19/12/2022 19/12/2022 Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξυλοκέριζας λειτούργησε την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους  Πρωτοπρεσβύτερους π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, Εφημέριο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου, π. Παναγιώτη Αντωνόπουλο, Εφημέριο Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγ. Θεοδώρων, τον Αιδεσ. π. Ιωάννη Ρούκη και τους Διακόνους του π....
19 Δεκεμβρίου, 2022 - 18:31
Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2022 - 18:37

Μητρόπολη Κορίνθου: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ξυλοκέριζας

Διαδώστε:
Μητρόπολη Κορίνθου: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ξυλοκέριζας

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξυλοκέριζας λειτούργησε την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους  Πρωτοπρεσβύτερους π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, Εφημέριο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου, π. Παναγιώτη Αντωνόπουλο, Εφημέριο Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγ. Θεοδώρων, τον Αιδεσ. π. Ιωάννη Ρούκη και τους Διακόνους του π. Δαμασκηνό Γεννηματά, π. Χρήστο Χίλια και π. Γεώργιο Σαλάτα.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος, αναλύοντας την Αποστολική περικοπή της ημέρας, αναφέρθηκε στον Απόστολο Παύλο που διέδωσε την Πίστη στον Χριστό και το Ευαγγέλιο Του σ’ ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο.

Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Κορίνθου

“Ο Απόστολος δεν θέλησε να κρατήσει αυτές τις αλήθειες μόνο για τον εαυτό Του αλλά φρόντισε να καταστήσει γνωστό τοις πάσι τον ερχομό του Χριστού στον κόσμο και δια μέσω αυτού την λύτρωση του ανθρώπου από τον θάνατο. Στην προς Εβραίους επιστολή του ο Απόστολος Παύλος προσπαθεί να συνδέσει την Παλαιά με την Καινή Διαθήκη προκειμένου να καταλάβουν ότι η Σάρκωση του Χριστού αφορά σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Οι προ του Χριστού να προετοιμαστούν και οι μετά τον Χριστό να γνωρίζουν τι είχε γίνει προ Χριστού, ώστε να κατανοήσουν την διδασκαλία και το έργο Του. Ο Απ. Παύλος διδάσκει τους συμπατριώτες του Εβραίους υπενθυμίζοντας την σημαντικότητα της πίστης, που είχαν οι πατέρες τους, στις υποσχέσεις του Θεού για την σωτηρία των ανθρώπων.

Με αυτή την πίστη καταπολέμησαν και υπέταξαν βασίλεια, κυβέρνησαν το λαό με δικαιοσύνη, πέτυχαν την πραγματοποίηση των υποσχέσεων που τους έδωσε ο Θεός, έσφαξαν στόματα λιονταριών, όπως ο Δανιήλ, έσβησαν την καταστρεπτική δύναμη της φωτιάς, διέφυγαν τον κίνδυνο της σφαγής, ανάρρωσαν από αρρώστιες, αναδείχθηκαν ισχυροί και ανίκητοι στον πόλεμο, έτρεψαν σε φυγή τις εχθρικές παρατάξεις και τα πολυπληθή στρατεύματά τους.

Η Εκκλησία μας τοποθετεί αυτά τα αναγνώσματα την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να καταλάβουμε ότι αυτές οι αλήθειες της Πίστεώς μας δεν είναι «γραώδεις μύθοι» (πρβλ. Α Τιμ. δ΄,7) αλλά ισχυρή υπενθύμιση ότι ο Θεός τηρεί τις υποσχέσεις του και βρίσκεται πάντοτε μαζί μας. Όσο κι αν ο άνθρωπος επιθυμεί να ισχυρίζεται ότι μπορεί με την επιστήμη, την γνώση και την ανθρώπινη σοφία του να καταφέρει τα πάντα, στο τέλος γελοιοποιείται. Το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι μήνυμα παρήγορο, ανθρωπιάς, αγάπης και αλληλεγγύης.

Κάθε χρόνο ο Χριστός «επιμένει» να μας θυμίζει με την Γέννησή Του ότι ήρθε κι έφερε την μεγάλη αλλαγή στον άνθρωπο, δηλαδή, την σωτηρία από την καθημερινή «κόλαση» που βιώνει χωρίς να γνωρίζει αλλά και το πλέον σημαντικό, την λύτρωση από τον θάνατο.

Η Εκκλησία μας προσπαθεί καθημερινά να συνεχίζει το έργο Της, αυτό που της μεταφέρθηκε από τον Χριστό και τους Αγίους Αποστόλους και γι’ αυτό ακριβώς χειροτόνησα ως Εφημέριο της Ενορίας σας, ένα δικό σας παιδί, τον π. Ιωάννη Ρούκη, ο οποίος μετά τις σπουδές και το στρατιωτικό του εργάστηκε απασχολούμενος στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως μας αποκτώντας την δέουσα εμπειρία και που εκτός των άλλων προέρχεται και από Ιερατική οικογένεια, καθώς ο παππούς του π. Θεμιστοκλής Ρούκης ήταν Ιερεύς στην ίδια Ενορία, υπηρετώντας με ζήλο και φόβο Θεού τις ψυχές των πιστών, γεγονός το οποίο φαίνεται και από τα ψυχοχάρτια που μνημονεύω κάθε φορά που έρχομαι στο χωριό σας.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Αντωνόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει, από την Ι. Μητρόπολη μας, το δύσκολο διακόνημα να «εξυπηρετεί» τις χηρεύουσες Ενορίες και να τις προετοιμάζει, ώστε ο μελλοντικός Εφημέριος να βρίσκει την Ενορία έτοιμη. Για την υψηλή αυτή διακονία που αδιαμαρτύρητα αναλαμβάνει ο π. Παναγιώτης ο Ποιμενάρχης μας τον επιβράβευσε δίδοντας του έναν Επιστήθιο Σταυρό υπενθυμίζοντάς του, ότι πάντοτε μετά τον Σταυρό έρχεται η Ανάσταση και ότι ο Μητροπολίτης του τον αγαπά και αναγνωρίζει τους κόπους του ευχόμενος ο Θεός να του χαρίζει την υγεία, την ευλογία και την δύναμη να χαίρεται την οικογένειά και τους Ενορίτες του!

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο της μακαριστής Μαρίας Ελένη, κατοίκου του Χωρίου. Ας είναι αιωνία η μνήμη της!

       

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων