15/04/2024 15/04/2024 Την Θεία Λειτουργία τέλεσε, χθες, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος στον αρχαιοπρεπή Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Ξυλοκάστρου. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε μεταξύ άλλων ότι ο κόσμος μας, που δοκιμάζεται πολύ εξαιτίας της απομάκρυνσής του από τον Θεό, με πολέμους, βία, αναστάτωση, δαιμονοπληξία, απιστία, πρέπει να κατανοήσει ότι μόνο με την προσευχή θα φύγει ο...
15 Απριλίου, 2024 - 17:17
Τελευταία ενημέρωση: 15/04/2024 - 16:01

Μητροπολίτης Κορίνθου: Ο κόσμος μας δοκιμάζεται πολύ εξαιτίας της απομάκρυνσής του από τον Θεό

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Κορίνθου: Ο κόσμος μας δοκιμάζεται πολύ εξαιτίας της απομάκρυνσής του από τον Θεό

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε, χθες, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος στον αρχαιοπρεπή Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Ξυλοκάστρου. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε μεταξύ άλλων ότι ο κόσμος μας, που δοκιμάζεται πολύ εξαιτίας της απομάκρυνσής του από τον Θεό, με πολέμους, βία, αναστάτωση, δαιμονοπληξία, απιστία, πρέπει να κατανοήσει ότι μόνο με την προσευχή θα φύγει ο Διάβολος από τον κόσμο και την ζωή μας και θα έρθει ο Χριστός.

Ο Σεβασμιώτατος πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Ξυλοκάστρου και Τρικάλων Πρωτ/ρο κ. Αναστάσιο Κουτσούρη, τον Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη και τον Αρχιδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά.

Στο κήρυγμά του ο σεπτός Ποιμενάρχης κ. Διονύσιος ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας επεξηγώντας στους πιστούς ότι πριν το περιστατικό που μας αναφέρει, με την θεραπεία του σεληνιαζόμενου νέου, είχε πραγματοποιηθεί ένα άλλο θαύμα, αυτό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο Κύριος αφού πήρε μαζί Του τους πιο ώριμους μαθητές Του «ἀναφέρει αὐτοὺς εἰς ὄρος ὑψηλὸν» (Μαρ. θ’, 2) όπου και μεταμορφώθηκε, τα ρούχα Του έγιναν λευκά σαν το χιόνι, το πρόσωπό Του έλαμψε σαν τον ήλιο και αμέσως εμφανίστηκαν ο Προφήτης Ηλίας και ο Προφήτης Μωυσής συνομιλούντες μαζί Του για το Πάθος Του.

Οι Μαθητές έμειναν έκθαμβοι απ’ το θαύμα το οποίο έγινε «δεῖξαι βουλόμενος τῆς Ἀναστάσεως τὴν λαμπρότητα», καθώς ο Κύριος ήθελε να Τους προετοιμάσει για το Πάθος και την Ανάστασή Του και να τους δείξει πως θα Αναστηθεί και ποια μορφή θα έχει και ο αναστημένος άνθρωπος, ολόφωτος, ολοζώντανος, γεμάτος από την χάρη του Θεού και ανενδεής, χωρίς να έχει ανάγκη ο,τιδήποτε κοσμικού. Γι’ αυτόν τον λόγο λέει στους μαθητές Του «μηδενὶ εἴπητε τὸ ὅραμα ἕως οὗ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐκ νεκρῶν ἀναστῇ» (Ματθ. ιζ’, 9), γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να κατανοήσει τα θαυματουργώς γεννώμενα.

Στην ερώτηση: «Πως είναι δυνατόν οι Μαθητές να μην μπορούν να κατανοήσουν το θαύμα»; Η απάντηση έρχεται από τον ίδιο τον Ευαγγελιστή Μάρκο που αναφέρει το περιστατικό της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής. Κατεβαίνοντας, από το όρος Θαβώρ, οι παρόντες στο θαύμα της Μεταμορφώσεως Μαθητές συναντούν τους άλλους Μαθητές αλλά και έναν πατέρα που το παιδί του είχε καταλάβει «πνεῦμα ἄλαλον» (Μαρ. θ΄, 17) και το πήγε στους μαθητές Του Κυρίου για να εκβάλουν αυτό το πνεύμα. Όταν Αυτοί δεν μπόρεσαν ο Κύριος μας είπε: «ὦ γενεὰ ἄπιστος, ἕως πότε πρὸς ὑμᾶς ἔσομαι; ἕως πότε ἀνέξομαι ὑμῶν; φέρετε αὐτὸν πρός με» και εξέβαλε το ακάθαρτο πνεύμα από το παιδί. Οι Μαθητές του Χριστού, που είχαν το χάρισμα να εκβάλλουν τα ακάθαρτα πνεύματα, όταν δεν τα κατάφεραν ρώτησαν τον Χριστό γιατί δεν μπόρεσαν και ο Χριστός τους απάντησε ότι: «τοῦτο τὸ γένος ἐν οὐδενὶ δύναται ἐξελθεῖν εἰ μὴ ἐν προσευχῇ καὶ νηστείᾳ» (Μαρκ. θ’, 29).

Αργότερα και αφού αναχώρησαν από το Θαβώρ ο Χριστός συνέχισε να προετοιμάζει τους μαθητές Του για το Πάθος και την Ανάστασή Του, ώστε να μην φοβηθούν για όλα, όσα θα πάθει εκουσίως, για να σώσει την ανθρωπότητα λυτρώνοντας την από τον Διάβολο και τον θάνατο. Η Εκκλησία μας, με όμορφο και κατανυκτικό τρόπο μας προετοιμάζει, ώστε να δεχθούμε αυτές τις αλήθειες και μας παρουσιάζει τον πάσχοντα Χριστό και την λαμπροφόρο Ανάστασή Του βήμα-βήμα.

Ο κόσμος μας, που δοκιμάζεται πολύ εξαιτίας της απομάκρυνσής του από τον Θεό, με πολέμους, βία, αναστάτωση, δαιμονοπληξία, απιστία, πρέπει να κατανοήσει ότι μόνο με την προσευχή θα φύγει ο Διάβολος από τον κόσμο και την ζωή μας και θα έρθει ο Χριστός, Σταυρωμένος και Αναστημένος και όσοι Τον ακολουθήσουν θα απολαύσουν μαζί Του, αναστημένοι, την Βασιλεία των Ουρανών!

      

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων