04/04/2022 04/04/2022 Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, πλαισιούμενος από τους Εφημέριους του Ι. Ναού, την Κυριακή Δ’ Νηστειών, 3 Απριλίου 2022. Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε την Ευαγγελική Περικοπή της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών επισημαίνοντας ότι διανύουμε την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, το στάδιο των...
04 Απριλίου, 2022 - 15:50
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2022 - 15:30

Κορίνθου: Υποχρέωση κάθε Χριστιανού είναι να διατηρεί ακλόνητη πίστη

Διαδώστε:
Κορίνθου: Υποχρέωση κάθε Χριστιανού είναι να διατηρεί ακλόνητη πίστη

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, πλαισιούμενος από τους Εφημέριους του Ι. Ναού, την Κυριακή Δ’ Νηστειών, 3 Απριλίου 2022.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε την Ευαγγελική Περικοπή της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών επισημαίνοντας ότι διανύουμε την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, το στάδιο των πνευματικών αγώνων, και καλούμαστε να διεξάγουμε πόλεμο με τον αντίδικο μας διάβολο, ο οποίος προσπαθεί να μας παρασύρει στην πτώση και την αμαρτία, οδηγώντας μας από το αληθινό φως «το φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον» στο σκοτάδι και την κόλαση.

“Πολλές φορές μέσα στο Ι. Ευαγγέλιο αναφέρεται ο διάβολος, ο οποίος δεν δίστασε ακόμα και να πειράξει τον ίδιο τον Δημιουργό του γεγονός που καταδεικνύει ότι θα μας κτυπά, με όσα μέσα διαθέτει, προκειμένου να μας εκτροχιάσει από την πορεία της σωτηρίας οδηγώντας μας στην απελπισία και αφαιρώντας μας την ελπίδα της Αναστάσεως.

Ο εχθρός είναι κοινός και παλεύει εναντίον όλων, γι’ αυτό και υποχρέωση κάθε Χριστιανού είναι να διατηρεί ακλόνητη πίστη και να αγωνίζεται, με όλα τα μέσα που διαθέτει η Εκκλησία μας, όπως η νηστεία και η προσευχή, καθώς ο Κύριος μας δίδαξε ότι «τούτο το γένος εν ουδενί δύναται εξελθείν ει μη εν προσευχή και νηστεία» (Μαρκ. θ΄, 29). Τότε, όλοι εμείς, που ακολουθούμε το «Εσφαγμένο Αρνίο», το Οποίο «Εξήλθε νικών και ίνα νικήση», θα βοηθηθούμε, να μην επηρεαζόμαστε από τον διάβολο και να αναδειχθούμε νικητές!”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος λειτούργησε στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, όπου και ομίλησε στους Πατέρες και προσκυνητές της Ι. Μονής για το απαραίτητο και το αναγκαίο της Πίστεως σε κάθε Χριστιανό προκειμένου να εορτάσει τα επερχόμενα Άγια Πάθη του Χριστού, ώστε βλέπων τον Ιησού «εν άκρα ταπεινώσει» και τον Παντοδύναμον φαινομενικά «αδύναμον» να μη σκανδαλισθεί «πειράζων την πίστιν την αμώμητον» αλλά να παρακαλεί τον Ιησού με τους λόγους του πατέρα του δαιμονισμένου παιδιού: «Πιστεύω, κύριε· βοήθει μου τη απιστία» (Μαρκ. θ΄, 24) προσβλέπων στην «φρικτήν και αγίαν Ανάστασιν» Του.

Με αφορμή δε το Ευαγγελικόν: «και εγένετο ωσεί νεκρός…ο δε Ιησούς κρατήσας αυτόν της χειρός ήγειρεν αυτόν, και ανέστη» (ο. α., στιχ.26) ετόνισε ότι το παιδί κατέστη «νεκρόν» ως προς την δαιμονοπάθεια και «ανέστη» υγιές εν Χριστώ Ιησού, κατ’ αναλογία και εμείς οφείλουμε να «νεκρωθώμεν … ταίς του βίου ηδοναίς» ώστε ν’ αναστηθούμε δια του Χριστού και εν Χριστώ.

Το απόγευμα στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Ε’ Κατανυκτικό Εσπερινό παρόντος και του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας, Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Ομιλητής, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είχε ορισθεί ο Αιδεσ. π. Ιωάννης Χαμάλης, Εφημέριος του Ι. Ναού Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου Κορίνθου με θέμα: «Η Μετάνοια κατά τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος». Ο ομιλητής αναφερόμενος στη μεγάλη νηπτική μορφή της Εκκλησίας μας, τον Όσιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, ο οποίος μέσα από τον συγκεκριμένο λόγο του από το βιβλίο «Η Κλίμαξ», μας αποκαλύπτει τον «θησαυρό» της μετανοίας.

Μετάνοια, κατά τον όσιο Ιωάννη είναι η ανανέωση του Βαπτίσματός μας και η συμφωνία με τον Θεό για μια νέα ζωή κατά την διάρκεια της οποίας ο πιστός θα αποκλείσει κάθε είδους αμαρτία. Τόνισε δε ότι, η μετάνοια είναι θυγατέρα της ελπίδας και αποκήρυξη της απελπισίας, καθώς ο Χριστιανός, όταν μετανοεί ειλικρινά, στερεώνει τις ελπίδες του στο έλεος του Θεού.

Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παραχώρηση του λόγου και τον παρακάλεσε να ευχηθεί για όλους να έχουν μετάνοια και να αξιωθούν του ελέους του Θεού!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων