12/07/2021 12/07/2021 Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου, στην Κόρινθο, λειτούργησε την Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τον Αρχιδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι όχι μόνο οι σοφοί της εποχής μας αλλά και οι οικονομολόγοι διεκήρυξαν και διακηρύσσουν...
12 Ιουλίου, 2021 - 15:55
Τελευταία ενημέρωση: 12/07/2021 - 21:55

Μητροπολίτης Κορίνθου: “Η κρίση ηθικής φύσεως δημιουργεί ασθένειες”

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Κορίνθου: “Η κρίση ηθικής φύσεως δημιουργεί ασθένειες”

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου, στην Κόρινθο, λειτούργησε την Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τον Αρχιδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι όχι μόνο οι σοφοί της εποχής μας αλλά και οι οικονομολόγοι διεκήρυξαν και διακηρύσσουν ότι η κρίση, που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι κρίση ηθικής φύσεως, που εκτός των άλλων εμφανών προβλημάτων, δημιουργεί ακόμα και ασθένειες. Η ζοφερή αυτή καθημερινότητα δημιουργεί μια αίσθηση πανικού στους ανθρώπους και τους οδηγεί σε λύσεις, που πολλές φορές είναι βιαστικές και τους διαψεύδουν με τον χειρότερο τρόπο, καθώς αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τα ζητούμενα, που θα τους δώσουν ηρεμία και θα αποτελέσουν λύσεις για τον ηθικό ξεπεσμό, όπως η αγάπη και η φιλανθρωπία, αντίθετα βλέπουν τον συνάνθρωπο ως εχθρό και αφετηρία πλουτισμού.

Η Εκκλησία μας αποτελεί το τελευταίο «ανάχωμα» πριν την ηθική κατάπτωση και έρχεται να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα και να ηρεμήσει τους πιστούς μέσω της Ευαγγελικής περικοπής, που λέει ότι μην ψάχνετε να βρείτε εφήμερες λύσεις. Οι πραγματικές λύσεις βρίσκονται εντός μας, ανάλογα με το «μάτι» μας είναι και ο εσωτερικός μας κόσμος. Ας κοιτάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κοιτούν οι συνάνθρωποί μας και ανάλογα θα καταλάβουμε τον εσωτερικό τους κόσμο, «Ὁ λύχνος τοῦ σώματός ἐστιν ὁ ὀφθαλμός» (Ματθ. στ΄, 22), ο Χριστός μας διδάσκει ότι υπάρχουν άνθρωποι με καθαρά και φωτεινά μάτια, που εκπέμπουν μια καθαρότητα, γεμάτα από αγάπη για τους συνανθρώπους μας. Ο Θεός βλέπει τα πάντα! Βλέπει την πίστη, την μετάνοια, την ταπείνωση ακόμα και τον τρόπο που εισέρχεται κάποιος στην Εκκλησία. Καταλαβαίνει τις ανάγκες των ανθρώπων και προνοεί προτού οι άνθρωποι να αντιληφθούν ποιες είναι οι ανάγκες τους, «…ἐμβλέψατε εἰς τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ… καταμάθετε τὰ κρῖνα τοῦ ἀγροῦ …» ((Ματθ. στ΄, 26-28). Ας μην ολιγοπιστούμε, γιατί οι άνθρωποι είμαστε εικόνες του Θεού και ό, τι έχουμε ανάγκη ο Θεός θα μας το προσφέρει αρκεί να Τον εμπιστευθούμε, να καθαρίσουμε την ψυχή και το σώμα μας και τότε υψώνοντας καθαρά τα μάτια μας προς τον ουρανό να ζητήσουμε για να μας δώσει, «Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν·ζητείτε, και ευρήσετε·κρούετε, και ανοιγήσεται υμίν· πάς γάρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τώ κρούοντι ανοιγήσεται.» (Ματθ. ζ΄, 7-8)

 

 

Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, είναι ένα μεγάλο μάθημα γιατί η κοινωνία μας έχει κατακλυσθεί από συνθήματα για ύλη, για κέρδος και άλλα εφήμερα, αφήνωντας ιδανικά, όπως η πολύτιμη υγεία, να τοποθετούνται στο κερδοσκοπικό παιχνίδι με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κατανοήσουμε τι χρειαζόμαστε και τι όχι, ώστε και μέσα σε αυτή την πανδημία να βρούμε την ηρεμία μας. Φτάσαμε στο αντιφατικό σημείο από την μία να μας εμποδίζουν να παίρνουμε φάρμακα, διότι αυτά θα φέρουν τον θάνατο και υπηρετούν διάφορες σκοπιμότητες της «νέας εποχής», όπως το οικονομικό κόστος και από την άλλη ότι όλοι θα πρέπει να τα πάρουμε γιατί κινδυνεύουμε να κολλήσουμε. Εμάς δε, μας αναγκάζουν να μιλήσουμε, ώστε κανείς να μην μείνει έξω από αυτό το πλαίσιο. Όμως εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι αυτό, που ακούσαμε στο Αποστολικό ανάγνωσμα να μας διδάσκει ο Απόστολός μας Παύλος στην Β΄ προς Κορινθίους Επιστολή του, ότι δηλαδή εμείς είμαστε συνεργοί του Θεού και δεν πρέπει να αφήνουμε την χάρι Του να πέσει στο κενό μάταια. Είναι καιρός να παρακαλέσουμε τον Θεό να λάβουμε την χάρι Του και με «με πολλή υπομονή, με θλίψεις, με ανάγκες, με στενοχώριες, με δαρμούς, με φυλακίσεις, με ταραχές, με κόπους, με αγρυπνίες, με νηστείες, με αγνότητα, με σύνεση, μακροθυμία και καλοσύνη … σαν να μην έχουμε ανάγκη από τίποτα και να κατέχουμε τα πάντα» (πρλβ. Β΄, Κορ, στ΄, 1-10) για να καταλήξει τον λόγο του ότι με αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο, ας προφυλαχτούμε. Ας τηρούμε τα μέτρα και αυτά που μας λένε, γιατί έστω και αν αυτό μας οδηγήσει στην θυσία αυτό θα είναι μια αναζήτηση της Βασιλείας του Θεού, που, με την υπακοή στον λόγο του Θεού, θα αξιωθούμε να απολαύσουμε!

Ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος λειτούργησε στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού στο Λουτράκι, όπου τόσο το Ιεροψαλτικό αναλόγιο όσο και τον ιερό Άμβωνα διακόνησε ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων