17/06/2021 17/06/2021 Με την παρουσία όλων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021, η 34η Ιερατική Σύναξη, στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου,  κ. Διονυσίου, με την ευκαιρία των επερχομένων εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας Αποστόλου Παύλου...
17 Ιουνίου, 2021 - 15:37
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2021 - 15:31

Κόρινθος: Περιορισμένες οι εκδηλώσεις στα «Παύλεια» φέτος

Διαδώστε:
Κόρινθος: Περιορισμένες οι εκδηλώσεις στα «Παύλεια» φέτος

Με την παρουσία όλων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021, η 34η Ιερατική Σύναξη, στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου,  κ. Διονυσίου, με την ευκαιρία των επερχομένων εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας Αποστόλου Παύλου «ΙΕ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2021». Της Ιερατικής Συνάξεως προηγήθηκε προσευχή και στην συνέχεια ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους και Βοηθός Επίσκοπος άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος ομίλησε με θέμα: «Η Ιερατική μας ιδιότητα».

Ο Θεοφιλέστατος στη σύντομη εισήγηση του, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη της Κορίνθου κ. Διονύσιο, διότι του ανέθεσε την διακονία του εισηγητού, ανέπτυξε το θέμα του με αναφορές στο Μυστήριο των Μυστηρίων, την Θ. Λειτουργία, τονίζοντας ότι η δωρεά εκ του ουρανού αποτελεί πραγματικότητα και στους Ιερείς επαφίεται ν’ ανοίξουν την καρδιά τους για να κατοικήσει εντός τους το Άγιον Πνεύμα, ώστε όταν λειτουργούν και θυσιάζεται ο Χριστός καιεκχύνεται το Άγιον Αίμα Του και το Άχραντον Σώμα Του προσφέρεται προς βρώσιν να ζουν τον ουρανό. Ο Ιερεύς «ως σάρκα φορών» πολλές φορές βαρύνεται από μέριμνες και οικογενειακές φροντίδες διερωτώμενος σαν τις μυροφόρες:

«Τίςἀποκυλίσειἡμῖντὸνλίθον;» προχωρεί όμως στην λύση των προβλημάτων του, πού είναι η Θεία Λειτουργία, η Αγία Τράπεζα, το «κενόν» μνημείο, που γεμίζει με χαρά την ψυχή του και ενισχύει τα παραλελυμένα γόνατά του. Αυτό που θα αφήσει έξω από τον Ναό, κατά την παραγγελία του Χερουβικού ύμνου, είναι το μίσος, η κακία, η διαφορά με τον άλλον, τον αδελφό του! Τόνισε ιδιαιτέρως ότι οι Ιερείς, δια της Χάριτος της Ιερωσύνης, που έλαβαν εκ των χειρών του Αρχιερέως, είναι οι πλέον παρόντες στη ζωή του κάθε πιστού, αφού ανοίγουν και κλείνουν τη ζωή τους από της γεννήσεως τους έως της κοιμήσεως τους, βαπτίζοντες, χρίοντες, αγιάζοντες, ευχόμενοι για τις ασθένειες τους, ευλογούντες τα σπίτια, τα οχήματά τους, τα πλοία, τα χωράφια, τα ζώα τους και τέλος ακολουθούν τον άνθρωπο με ευχές και τιμή στην τελευταία του κατοικία.

Έθεσε, επίσης, το ερώτημα, αν ανταποκρίνονται οι Ιερείς στην τιμή που τους έκανε ο Θεός και τους ανύψωσε διά της Χειροτονίας η Εκκλησία. Σε περίπτωση που λησμονούν την Ιερατική τους ιδιότητα και πολιτεύονται, όχι όπως αρμόζει, τους προέτρεψε να θυμηθούν πράξεις από την Χειροτονία Τους για να αναζωπυρώσουν την Ιερατική τους Χάρι και ιδιαιτέρως ότι ενώπιον του Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας Του, έλαβον τον ασπασμόν της αγάπης, υπό του Αρχιερέως και των συμπρεσβυτέρωντους, προς δήλωσιν της Εκκλησιαστικής Ενότητος και της από κοινού συμπορεύσεως στον δρόμο της αληθούς Πίστεως. Τελειώνοντας την εισήγησή του παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη να ευχηθεί, ώστε όλοι όσοι αποτελούν την Ιερατική Σύναξη της κατά Κόρινθον Εκκλησίας, να παραμείνουν Αυτώ «τῷΠοιμένιὡςἄρνες, καὶ συνημμένοι» και πάντοτε να διερωτάται ο κάθε Ιερεύς, που θα σημαίνει την καμπάνα στην Ενορία του: «Εγώ συντελώ εις την Εκκλησίαν – την συνέλευσιν, δηλαδή, – γύρω από τον Κύριο μας, που είπε: «…ἐκεῖεἰμιἐνμέσῳαὐτῶν…» (Ματθ. ιη΄ 20).

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου έλαβε τον λόγο και, αφούευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο για την εισήγησή του, έδωσε πρακτικές οδηγίες για την καλύτερη πραγματοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων «ΙΕ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2021» αποδίδοντας έτσι την τιμή, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας στο «Πρώτο μετά τον Ένα Απόστολο Παύλο», προστάτη, έφορο της Ιεράς Μητροπόλεως μας και πολιούχο της ιστορικής Κορίνθου. Ειδικότερα και για εφέτος οι εορταστικές Εκδηλώσεις, λόγω των εφαρμοζομένων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, αναγκαστικά θα είναι περιορισμένες, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί η Ι. Λιτάνευση της Εικόνος του Πολιούχου της Κορίνθου, καθώς επίσης δεν θα παραστεί και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος μετά των Συνοδικών Αρχιερέων. Εκ προσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και των Συνοδικών Αρχιερέων έχει ορισθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. κ. Διονύσιος, να παραστεί, ώστε να συνεχιστεί ο Συνοδικός Πανηγυρικός χαρακτήρας του Εσπερινού της 28ης Ιουνίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου έδωσε επίσης Ποιμαντικές συμβουλές και διοικητικές διευκρινήσεις για τρέχοντα Εκκλησιαστικά σοβαρά θέματα, που απασχολούν τον Ιερό Κλήρο, κάνοντας αναφορά και στην προβληματική δυστυχώς συμπεριφορά ενίων Κληρικών μας σχετικά με την πανδημία και τον χρόνο τελέσεως της Πασχαλινής Θ. Λειτουργίας,ευχόμενος όπως ο Χριστός, ως Κεφαλή της Εκκλησίας, να είναι το κέντρο, η ζωή και η ενότης όλων των μελών του Σώματός Του, ώστε να μη διαιρούνται ούτε και να σκορπίζονται, έχοντας Εκκλησιαστικό φρόνιμα και ζώντας σύμφωνα με τις εντολές Του προς δόξαν Θεού και ψυχική τους σωτηρία!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων