12/02/2020 12/02/2020 Με την συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε την Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, στο Ξυλόκαστρο ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, πολιούχου Ξυλοκάστρου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και με την παρουσία πλέον των τριάκοντα Ιερέων. Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος, αναλύοντας...
12 Φεβρουαρίου, 2020 - 14:59
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2020 - 15:05

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: Τίμησαν τον πολιούχο τους Άγιο Βλάσιο

Διαδώστε:
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: Τίμησαν τον πολιούχο τους Άγιο Βλάσιο

Με την συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε την Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, στο Ξυλόκαστρο ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, πολιούχου Ξυλοκάστρου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και με την παρουσία πλέον των τριάκοντα Ιερέων.

Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος, αναλύοντας το Αποστολικό: «Τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ; θλῖψις ἢ στενοχωρία ἢ διωγμὸς ἢ λιμὸς ἢ γυμνότης ἢ κίνδυνος ἢ μάχαιρα;» (Ρωμ. η΄ 35-36), τόνισε ότι ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βλάσιος και οι συν αυτώ μαρτυρήσαντες 9 Άγιοι Μάρτυρες, δοκίμασαν όλες τις μορφές των θλίψεων και έφθασαν μέχρι και την «μάχαιρα» για την αγάπη του Χριστού. Με σταθερό φρόνιμα και αμετακίνητη πίστη βάδισαν τον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο για την Ουράνιο Βασιλεία και έγιναν παράδειγμα για τους πιστούς, ώστε κι αυτοί να μη υστερήσουν σε αφοσίωση και αγάπη προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και το άγιο θέλημά Του, ώστε πάντοτε να επιβεβαιώνεται το του Θείου Παύλου: «Πέπεισμαι γὰρ ὅτι οὔτε θάνατος οὔτε ζωὴ οὔτε ἄγγελοι οὔτε ἀρχαὶ οὔτε δυνάμεις οὔτε ἐνεστῶτα οὔτε μέλλοντα οὔτε ὕψωμα οὔτε βάθος οὔτε τις κτίσις ἑτέρα δυνήσεται ἡμᾶς χωρίσαι ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ τῷ Κυρίῳ ἡμῶν.» (Ρωμ. η΄, 38-39).

Λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Αγάπιος τέλεσε, με την εντολή του Σεβασμιωτάτου, την εις Αναγνώστη Χειροθεσία του κ. Βασιλείου Ευσταθιάδη, υποψηφίου Κληρικού.

Την επομένη, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, το πρωί τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και στην συνέχεια η δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου κ. Διονυσίου και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, πλαισιούμενοι από πλειάδα Πρεσβυτέρων και τριών Διακόνων, κατά την διάρκεια της οποίας τελέσθηκε, εν μέσω πολυπληθούς εκκλησιάσματος, η εις Διάκονον Χειροτονία του κ. Βασιλείου Ευσταθιάδη, αποφοίτου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, εγγάμου και πατρός δύο τέκνων.

Στον λόγο του, αντιφωνών στην προσφώνηση του Χειροτονούμενου, εξ αφορμής της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου Επισκόπου Σεβαστείας, αναφέρθηκε στο μέγα της Ιεροσύνης υπούργημα και στους αγώνες που απαιτούνται για να εργασθεί κάποιος στον αμπελώνα του Κυρίου μας, χαρίζοντας την ελπίδα της Αναστάσεως και της Σωτηρίας στο ποίμνιό του, προτρέποντας τον Χειροτονούμενο ν᾿ αγωνισθεί με όσες δυνάμεις έχει για την διακονία του Λαού του Θεού και συμβουλεύοντάς τον για την περαιτέρω Εκκλησιαστική του πορεία. Επίσης, επεξήγησε το πρόβλημα των κενών Ενοριών στην Ι. Μητρόπολή μας, που δυστυχώς αυξάνονται, και προέτρεψε τους πιστούς να προσεύχονται θερμά στον Κύριο, ώστε να αναδεικνύει Κληρικούς, οι οποίοι θα είναι «λαμπάδες» που θα καίνε έμπροσθεν του Εσταυρωμένου Χριστού και του Αγίου Θυσιαστηρίου, προσευχόμενοι υπέρ «τῶν τοῦ λαοῦ ἀγνοημάτων» (πρβλ. Θ. Λειτουργία Αγ. Ιω. Χρυσοστόμου).

Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της πόλεως, με την παρουσία του Βουλευτού κ. Νικολάου Ταγαρά, πρώην Υπουργού, της Βουλευτού κ. Μαρίας-Ελένης Σούκουλη – Βιλιάλη, του Βουλευτού κ. Γεωργίου Ψυχογιού, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτου Νίκα, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αναστασίου Γκιολή, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Χαριλάου Βυτινιώτη, του Δημάρχου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης κ. Βλασίου Τσιώτου και πλήθους Λαού. Επιστέφοντας στον Ι. Ναό ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ευχαρίστησε για την παρουσία τους Άρχοντες, Ιερό Κλήρο και πιστό Λαό, ευχόμενος έτη πολλά και σωτήρια!

Τα Ιεροψαλτικά Αναλόγια τόσο το εσπέρας όσον και το πρωί της Ιεράς Πανηγύρεως εκόσμησαν μέλη της Χορωδίας Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» υπό την διεύθυνση του κ. Αναστασίου Γιούλη, αποδίδοντας μετά χαρακτηριστικού Βυζαντινού – Ιεροπρεπούς ύφους τους Ιερούς Ύμνους προς τιμήν του Αγ. Ιερομάρτυρος Βλασίου.

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης, ο Επίσκοπος Κεγχρεών και η συνοδεία τους κατευθύνθηκαν προς την πανηγυρίζουσα παλαιά και ιστορική Ι. Μονή του Αγίου Βλασίου, στα άνω Τρίκαλα, όπου τέλεσαν σύντομη δέηση, προσκύνησαν την Ι. Εικόνα και τα Άγια Λείψανα του Ιερομάρτυρος, που φυλάσσονται εκεί, και παρακάθισαν στην τράπεζα που παρατέθηκε από την αδελφότητα της Ι. Μονής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων