03/01/2024 03/01/2024 Με την συμμετοχή πλήθους πιστών τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία για τα μοναχικά άτομα και την υποδοχή του Νέου (Πολιτικού) Έτους 2024 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο. Το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2023, ο σεπτός Ποιμενάρχης, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού, τέλεσε αρχικώς...
03 Ιανουαρίου, 2024 - 16:01
Τελευταία ενημέρωση: 03/01/2024 - 15:51

Η υποδοχή του Νέου Έτους στην Κόρινθο – Μητροπολίτης Διονύσιος: Ο πλούτος της ανθρωπιάς πηγάζει από τον πλούτο της Πίστης

Διαδώστε:
Η υποδοχή του Νέου Έτους στην Κόρινθο – Μητροπολίτης Διονύσιος: Ο πλούτος της ανθρωπιάς πηγάζει από τον πλούτο της Πίστης

Με την συμμετοχή πλήθους πιστών τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία για τα μοναχικά άτομα και την υποδοχή του Νέου (Πολιτικού) Έτους 2024 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο.

Το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2023, ο σεπτός Ποιμενάρχης, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού, τέλεσε αρχικώς τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και στην συνέχεια τον Όρθρο και την Θ. Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας και όταν άλλαξε ο χρόνος ο Ποιμενάρχης ευχήθηκε στους πιστούς «Καλή Χρονιά»!

“Ο Άγιος Βασίλειος ανέμιξε στην ζωή Του όλων των Αγίων τις αρετές”

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και πριν κόψει την καθιερωμένη Βασιλόπιττα ο Ποιμενάρχης μίλησε στους παρευρισκόμενους πιστούς για τον Μέγα Βασίλειο, όπως τον παρουσιάζει ο υμνογράφος της Εκκλησίας μας, ο οποίος σε λίγες γραμμές ανακεφαλαιώνει ολόκληρη την βιωτή του Μεγάλου Ιεράρχου. Ο Άγιος Βασίλειος ανέμιξε στην ζωή Του όλων των Αγίων τις αρετές. Από τον Μωυσή έλαβε την πραότητα, από τον Προφήτη Ηλία τον ζήλο για τα θέματα της πίστεως, από τον Απόστολο Πέτρο την ομολογία της Πίστεως, έγινε υψιπέτης ως ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, όχι μόνο στην Θεολογία αλλά και σε όλες τις επιστήμες και τέλος μιμήθηκε τον Απόστολο Παύλο στην αγάπη του για τους αρρώστους και τους πονεμένους «ὡς ὁ Παῦλος ἐκβοῶν οὐκ ἐπαύσω. Τὶς ἀσθενεῖ, καὶ οὐκ ἀσθενῶ; τὶς σκανδαλίζεται, καὶ οὐκ ἐγὼ πυροῦμαι;». Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν τον Μέγα Βασίλειο έχοντας «χρόνια πολλά», με υγεία, ευτυχία, ομόνοια, και αγάπη για την Πατρίδα μας.

Την επομένη, πρώτη ημέρα του έτους και ώρα 7.00 π.μ., τελέσθηκε η δεύτερη (2η) Θ. Λειτουργία από τον Αιδεσ. Πρωτ/ π. Γρηγόριο Θεοδώρου, Εφημέριο του Ι. Ναού, παρουσία πλήθους πιστών και ακολούθως, περί ώραν 10.30 π.μ., τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο, και τους Ιερείς της πόλεως Κορίνθου, η επίσημη Δοξολογία για την υποδοχή του Νέου (Πολιτικού) Έτους 2024, στην οποία προσήλθε σύσσωμη η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Τόπου μας με εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά.

Ομιλία του Μητροπολίτη Κορίνθου

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Ποιμενάρχης μίλησε στους παρισταμένους επισημαίνοντας ότι η Γέννηση του Χριστού, εκτός των άλλων, σηματοδοτεί και την απαρχή ενός νέου τρόπου ζωής. Με βάση την κίνηση του πλανήτη μας γύρω από τον ήλιο σηματοδοτεί την έναρξη αυτού του κύκλου ως νέο έτος. Από την Γέννηση έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 2024 κύκλοι και μια αναδρομή στην ιστορία αυτών των ετών μπορεί να μας πείσει για το ποιος είναι ο Δημιουργός του σύμπαντος και ποια τα δημιουργήματα, ποιο το έργο του Θεού και ποιο των ανθρώπων. Όσο παλαιότερα εξετάζουμε αυτά τα χρόνια, τόσο βλέπουμε την τελειότητα της λειτουργίας του σύμπαντος και ανθρώπους με ατελέστερες γνώσεις και γνώμες να ζουν ως τελειότεροι άνθρωποι. Η ένωση, που είχαν με τον Θεό, αυτοί οι άνθρωποι τους κατέστησε θεοειδείς και όσες φορές διέρρηξαν τον δεσμό αυτής της σχέσης μετατράπησαν σε κτήνη, καθώς σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο «Νοῦς γάρ ἀποστάς τοῦ. Θεοῦ, ἤ κτηνώδης γίνεται ἤ δαιμονιώδης».

Σήμερα, που υποδεχόμαστε το νέο έτος, δεν είναι ώρα να απαριθμήσουμε τις κτηνωδίες είτε των «μεγάλων» είτε των «μικρών», ωστόσο αποτελούν πραγματικότητα.

Το ότι θεωρούμε πρόοδο τον χωρισμό από τον Θεό είναι πραγματικά άξιο μελέτης.
Το ότι θεωρούμε πρόοδο την κτηνωδία και την διαβολική συμπεριφορά και την ένωσή μας με τον Θεό οπισθοδρόμηση επίσης.
Το αποτέλεσμα όμως αυτών των «μοντερνισμών» το γευόμαστε.
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε το παραμικρό.
Το αντιλαμβανόμαστε!

Το τραγικό βέβαια, είναι ότι επιμένουμε να το αποδεχόμαστε, παρότι μας ήρθε απ’ έξω και δεν αποδεχόμαστε αυτά που μας δίδαξαν οι πατέρες μας και μας τα έδωσαν μέσα στα φτωχικά μας σπίτια, δηλαδή, τον πλούτο της ανθρωπιάς που πηγάζει από τον πλούτο της Πίστεως και των δεδοκιμασμένων επί 2.000 χρόνια παραδόσεων.

Μια απ’ αυτές τις παραδόσεις είναι και η κοπή της Αγιο-Βασιλόπιττας, που έλκει την παράδοσή της από την ζωή του Μεγάλου Ιεράρχου και Οικουμενικού Διδασκάλου, του Αγίου Βασιλείου. Σ’ Αυτόν οφείλεται, εκτός των άλλων, και η καθιέρωση της οργανωμένης Εκκλησιαστικής φιλανθρωπικής δράσεως, η οποία, κατά δάνειον, αφού το Κράτος μας τα προηγούμενα χρόνια δεν ντρεπόταν να συνεργάζεται με την Εκκλησία, πέρασε σταδιακά και στα ενδιαφέροντα του Κράτους. Ακούμε σήμερα να λέγεται ότι η Κοινωνική Πολιτική ανήκει στο Κράτος και σκέφτομαι: «Τι ωραία που θα ήταν, εάν αυτό ήταν αληθινό και δεν ήταν όνειρο, καθώς ψάχνουμε να την βρούμε όχι σε κάποια Βασιλειάδα αλλά στους κάδους των σκουπιδιών»…

Κόβωντας, κατά το έθιμο της Εκκλησίας, της Πατρίδας και των πατέρων μας, την Αγιο-Βασιλόπιττα θέλω να ευχηθώ, στον χρόνο που ανέτειλε, να μην εμπιστευτούμε κανέναν ξένο, οι πρωτοβουλίες για την ζωή μας να ανήκουν σ’ εμάς, οι ηγέτες μας να ζητήσουν τον φωτισμό από τον Θεό και με αγάπη για τον συνάνθρωπο να κάνουμε θαύματα για την Πατρίδα και την πόλη μας.

Οφείλω να επισημάνω ότι και οι απερχόμενες Αρχές και οι παρούσες έχουν δώσει δείγματα της καλής θελήσεως τους και έχουν συνεργαστεί μαζί μας σε έργα αγάπης και κοινωνικότητας, όπως το συσσίτιο της Μητροπόλεως, το Μουσείο, η Βιβλιοθήκη, το Γηροκομείο, η παροχή Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών τίτλων και εσχάτως η Εκκλησιαστική Ακαδημία στο Λουτράκι, που ολοκληρώθηκε η ώριμη μελέτη της και σύντομα θα υλοποιηθεί ως έργο πνοής και ανάπτυξης για τον τόπο μας. Θα παρέχει πιστοποιημένες σπουδές για τέχνες, οι οποίες τείνουν να εξαλειφθούν, όπως η ξυλογλυπτική, η αργυροχρυσοχοΐα, η Αγιογραφία, η Βυζαντινή μουσική. Όλα τα ανωτέρω αποδεικνύουν την καλή διάθεση και την καλή συνεργασία, για την οποία ευγνώμων ευχαριστώ όλους, απερχόμενους και αναλαμβάνοντες, ευχόμενος όχι μόνον αυτός ο χρόνος άλλα ολόκληρη η ζωή μας να έχει αγαπημένους και μονιασμένους για το καλό του Λαού και της πόλης μας.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από Ιερείς, επισκέφθηκε τα Γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας και τους Αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας και ακολούθως τον νέο Δήμαρχο Κορινθίων κ. Νικόλαο Σταυρέλη ανταλλάσσοντας Πρωτοχρονιάτικες ευχές.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων