29/06/2021 29/06/2021 Με την Πανηγυρική Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, συνεχίστηκαν οι Εορταστικές Εκδηλώσεις των «ΙΕ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2021». Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, 29η Ιουνίου 2021, ημέρα της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, χοροστάτησε στην Ιερά Ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε την Θ. Λειτουργία ο ορισθείς υπό της Ιεράς...
29 Ιουνίου, 2021 - 12:36
Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2021 - 16:36

Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία για τον πολιούχο Απόστολο Παύλο

Διαδώστε:
Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία για τον πολιούχο Απόστολο Παύλο

Με την Πανηγυρική Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, συνεχίστηκαν οι Εορταστικές Εκδηλώσεις των «ΙΕ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2021». Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, 29η Ιουνίου 2021, ημέρα της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, χοροστάτησε στην Ιερά Ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε την Θ. Λειτουργία ο ορισθείς υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκ προσώπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, συνιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και του Σεβ. Ποιμενάρχου της Κορίνθου κ. Διονυσίου.

Λόγους οικοδομής στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, που είχε κατακλύσει τον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου και τον περιβάλλοντα χώρο, απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος ομίλησε για την ευχαριστιακή προσέγγιση, που διέπει όλες τις σχέσεις των Χριστιανών. «Με ευχαριστιακή διάθεση αξιωθήκαμε και κοινωνήσαμε και σήμερα των Αχράντων Μυστηρίων και με ευχαριστιακή διάθεση στέκω για ακόμη μία φορά προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον φωτισμένο επικεφαλής Της τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, τους οποίους με μεγάλη τιμή εκπροσωπώ, αλλά και προς εσάς σεπτέ Ποιμενάρχα της Αποστολικής Μητροπόλεως της Κορίνθου κ. Διονύσιε και τον Θεοφιλέστατο κατά πάντα βοηθό Επίσκοπό σας τον κ. Αγάπιο για την ευλογημένη φιλοξενία».

Ο Απόστολος Παύλος είναι ο κατ’ εξοχήν μιμητής του Ιησού, είναι η «επακριβωμένη εικών» του Ιησού σύμφωνα με τον Ιερό Χρυσόστομο. Ο πίνακας της ζωής του Αποστόλου Παύλου, ενώ ήταν γεμάτος αράχνες και σκοτάδι, ως Σαούλ, διώκτης του Χριστιανισμού, έγινε λαμπερός, πολύχρωμος, φωτεινός, ως Παύλος. Το κάθε κομμάτι του σώματος του Αποστόλου Παύλου, ακόμη και τα ιμάτια του, είναι σημαντικότερα από σπουδαίες μορφές του Χριστιανισμού σύμφωνα με την περιγραφή και τον παραλληλισμό του Ιερού Χρυσοστόμου.

Ο Παύλος μιμείται τον Ιησού, τον κηρύττει, ομολογώντας το παρελθόν του και τονίζοντας την αλλαγή, που επέφερε ο Κύριος στην ζωή του. Δεν ξεχνά ποτέ ότι υπήρξε διώκτης και υβριστής του Χριστιανισμού και ανατρέχει πάντοτε στο παρελθόν του για να παραδειγματίσει και να φέρει στον δρόμο του Χριστού τους παραπλανημένους. Αυτόν τον Παύλο, τον «οδοδείκτη» της ζωής του Χριστού, σύμφωνα πάλι με τον Ιερό Χρυσόστομο, οφείλουμε να ακολουθούμε, να ομοιάζουμε και να μιμούμεθα, ιδιαιτέρως εσείς οι Κορίνθιοι, οι τιμώμενοι εις τους αιώνας με τις δύο ανυπέρβλητες Επιστολές, που σας άφησε ως παρακαταθήκη και ευλογία.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, αφού ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο για την εκπροσώπηση Τους από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο, για τον οποίο ομίλησε με πολύ θερμούς λόγους, απένειμε το παράσημο του Αγίου Αποστόλου Παύλου:
α) στον αείμνηστο Ευάγγελο Καλλίρη, Εκκλησιαστικό Επίτροπο του Καθεδρικού Ι. Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, ο οποίος διακόνησε τον Ι. Ναό με μεγάλη θέληση, ευόρκως και θυσιαστικώς, επί σειρά ετών, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες του, αλλά και τις αγαπητικές για την Εκκλησία μας ιδέες του. Ίσως ήθελε ο Κύριος μας να τον βραβεύσει πρώτα Αυτός και τον πήρε κοντά Του, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ωστόσο στο πρόσωπο του εκλιπόντος τιμούνται, από την ταπεινότητά μου και όλοι όσοι εργάζονται εθελοντικά στον Ι. Ναό για την ευταξία και την εύρυθμη λειτουργία του,
β) στους μαθητές, τον Διευθυντή κ. Μάριο Γεωργιάδη, τους Καθηγητές του 4ου Γυμνασίου Κορίνθου και όλους όσοι συμμετείχαν στον «Γ’ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: ‘’Προσωπικότητες της μετεπαναστατικής περιόδου τοῦ 1821’’», τον οποίον συνδιοργάνωσαν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, λαμβάνοντας το Α’

Βραβείο για την ταινία μικρού μήκους υπό τον τίτλο: «Τον σταυρό σας και ρίξτε τους γάντζους, Κ. Κανάρης». Συγκεκριμένα την διάκριση αυτή ενεχείρισε στον Διευθυντή του Δ΄ Γυμνασίου ο εκ προσώπου της Ιεράς Συνόδου παριστάμενος Σεβ. άγιος Ζακύνθου, αφού ο διαγωνισμός ήταν συνδιοργανωμένος από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Υπουργείο Παιδείας.
γ) τον κ. Χαράλαμπο Λαγό του Ανδρέα, Πανελληνιονίκη στο ατομικό αγώνισμα των οκτακοσίων (800) μέτρων και στο ομαδικό αγώνισμα των 4Χ400 μέτρων (σκυταλοδρομία), στο πρόσωπο του οποίου, μαζί με τα παιδιά του 4ου Γυμνασίου βράβευσε όλη την αγωνιζόμενη και μαχόμενη «για την Ελλάδα» Κορινθιακή νεολαία. Την διάκριση απένειμε ο Ταξίαρχος κ. Λεωνίδας Παπαλεωνίδας, Διοικητής της Σχολής Μηχανικού.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης, εμφανώς συγκινημένος, ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στο ιερό καθήκον και την υποχρέωσή του να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους συντελεστές των «ΙΕ΄ Κορίνθου Παυλείων», αλλά κυρίως προς τους χιλιάδες Πιστούς, οι οποίοι και εφέτος απέδωσαν την δέουσα τιμή στον ένα και μοναδικό, στον Ιδρυτή της Εκκλησίας μας, στον Πολιούχο και προστάτη μας Θείο Παύλο. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ολόθερμα για ακόμη μία φορά τον προεξάρξαντα Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο για την μεγίστη ευλογία, που παρείχε στο πλήρωμα της Τοπικής μας Εκκλησίας, με την τιμητική παρουσία του στα «ΙΕ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων