08/04/2024 08/04/2024 Στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Διονύσιος την Παρασκευή, 6 Απριλίου 2024, στην Ι. Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών. Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν ο Αιδεσ. Πρωτ. π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, οι Εφημέριοι του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ. π. Ιωάννης Δελημπαλτάς, π. Δημήτριος Στεργιόπουλος και ο Αρχιδιάκονος π. Δαμασκηνός...
08 Απριλίου, 2024 - 7:48

Κορίνθου Διονύσιος: Με την πίστη μας ψηλαφούμε τον Χριστό

Διαδώστε:
Κορίνθου Διονύσιος: Με την πίστη μας ψηλαφούμε τον Χριστό

Στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Διονύσιος την Παρασκευή, 6 Απριλίου 2024, στην Ι. Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών. Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν ο Αιδεσ. Πρωτ. π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, οι Εφημέριοι του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ. π. Ιωάννης Δελημπαλτάς, π. Δημήτριος Στεργιόπουλος και ο Αρχιδιάκονος π. Δαμασκηνός Γεννηματάς.

Στην ομιλία του ο Ποιμενάρχης, εμπνευσμένος από την Γ’ Στάση των Χαιρετισμών, ερμήνευσε στους Πιστούς, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Νικόλαος Σταυρέλης και ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Παπαϊωάννου, το μέγα Μυστήριο της Ενανθρωπίσεως του Χριστού. Ο Σεβασμιώτατος με αφορμή τα λόγια του Απ. Παύλου «μέγα ἐστὶ τὸ τῆς εὐσεβείας μυστήριον· Θεὸς ἐφανερώθη ἐν σαρκί» (Α Τιμ. Γ’, 16), επεσήμανε ότι η Ενανθρώπηση του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος είναι μια πραγματικότητα ιστορική και πιστευόμενη. Ιστορική γιατί πραγματοποιήθηκε πριν 2000 χρόνια στα Ιεροσόλυμα και πιστευόμενη από το γεγονός ότι ο Κύριος έλαβε την ανθρώπινη φύση, «έπαθε» με αυτήν και δι’ αυτής και εξ’ αυτής, Αναστήθηκε και Αναλήφθηκε!

Με την κάθοδο του Παναγίου Πνεύματος η παρουσία Του παρατείνεται εις τους αιώνες προκειμένου όλες οι γενεές των ανθρώπων να αισθάνονται τις ευεργεσίες που τους προσέφερε λύνοντας την κατάρα του Προπατορικού αμαρτήματος και δωρίζοντας την αιώνιο ζωή!

Το γεγονός της Ενανθρωπίσεως δεν έγινε με φυσικό τρόπο αλλά υπερφυσικά «οὐδὲ ἐκ θελήματος σαρκός, οὐδὲ ἐκ θελήματος ἀνδρός, ἀλλ᾿ ἐκ Θεοῦ».(Ιω. α΄,13). Αυτό το μυστηριώδες γεγονός δεν μπορεί να ερμηνευθεί από τον ανθρώπινο νου έστω και αν υπεισέρχεται στην ανθρώπινη οντολογία. Ο Υμνογράφος των Χαιρετισμών έχοντας φιλοσοφικές γνώσεις, εκ της θύραθεν σοφίας, γράφει ότι και οι φιλόσοφοι της εποχής του βλέποντας την Παναγία, δεν μπορούσαν να καταλάβουν το «μέγα τῆς εὐσεβείας μυστήριον» έμειναν άφωνοι «ὡς ἰχθύας», «ἐμωράνθησαν οἱ δεινοὶ συζητηταί … ἐμαράνθησαν οἱ τῶν μύθων ποιηταί». Οι Αθηναίοι που προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τα πάντα με την μυθολογία, είναι μαραμένοι και ενώ είναι ισχυροί στον λόγο και στην δύναμη δεν μπορούν να αντιδράσουν, την στιγμή που οι ψαράδες Απόστολοι μπορούν να ψαρεύουν, με την φιλοσοφία της Πίστεως, ανθρώπους, να τους βγάζουν από τον βυθό της άγνοιας και να τους φωτίζουν στον Ήλιο της Δικαιοσύνης.

Η Πίστη σε αυτό το γεγονός δεν επιβάλλεται σε κανέναν. Την ίδια στιγμή που οι επιστήμονες μας λένε με τις θεωρίες τους ότι δεν υπάρχει Θεός, ένας 15χρονος ιδιοφυής με υψηλό IQ προσπαθεί να εξηγήσει γιατί ο Stephen Hawking έκανε λάθος, όπως και όλοι οι άθεοι, αποδεικνύοντας μέσω της επιστήμης και της δικής του θεωρίας την ύπαρξη του Θεού!

Γι᾿ αυτό κι εμείς κατανοούμε αυτά τα γεγονότα με την Πίστη μας και όχι με την λογική. Με την Πίστη μας ψηλαφούμε τον Χριστό και μπορούμε να βάλουμε «τὸν δάκτυλόν μας εἰς τὸν τύπον τῶν ἥλων, καὶ τὴν χεῖρά μας εἰς τὴν πλευρὰν αὐτοῦ» και να φωνάξουμε «ὁ Κύριός μας καὶ ὁ Θεός μας» (πρβλ. Ιω. κ’, 25-28), δοξάζοντας Αυτόν και την Παναγία Μητέρα του που έγιναν η αφορμή να σωθεί ο κόσμος μας!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων