκκλησίας, ταυτόχρονα υποβαθμίζει τον τόπο μας και την...
02 Ιουλίου, 2020 - 14:34
Τελευταία ενημέρωση: 02/07/2020 - 14:20

“Η πρακτική κρίνεται σκόπιμη και υποσκάπτει την Τοπική Εκκλησία”

Διαδώστε:
“Η πρακτική κρίνεται σκόπιμη και υποσκάπτει την Τοπική Εκκλησία”

“Φέτος με πρόσχημα την πανδημία, ετέθησαν όροι και «μέτρα» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, τα οποία ουσιαστικά απαγόρευσαν την πραγματοποίηση του Εσπερινού στον φυσικό του χώρο. Η πρακτική αυτή, καθώς είναι επαναλαμβανόμενη, κρίνεται πλέον ως σκόπιμη και εκτός του ότι υποσκάπτει και πλήττει το κύρος της Τοπικής Εκκλησίας, ταυτόχρονα υποβαθμίζει τον τόπο μας και την μακρά του ιστορία γενικότερα”τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος στο κήρυγμά του για την εορτή των Αγίων Αναργύρων.

Τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό πανηγύρισαν στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου. Κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Τρίτης 30 Ιουνίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

Aπευθυνόμενος στους πιστούς τόνισε ότι:  “H Εκκλησίας μας σήμερα τιμά του Αγίους Αναργύρους, οι οποίοι στηριγμένοι στο Ιερό Ευαγγέλιο έσκυψαν πάνω στον πόνο και την ασθένεια των ανθρώπων και με εφόδιο τον φωτισμό του Θεού προσπάθησαν να τους βοηθήσουν προσφέροντάς τους το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Οι Άγιοι Ανάργυροι με οδηγό την ανιδιοτελή αγάπη και τις Ευαγγελικές προτροπές αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν έως σήμερα διαχρονικό υπόδειγμα ανιδιοτέλειας και προσφοράς στον συνάνθρωπο”. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε οι Άγιοι να φωτίζουν και να εμπνέουν τους Γιατρούς και τους Νοσηλευτές.

Στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Αρχαία Κόρινθο τελέστηκε επίσης Πανηγυρικός Εσπερινός κατά τον οποίο προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βίο των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού και εστίασε στο γεγονός ότι θυσίασαν τη ζωή τους για την αγάπη προς τους ανθρώπους και την πίστη τους στον Άγιο Θεό. Εξάσκησαν την ιατρική τους τέχνη δωρεάν, προς δόξαν Θεού και έχοντας πάντοτε οδηγό το Ιερό Ευαγγέλιο ανακούφιζαν τους ανθρώπους με τιε ιατρικές γνώσεις τους αλλά και την από Θεού Χάρι της θεραπείας «παθών ψυχών τε και σωμάτων» ενώ, στο τέλος, ευχήθηκε στους πιστούς να μιμηθούν τους Αγίους Αναργύρους στην αγάπη τους προς τους συνανθρώπους και στην πίστη τους προς το Θεό αλλά και ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, δια πρεσβειών τους, να λυτρώσει την οικουμένη από την πανδημία του κορωνοϊού!

Ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό, στον ομώνυμο Ι. Ναό στο Καλαμάκι Κορινθίας όπου και κήρυξε τον Θείο λόγο μιλώντας για την ασθένεια στα πλαίσια της Ορθόδοξου διδασκαλίας και Θεολογίας.

Την επομένη το πρωί Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020, ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Διονύσιος τέλεσε την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στο Ι. Προσκύνημα των Αγίων Αναργύρων της Αρχαίας Κορίνθου πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς. Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης, αφού ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα αναφέρθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις των «ΙΔ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2020» όπου τόνισε: “εορτάσαμε και πανηγυρίσαμε με ευλάβεια και προσευχή, όπως αρμόζει σε πιστούς Χριστιανούς, τον πνευματικό μας Πατέρα και μεγάλο Απόστολό μας Παύλο. Oι εορταστικές εκδηλώσεις αυτές θεσπίστηκαν αρχικά το 1920, από τον τότε Μητροπολίτη Κορινθίας Δαμάσκηνο τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και Αντιβασιλέα και στη συνέχεια καθιερώθηκαν ως «Εβδομάδα του Αποστόλου Παύλου» από τον Μητροπολίτη Κορινθίας Μιχαήλ, τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Όλον αυτό τον αιώνα, που πέρασε, υπήρξε συνέπεια αλλά και πρόοδος στις Εκδηλώσεις προς τιμήν του μεγάλου Αποστόλου μας, με επίκεντρο πάντοτε τον Εσπερινό στην ιστορική καθέδρα της Μητροπόλεως μας, το Βήμα του Γαλλίωνος”.

Ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια εξέφρασε την πικρία και την στενοχώρια του, γιατί:  “φέτος με πρόσχημα την πανδημία, ετέθησαν όροι και «μέτρα» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, τα οποία ουσιαστικά απαγόρευσαν την πραγματοποίηση του Εσπερινού στον φυσικό του χώρο. Η πρακτική αυτή, καθώς είναι επαναλαμβανόμενη, κρίνεται πλέον ως σκόπιμη και εκτός του ότι υποσκάπτει και πλήττει το κύρος της Τοπικής Εκκλησίας, ταυτόχρονα υποβαθμίζει τον τόπο μας και την μακρά του ιστορία γενικότερα”.

Ο Σεβασμιώτατος, με βαριά καρδιά αλλά και με την σημαντική συναίνεση του παρόντος Δημάρχου Κορινθίων κ. Νανόπουλου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου κ. Παπαϊωάννου και με τις επιδοκιμασίες των Πιστών, κατήγγειλε τους υπευθύνους για την μη πραγματοποίηση του Εσπερινού εντός του Αρχαιολογικού χώρου, υποσχόμενος ότι δεν θα παραμείνει άπραγος στις προσπάθειες υπονόμευσης της Τοπικής Εκκλησίας και ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εμποδίσει το έργο του και την επιτέλεση των καθηκόντων του προς δόξαν Θεού και τιμήν του Αγίου Αποστόλου Παύλου. Κατέληξε ευχόμενος προς όλους οι Άγιοι Ανάργυροι να τους έχουν υγιείς ψυχή τε και σώματι και ο Απόστολος Παύλος να τους προστατεύει υπό την σκέπη Του!

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος την ίδια ημέρα λειτούργησε στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ι. Ναό, στο Καλαμάκι Κορινθίας. Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι μέσα στην Εκκλησία οι Εορτές των Αγίων έχουν σκοπό την δοξολογία του Τριαδικού Θεού, την τιμή των εορταζόμενων Αγίων αλλά και την πνευματική οικοδομή των Πιστών. Προκειμένου οι Πιστοί να τιμήσουν τους Αγίους Αναργύρους και να ωφεληθούν πνευματικά από την μνήμη των ιαματικών Αγίων τους προέτρεψε να αγαπούν τους συνανθρώπους τους, όπως Αυτοί, να πιστεύουν στον Χριστό με όλη τους την δύναμη, φανερώνοντας την πίστη τους με τα έργα τους.

Στον Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων, στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, λειτούργησε ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως, Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος. Στο κήρυγμά του ο άγιος Ιεροκήρυξ, μίλησε για την Εκκλησία ως πνευματικό θεραπευτήριο ψυχών και σωμάτων, όπου οι Πιστοί ζητούν μέσα από την συμμετοχή τους στα Μυστήρια Της την αγιαστική της Χάρι. Η Εκκλησία χωρίς να απομονώνει την ψυχή από το σώμα, ενδιαφέρεται και για το σκήνος (σώμα) του ανθρώπου, αφού είναι στενά συνδεδεμένο με την ψυχή. Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι, εάν οι πιστοί μέσα στο πνευματικό Νοσοκομείο, που είναι η Εκκλησία μας, ζουν κατά το θέλημα του Θεού, θα έχουν πνευματική υγεία αλλά και τον Χριστό ενεργούντα και μένοντα στην ζωή και την ύπαρξη τους!

Τόσο το εσπέρας όσο και ανήμερα της εορτής ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος μετέφερε στους Πιστούς και ιδιαίτερα στους νοσηλευομένους στο Νοσοκομείο και τους συγγενείς τους, τις ευχές και τις ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων